User interfacedesign seminar
Van mogelijkheden naar oplossing
Er is een nieuwe generatie van elektronische producten in ontwikkeling op basis van goedkope flexibele folies. De functionaliteit wordt hierbij grotendeels gemaakt met behulp van printtechnologieën. Men noemt dit ook wel ‘geprinte elektronica’. Het eindresultaat is een zeer dunne folie die eenvoudig vervormbaar of zelfs rekbaar is. Dankzij deze eigenschappen zijn deze folies een perfecte basis voor human interface elementen. Wat er allemaal komt kijken bij deze technologie en wat dit betekent voor een goede user interface zal Jeroen van den Brand van het Holst Centre op 6 februari uitgebreid uit de doeken doen tijdens het User interfacedesign seminar.
Op 6 februari 2013 vindt de eerste editie van het User Interface Design seminar plaats in het Evoluon in Eindhoven. Tijdens dit seminar worden industriële vormgevers, elektronicaontwikkelaars, software en hardware fabrikanten en leveranciers ingelicht over het ontwikkelen van de juiste interface. Touch technologieën zijn in enkele markten al de standaard maar blijven membraanschakelingen en keybords in de toekomst voor andere producten of machines de beste oplossing? Het User Interface Design seminar is de gelegenheid om u goed en volledig te laten informeren. Het thema ‘van mogelijkheden naar oplossing’ komt duidelijk in de 16 lezingen naar voren. De gebruiker staat in dit seminar centraal, maar het kostenaspect wordt zeker niet uit het oog verloren. De omzet kan door toepassing van een touchscreen een groei doormaken maar wat is de invloed op de kostprijs? Kan het volgens de marktstandaarden? Hoe zit het met de betrouwbaarheid? Is het wellicht toch verstandiger de huidige bediening te optimaliseren? Naast deze zaken wordt er uitgebreid ingegaan op het ontwikkelproces (zowel hardware als software) en de brug die gemaakt moet worden tussen gebruikers, marketeers en engineers. Op welke manier komt u tot de beste interface? In de pauzes worden op de kennismarkt de nieuwste oplossingen getoond.
Alles als user interface
Bij een user interface denk je al snel aan aanraakgevoelige schermen met uitgebreide menu’s, maar dat is slechts één kant. Lang niet elke toepassing vraagt om een dergelijke, vaak complexe oplossing. In veel gevallen blijft het gaan om een paar knopjes waarmee alle functies van een apparaat zijn te bedienen. Pepijn Herman van Metatronics gaat in zijn lezing in op wat nu precies een user interface is en dat het vaak veel meer is dan een stuk software. Kortom meer is dan een aantal knoppen of touchvlakken en meer is dan alleen dat wat je ziet.
Naadloos op deze lezing sluit waarschijnlijk Jeroen van den Brand aan met zijn lezing Nieuwe mogelijkheden voor een user interface door stretchable Electronics. Achter elke user interface zit namelijk een stuk elektronica in de vorm van een print met daarop alle verbindingen naar schakelaars, beeldschermen, LED’s, etc. en de besturing van het geheel. Dit kan natuurlijk een gewone print zijn met normale onderdelen, maar wie flexibele printen gebruikt, krijgt daarmee nieuwe mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld een gebogen oppervlak. Als daarop een user interface gemaakt moet worden, dan vraagt dat het nodige aan mechanische constructies om de rechte print met alle onderdelen achter het bolle oppervlak te plaatsen. Is daarentegen de print flexibel, dan gaat dit veel gemakkelijker waardoor kosten en montagetijd gespaard worden.
Nu bestaan er al heel lang flexibele printen. Lange tijd ging het om zeer dunne uitvoeringen van de gewone epoxy printen, maar tegenwoordig kunnen complete elektronische schakelingen door een speciaal drukprocedé op een dunne folie gedrukt worden waarbij niet alleen de verbindingen, maar ook elektronicacomponenten uit de drukpers rollen. Weerstanden, condensatoren, transistoren, OLED’s, sensoren en een aantal actuatoren kunnen met deze techniek als complete schakeling op de folie aangebracht worden.
De techniek voor printbare elektronica groeit met de dag. Vele onderzoekers zijn volop bezig om het aantal te printen onderdelen uit te kunnen breiden. Ook is men volop bezig met betrekking tot de drager waarop de elektronica geprint wordt. Was dit in eerste instantie alleen maar een flexibele drager, nu zijn er al dragers die uitgerekt kunnen worden waardoor er nog meer mogelijkheden komen. Te denken valt aan kleding met ingebouwde elektronica.
Doordat er bij het printen ook OLED’s geprint kunnen worden, is deze techniek direct voor een gebruikersinterface geschikt. Een fraai voorbeeld is het intelligente etiket dat te zien is op de foto in figuur 1. Nog maar een paar stapjes verder en op de verpakking is meteen een keur aan recepten op te roepen. Technisch kan het al, bijvoorbeeld door het etiket te laten communiceren met een smartphone o.i.d. Figuur 2 toont hiervan een fraai voorbeeld.
Voor het complete artikel klik hier
Voor informatie over het User Interface Design seminar op 6 februari 2013 in het Evoluon in Eindhoven Klik hier.
Voor informatie over geprinte elektronica klik hier.