Vermogenselektronica Event 2012
Een dag vol Trends rond Vermogenselektronica
Dit jaar zal het Vermogenselektronica Event plaatsvinden op dinsdag 12 juni 2012 in de gebouwen van de TU Eindhoven. Het doel van dit seminar is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te tonen. Het thema van dit jaar ‘Trends rond Vermogenselektronica’ geeft aan welke nieuwste ontwikkelingen er spelen en wat de trends naar de toekomst zijn. Met name op het gebied van energieopwekking en het energienet voor transport speelt vermogenselektronica een cruciale rol in de prestatie en acceptatie van nieuwe ontwikkelingen. Eén van de sprekers die dag is Dennis Kampen van Block Transformatoren-Elektronik GmbH namens Elincom electronics. Hij zal u meenemen in de diverse filtertechnieken met betrekking tot regeneratieve omvormers. Wat hij u zal vertellen, laten we u verderop in dit artikel al zien.
Met name op de gebieden van motorsturingen, energieopwekking en energietransport speelt vermogenselektronica een cruciale rol in de prestatie en acceptatie van nieuwe ontwikkelingen. Zonder vermogenselektronica is het ondenkbaar dat motoren geregeld kunnen worden, windmolens en zonnepanelen energie aan het net leveren en er gelijkspanning gebruikt wordt voor energietransport via kabels op de bodem van de zee. Er is dus nogal wat gaande en elk jaar komen er nieuwe componenten en systemen waardoor het aantal toepassingen alleen maar groter wordt. Op dinsdag 12 juni zal dan ook de dag gevuld worden met een groot aantal lezingen over zeer uiteenlopende onderwerpen. De diversiteit wordt getoond door vier keynote speakers en drie parallelle sessies met specifieke, technologische presentaties. In de parallelle presentaties wordt u meegenomen in de drie hoofdonderwerpen Power Quality Monitoring, Power Conversion en Power Applications. Er worden zowel op het gebied van componenten en ontwikkeling als test- & meetapparatuur presentaties verzorgd. Ook is er een kennismarkt die de hele dag toegankelijk is.
Van lelijk eendje naar mooie zwaan
De dag wordt geopend door Korneel Wijnands – TU Eindhoven/Prodrive. Voor hem was vermogenselektronica ooit het ondergeschoven kindje van de elektrotechniek. Nu speelt het in de eredivisie en als we de sportverslaggevers van toonaangevende vaktijdschriften mogen geloven, is er zelfs sprake van een tweede elektronische revolutie aldus Korneel. Eindelijk een slimme en flexibele speler met spierkracht in de ploeg, die prima kan samenwerken met de jongens met alleen maar hersens (ICT-ers, de kinderen van de eerste revolutie), geeft hij nog als aanvulling. Tijdens zijn voordracht gaat hij in vogelvlucht op de volgende punten in: Wat is vermogenselektronica? Wie zijn de hoofdrolspelers? Waar vinden we vermogenselektronica? Zal vermogenselektronica het jaar 2100 halen?
Kansen voor vermogenselektronica binnen de energienetten is de titel van de tweede plenaire lezing van Maarten van Riet van Alliander. Hij zegt daar het volgende over: We staan op het punt van een energierevolutie. Grootschalige oplossingen en kleinschalige decentrale oplossingen zullen naast elkaar bestaan. Hier is naast primaire materialen als lijnen, kabels en stations heel wat IT voor nodig. Alliander heeft niet voor niks zijn Telecom-net uitgeroepen tot het derde asset naast gas en elektra. Op dezelfde manier zullen AC en DC samen moeten werken. De ene keer werkt DC beter, de andere keer kun je beter AC gebruiken.
Op de golven van deze energierevolutie is er veel ruimte voor oplossingen met vermogenselektronica, aldus Maarten van Riet. Onze belangrijkste uitdaging? Gaan we als Nederlandse bedrijven écht samenwerken om deze revolutie mogelijk te maken, vraagt Maarten zich af.
Na deze twee lezingen wordt het keuzes maken, want in drie parallelle tracks zullen er 18 zeer uiteenlopende lezingen gegeven worden (zie de tabel met het programma). Het lezingenprogramma van de dag wordt afgesloten door wederom twee plenaire lezingen. De eerste lezing van Jeroen van Duivenbode van ASML zal gaan over kosmische straling en power MOSFET’s. Door hun lage schakelverliezen zijn power MOSFET’s, voor toepassingen die een hoge busspanning combineren met een hoge schakelfrequentie, nog steeds de eerste keuze. Door middel van verschillende testmethodes is aangetoond dat kosmische straling voor deze componenten een belangrijke of zelfs de belangrijkste oorzaak van falen is. Hoewel er een verband is tussen spanning en faalkans is het opmerkelijk dat falen al optreedt met ruime marge ten opzichte van de maximaal gespecificeerde bedrijfsspanning.
In de laatste lezing komt de rol van de TU/e aan bod met betrekking tot elektromechanica en power electronics (EPE). Elena Lomonova zal een uitleg geven over de missie van de EPE-groep, het uitvoeren van fundamenteel onderzoek met betrekking tot die omzetting van energie en de methoden en technologieën waarop de toekomstige ontwikkelingen in de elektromechanica, vermogenselektronica en bewegingssystemen gebaseerd zijn. Daarbij wil de EPE groep de academische koploper blijven op het gebied van duurzame energieconversiesystemen in Nederland.
Voor informatie zie www2.fhi.nl/vermogenselektronica
Voor het complete artikel klikt u hier