Onderzoek - ontwikkeling en innovatie

Sensorchip in de bal helpt VAR tijdens EK Voetbal

De belangen zijn groot op het EK voetbal in Duitsland. Om alle wedstrijden in goede banen te leiden worden de scheidsrechters ondersteund met zeer geavanceerde techniek. Zo word er gespeeld met een ‘connected’ bal. In de wedstrijdbal zit een bewegingssensor waardoor er precies kan worden afgelezen wanneer er contact wordt gemaakt met de bal. In realtime worden de nauwkeurige balgegevens naar de VAR gestuurd. Door de positiegegevens van spelers te combineren met artificiële intelligentie (ai) draagt deze innovatie bij aan de semi-geautomatiseerde buitenspeltechnologie van de UEFA. Maar de bal is nu tot meer in staat

Microchip
De bal is ontwikkeld door Adidas en het van oorsprong Duitse bedrijf Kinexon, dat de ‘connected ball technology’ ontwikkelde. Die bestaat uit een netwerk van antennes die om het veld heen staan, en een chip met een bewegingssensor in de bal. De chip bevat, om precies te zijn, een inertial measurement unit (IMU).
Deze technologische nieuwigheid bestaat al sinds het WK in Qatar. Maar de bal is nu tot meer in staat. Zo kan de sensor ledematen van spelers volgen om momenten van hands te kunnen analyseren. De chip kan maar liefst tot 500 bewegingen per seconde detecteren. Daardoor is het in staat om iedere aanraking te traceren en doelpunten waar hands aan vooraf gaat voorkomen.

Rode duivels
De techniek heeft nu een erg wrange bijsmaak voor de Rode Duivels. De techniek van de chip werd in de wedstrijd tussen België en Slowakije namelijk voor het eerst dit EK zichtbaar in werking gesteld. Loïs Openda leverde de assist af op Romelu Lukaku die voor de Belgische gelijkmaker zorgde. Echter kwam Openda met zijn rechterhand licht in aanraking met de bal. In de herhaling kreeg de televisiekijker een grafiek te zien dat wel iets weg had van een hartslagmeter. In dit geval bleek een curve of piek in een voorts platte lijn de indicatie dat de bal eventjes door de hand van Openda van baan veranderd is. Op deze manier werd weergegeven op welk moment er sprake was van contact met de bal. Daardoor was Turkse scheidsrechter Halil Umut Meler genoodzaakt om het doelpunt af te keuren tot frustratie van veel voetbalfans.

Afbeelding: screenshot beeld Sporza / VRT

Meer nieuws over Onderzoek - ontwikkeling en innovatie