Beurzen, congressen, seminars, events
21 september 2022

WoTS Seminars 2022

Meer dan 25 in vier dagen

Tijdens de WoTS is er zoals gebruikelijk weer een uitgebreid seminarprogramma. De lezingen richten zich op kennisoverdracht en onderlinge interactie. Het programma wordt verzorgd door de deelnemende exposanten. Op de site van de WoTS vindt u een overzicht van de seminars per wereld. Een greep uit dit uitgebreide programma treft u hier aan. Voor de rest, ga naar https://fhi.nl/wots/seminars/.

Innovaties in de aandrijftechniek
Hoe gaan we met vernieuwingen en actuele uitdagingen om; dat is het motto van dit seminar dat gehouden wordt op 27 september van 13.00 tot 15.50 uur. De focus wordt gelegd
op ‘next level’-verbeteringen in gebruikersgemak, energie, flexibiliteit en de inzet van multifunctionele vakkennis. Het programma bestaat uit de volgende lezingen:

  • Een nieuwe kijk op verduurzaming van elektromotoren
    Efficiency is een hot item, maar voor duurzaamheid moet je ook kijken naar de levensduur van elektromotoren. Denk hierbij aan het voorkomen van roest door het gebruik van veilige coatings.
    Jan Bakker (Kolmer Elektromotoren) zal het dan ook voornamelijk gaan hebben over het zuinig omgaan met delfstoffen.
  • Waarom voor een elektrische actuator kiezen?
    Actuatoren zijn er in vele soorten, vormen en maten. In dit seminar focust Henk Lafeber (Linak) zich op elektrische actuatoren en vergelijkt ze met andere soorten. Zijn doel is u meer kennis te geven over de werking, installatie, besturingen en duurzaamheid van elektrische actuatoren.
  • Hybride Power systemen
    Voor hybride aandrijvingen zijn koppelingssystemen nodig om tussen de aandrijvingen te schakelen. Eric Peeters (Bakker & Co) gaat het hebben over de verschillende systemen van flexibele koppelingen voor een vermogensbereik van ongeveer 50 kW tot 800 kW.
  • Efficiënt machines bouwen met een korte time-to-market
    Hoe sneller een machine ontwikkeld is, hoe prettiger dat voor iedereen is. Arjen Schutte (itsme) geeft u in deze lezing een aantal oplossingen om de tijd te vriend te houden. De route van ontwerp, engineering, werkvoorbereiding en bouwen naar de uiteindelijke aflevering van de machine wil je immers zo efficiënt mogelijk inrichten.
  • Een platform dat zich onderscheidt in openheid en functionaliteit
    Bij Bosch Rexroth zijn ze al langer overtuigd van de meerwaarde van ctrlX AUTOMATION. Maar het gaat er natuurlijk om dat de gebruikers van het modulaire besturingsplatform dat zijn. Een van die gebruikers is robotautomatiseringsbedrijf Robot ART, dat voor een standaard palletiseringssysteem zocht naar een modern PLC met Rest API. Tijdens deze lezing vertellen Willem van Dam (Robot ART) en Werner Knapen (Bosch Rexroth) alles over het project, de samenwerking en de toekomstplannen.
In de lezing van Jan Bakker (Kolmer Elektromotoren) zal hij het gaan hebben over verduurzaming van elektromotoren.

Challenges of Test & Measurement in the future
In een continu veranderende wereld kan de Test & Meetruimte niet achterblijven. Dit seminar dat gehouden wordt op 28 september van 13.00 tot 17.00 neemt u mee in de laatste ontwikkelingen op het gebied van Test & Measurement in de ontwerp/ontwikkelfase. Van de zes lezingen waren er half augustus al vier bekend, namelijk de volgende:

