Achtergrond
21 oktober 2009

Veel winnaars op Elektrotechniek 2009

Er ligt een taak voor de overheid om de branche te stimuleren volgens Mark Rutte.

De beurs Elektrotechniek 2009 was weer een evenement als van ouds. Het gebruikelijke aantal bezoekers passeerde de deuren van de Jaarbeurs wat op bepaalde momenten tot een gezellige drukte leidde. Eén van de topics van de beurs was de elektrische auto. Op de binnenplaats konden de bezoekers zelf ervaren dat het rijden in een elektrische auto zeker qua snelheid menige auto met een verbrandingsmotor verslaat.

Fractievoorzitter Mark Rutte van de VVD vindt dat de Nederlandse overheid alle auto’s moet vervangen door elektrisch aangedreven voertuigen. Hij pleitte hier maandag 28 september voor tijdens de opening van de vakbeurs Elektrotechniek. Rutte opende de beurs symbolisch door ‘zijn’ elektrische auto aan een laadpaal te koppelen.

Voor de gelegenheid kwam Rutte aanrijden met een elektrisch aangedreven auto. Hij zei aangenaam verrast te zijn door het acceleratievermogen en de power van de auto. De VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer zei veel van de elektrische auto te verwachten. Hij noemt het niet meer dan logisch dat de overheid in elektrische auto’s investeert. Rutte: Ik weet dat de initiële kosten van elektrische auto’s op dit moment hoger zijn dan die van een regulier exemplaar. Neemt niet weg dat ik vind dat de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen. Bovendien stimuleert dit de economie, omdat de overheid meteen de grootste afnemer is van dit type auto’s. Er gebeurt dan iets substantieels. En zo’n stimulans kunnen we goed gebruiken. Daarnaast, hield Rutte zijn gehoor voor, dat de overheid ook op milieugebied het goede voorbeeld aan de samenleving moet geven.
Rutte nam uitgebreid de tijd de beurs te bezoeken. Hij toonde zich onder de indruk van het innovatieve gehalte van de elektrotechnische sector. In gesprekken met studenten Elektrotechniek benadrukte hij dat ze een goede keus hadden gemaakt met hun technisch georiënteerde studie. Jullie gaan later méér verdienen dan een juridisch medewerker of een boekhouder. Rutte kon op instemming rekenen van de studenten.
Volgens projectmanager Irene Moon van VNU Exhibitions Europe, de organisator van Elektrotechniek, werd de beurs op een interessant moment gehouden. We zien heel langzaam het tij keren. Waren het een jaar geleden alleen maar negatieve geluiden die we hoorden, ik zie nu het tegenovergestelde. We zien dat terug op de beursvloer. Ik zie in ieder geval een stabiele ontwikkeling op het gebied van het aantal bezoekers.

ETOP Innovation Award 2009
Vorige maand heeft in e-totaal een overzicht gestaan van alle genomineerden. Nu is bekend dat de prijs is gegaan naar 3M voor de inzending No Polish Connector.
In het juryrapport is te lezen dat de jury van mening is dat de glasvezelconnector No Polish Connector van 3M Nederland de uitrol van glasvezeltoepassing naar Fiber to the Home en Fiber to the Desk met haar slimme design gaat vergemakkelijken. Ook verwacht de jury dat van de No Polish Connector een sterk drempelverlagende werking uitgaat. Voor installateurs wordt het op deze wijze aantrekkelijker om met glasvezel aan de slag te gaan, wat een snellere uitrol van deze techniek mogelijk kan maken. De impact van deze noviteit is groot voor de hele sector. De No Polish Connector werkt namelijk sterk tijd-, kosten- en milieubesparend en maakt volgens de jury een grote kans ‘de nieuwe standaard’ te worden, aldus Jan Kamminga, voorzitter van de Vereniging FME-CWM, die op maandag 28 september de ETOP Innovation Award Juryprijs mocht uitreiken aan 3M.

Voor het complete artikel klikt u hier

Meer nieuws van Jaarbeurs