Algemeen

Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

€ 500.000 beschikbaar voor 5G-innovatie in Zuid-Holland

Zuid-Holland heeft € 500.000 euro beschikbaar gesteld waarmee technologiebedrijven hun 5G-innovaties kunnen testen in fieldlabs. Bedrijven kunnen dus nu al experimenteren met technologie die pas over een paar jaar beschikbaar komt.

Robots die zelf de rijpe vruchten plukken
In vergelijking met het 4G-netwerk legt 5G tot 100x meer verbindingen tegelijkertijd. Hierdoor kun je op extreem hoge snelheid informatie uitwisselen. Dit kan bijvoorbeeld worden toegepast door artsen die ambulancepersoneel op afstand assisteren of robots die in kassen zelf de rijpe vruchten plukken.

Een ‘gouden kans’
Veel grote bedrijven bereiden zich al voor op de komst van 5G, vaak samen met een van de aanbieders van 5G-infrastructuur. Om ook het mkb de mogelijkheid te geven 5G-innovaties te testen, stelt de provincie vanaf 10 mei €500.000,- beschikbaar. Zij kunnen aan de slag in een van de deelnemende fieldlabs. Meindert Stolk, gedeputeerde Economie en Innovatie: “Een gouden kans voor mkb-bedrijven, op deze manier kunnen zij experimenteren met technologie die pas over een paar jaar beschikbaar komt. Mooi om te zien hoe one fieldlabs hier een rol vervullen en zo innovatie in Zuid-Holland kunnen aanjagen en versnellen.”

Mkb’ers kunnen tussen de €10.000,- en €50.000,- ontvangen om hun 5G-innovatieproject in een van de deelnemende fieldlabs uit te voeren. De fieldlabs werken daarbij met de 5G-infrastructuur van de TU Delft en krijgen ondersteuning van de provincie Zuid-Holland, InnovationQuarter, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de Economic Board Zuid-Holland, KPN en T-Mobile. Zo’n 50 mkb-bedrijven hebben al interesse getoond om van de regeling gebruik te maken.


Meer nieuws over Algemeen
Meer nieuws over Onderzoek, ontwikkeling en innovatie