  • Early supplier involvement: how and when to decide about the test strategy
    Bestaat er een ‘beste teststrategie’? Volgens Steven Van Hout, testengineer bij VDL TBP Electronics, wel. Het ‘geheim’ is volgens hem een zo vroeg mogelijke betrokkenheid bij het ontwerp van een nieuw product, het liefst nog voordat de eerste schetsen zijn gemaakt. Tijdens dit seminar doet Van Hout zijn werkwijze uit de doeken en onthult hij stap-voor-stap de werkwijze van deze effectieve teststrategie.
  • New systems and challenges for power electronic components testing
    Nieuwe componenten zoals gallium-nitride- of silicium-carbide- halfgeleiders vragen nieuwe kwalificatietesten en meetopstellingen. In deze presentatie geeft Kees Revenberg (Eurofins | Maser)
    een overzicht van de diverse componenten en hun specifieke testvragen, de bestaande en toekomstige meettechnieken, uitdagingen voor de test engineers en enkele praktijkresultaten.
  • See the World in a New Way by Thermal Imaging
    Traditionele optische inspectiemethoden zijn vaak onvoldoende voor het identificeren van fouten op een PCB. Hotspots kunnen immers alleen gevisualiseerd worden met een thermische camera. Met voldoende kennis van het thermische veld kunnen fabricagefouten vroeg in het ontwerpproces worden ontdekt. In dit seminar gaat Marcel Wiechmann (Hikmicro namensTooltronics) in op het inspecteren van PCB’s via warmtebeelden.
  • New EMC requirements for lighting equipment
    Het testen van het EMC-gedrag van LED-lampen is de uitdagingen waarover deze lezing van Adnan Moosabhoy (EMC Partner namens Rimarck) gaat. Daarbij is er een verschil bij het testen van LED-lampen voor straatverlichting met hogere piektestniveaus en lampen die moeten voldoen aan eerdere IEC-vereisten. Met meer dan 25 jaar ervaring in pulstechnologie en toonaangevende fabrikanten van indirecte bliksem-, componenten-, isolatie- en immuniteitstestapparaten, wordt dit een lezing die meer dan de moeite waard is.
  • En meer
    En verder zijn er nog drie lezingen van C.N. Rood, Acal BFI en ETS-Lindgren namens Accelonix waarover half augustus nog niet veel bekend was. Meer hierover op de site van de WoTS.
De nieuwe componenten vragen om nieuwe testmethodes. Kees Revenberg (Eurofins | Maser) vertelt daarover.

Industrial Cyber Security
Binnen de industrie is het inmiddels dagelijkse kost om de digitale veiligheid op orde te brengen en te houden. Op 29 september wordt daarom van 13.00 tot 16.00 een lezingenprogramma gehouden over cyber security in de industrie. Het seminar behandelt concrete cases uit de praktijk, maar biedt ook oplossingen om industriële processen en fabrieken beter weerbaar te maken. Het programma omvat de volgende lezingen:

  • De cyberdreiging is reëel
    Halverwege vorig jaar werd Hoppenbrouwers getroffen door een wereldwijde ransomware-aanval. In deze presentatie vertelt Dick Klaassen openlijk over de aanval en de nasleep ervan. Hij zal zich vooral concentreren op de vraag wat hun partners ervan kunnen leren. De impact is voor ieder bedrijf groot. Welke maatregelen werden direct en daarna genomen?
  • Verhoging van de volwassenheid van OT Cybersecurity met behulp van een op risico’s gebaseerde benadering
    Actemium heeft drie smelterijen van Nyrstar ondersteund met een Cybersecurity Risk Assessment (zie afbeelding). Het doel was het bepalen van de volwassenheid van het systemen en het identificeren van mogelijke risico’s. Deze presentatie van Morne Bester (Nyrstar) en Rick Booij (Actemium) zal zich richten op de gekozen aanpak, de uitdagingen die ze onderweg tegenkwamen en de voordelen van een op risico gebaseerde aanpak.
  • Digitaliseren zonder cyberdreigingen: een stappenplan voor veilige industriële communicatie
    In deze presentatie van Kurt van Buul (HMS Networks) leer je over actuele beveiligingsniveaus van OT en de status van industriële netwerken. Ook presenteert hij een aantal bouwstenen voor een veilige fabrieksvloer en de operationele voordelen van IIoT integratie.
  • Waarmee moet ik rekening houden wanneer een PLC moet voldoen aan IEC 62443-4-2?
    Sjoerd Hakstege – van Eekhout (PhoenixContact) zal u laten zien waar u rekening mee moet houden wanneer een PLC moet voldoen aan de IEC 62443-4-2.
  • Hoe beveilig ik mijn OT devices, wanneer deze moeten communiceren met het IT-domein?
    Denk hierbij aan de cloud omgeving, remote access, etcetera. In deze lezing van Diederick Nab (WAGO Nederland) geeft hij u inzicht hoe IoT-communicatie kan worden beveiligd en welke normen hierbij kunnen helpen.
  • Certificeren voor compliance in de keten
    In de nieuwe Europese NIS2-richtlijn wordt het aantal meldingsplichtige organisaties aangaande cybersecurity verhoogd naar ongeveer tienduizend bedrijven. De leveranciersketen wordt hierbij nadrukkelijk in meegenomen. Bas van Hertom zal u laten zien hoe TÜV Nederland kan helpen duidelijkheid te krijgen in deze ontwikkelingen.
De aanpak die Actemium gebruikt is de ISA/IEC-62443 (voorheen ISA-99) standaard, die specifiek is geschreven voor de industrie.

User Interface Design
Tijdens dit seminar dat gehouden wordt op 30 september van 09.00 tot 12.30 uur wordt u bijgepraat over de mogelijkheden en uitdagingen bij het ontwikkelen van aansturingen en interfaces die concreet toepasbaar zijn in de industrie. De volgende zes lezingen staan op het programma:

  • User interfaces: Communiceren met je gebruiker
    Voor een optimale keuze van de interface moet de consument een centrale rol krijgen. In dit seminar licht Yassin Chakkar (Comate) toe hoe hij ervoor zorgt dat de juiste keuze gemaakt wordt. Dit doet hij aan de hand van enkele concrete voorbeelden zoals de Cupple ijsmachine en de Ngrave crypto wallet.
  • Welke user interface technieken pas ik toe in mijn toepassing?
    Voor elke toepassing is er een passende user interface techniek, maar wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende technieken en welke techniek kun je het beste toepassen in bepaalde omstandigheden? Johan Vonk (Betronic) gaat het u allemaal vertellen.
  • Het stroomlijnen van front-end development naar back-end development
    De presentatie, van Gilles Hendrikx (Logic Technology), zal gaan over het stroomlijnen van de interactie tussen front-end developer en de backend-developer. Waar voorheen iedere wijziging aan het front-end leidde tot frustratie bij de backend-developer, zijn er tegenwoordig tools met een parallelle workflow zodat designers zonder enige codekennis goede GUI’s kunnen ontwikkelen.
  • Bescherming is essentieel
    Bescherming kent vele facetten en betekenissen. Harms Jansen (Phoenix Mecano) gaat met u kijken naar vier aspecten die van belang zijn bij de ontwikkeling van uw GUI. Deze onderwerpen zijn: De bescherming van de apparatuur tegen de invloeden van buiten, bescherming voor de operator, EMC en of het bedieningspaneel geen hinder vormt bij calamiteiten.

    Het nieuwe PCAP-aanraakscherm van Shurter is ontwikkeld voor een veilige
    dagelijkse werking in buitentoepassingen.
  • Oplossingen voor toepassingen met hoogste EMC-eisen
    Touchscreen-producten moeten voldoen aan de EMC-normen. Deze eisen verschillen per productgroep. Zo is voor bijvoorbeeld medische apparatuur, vanwege de veiligheid, een hogere immuniteit vereist. Paul Berning (Schurter Electronics) zal u bijpraten wat dit voor een touchscreen betekent.
  • Hoe denk je als een gebruiker en in welke stappen van het designproces kom je UX en UI tegen?
    Aan de hand van use-cases worden verschillende stappen in het ontwerpproces behandeld. Daarbij wordt gekeken wanneer UI en UX in het ontwerpproces aan bod komen en hoe daar op ingespeeld moet worden. Jeroen op ten Berg (GBO Innovation Makers) vertelt u hier meer over.
Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events