Achtergrond
26 januari 2010

Stoom en energiebewaking

Stoomkosten berekenen en borgen.

Stoom is een raar medium waarvan het maar moeilijk te bepalen is hoeveel er door een pijp heen gaat. Vooral als voor de stoom betaald moet worden, is dit een heel groot probleem. Endress+Hauser kan met behulp van de juiste metingen en een goed systeem van kalibratie er voor zorgen dat het stoomverbruik nu wel goed te meten is, ook in installaties die jaren geleden gebouwd zijn.

Wegens milieu- en economische overwegingen verschuift de klemtoon meer en meer naar energiemeting, verrekening en facturatie. Dit geldt ook voor stoom, want voor de opwekking hiervan is veel energie nodig. Tot nu toe bestond er echter geen oplossing waarmee stoom op een betrouwbare manier kan worden gemeten. Iedereen wenst natuurlijk alleen maar te betalen voor wat hij krijgt, zonder eindeloze discussies over verrekening en facturatie.

Een onstabiel medium
Stoom is niet onderworpen aan juridische metrologische controles, want dit is een onstabiel medium dat niet traceerbaar kan worden gekalibreerd met een weegschaal. Met andere woorden: er zijn geen duidelijk gedefinieerde vereisten overeenkomstig verificatieverordeningen die de meettechnologie, de nauwkeurigheid, de onderhoudsintervallen e.d. bepalen. Bij het verrekenen en factureren zijn geschillen dan ook bijna onvermijdbaar. Juist daarom verlangen stoomverbruikers meer en meer een naar verifieerbare methode om stoom te factureren, die zowel voor stoomproducenten als -verbruikers aanvaardbaar is. Daarbij komt dat gebruikers van stoomgeneratoren, overeenkomstig de voorwaarden van de uitstootwetgeving, namelijk verplicht zijn de geproduceerde stoomhoeveelheden op een zuivere en verifieerbare manier te verrekenen.

Nauwkeurigheid is het grote probleem
Om de massastroomsnelheid van stoom te berekenen, worden de druk, de temperatuur en het debiet gemeten. Daarvoor zijn drie sensoren vereist, die elk een inherente onnauwkeurigheid hebben. Daardoor wordt het moeilijk om de totale onzekerheid van het systeem in bedrijfsomstandigheden te voorspellen. Dit is vooral belangrijk in hulpcircuits in chemische installaties, die vele tientallen jaren geleden werden ontworpen. Deze zijn namelijk zo gemaakt dat ze een hoge doorvoer en een groot debiet toe laten. Deze circuits werken tegenwoordig vaak aan het onderste uiteinde van hun werkbereik, wat totaal verschillend is van het oorspronkelijk vooropgestelde bedrijfspunt. Dit kan een enorme invloed hebben op de totale prestatie van het meetpunt, waarbij het onverklaarde stoomverbruik kan oplopen tot meerdere duizenden Euro’s per maand.
Een verzwarende factor is het feit dat de stoomproducent de meettechnologie moet verwijderen om de uitrusting te upgraden of de componenten te kalibreren. Dit leidt tot werkonderbrekingen en extra kosten. Tot nu toe bestond er namelijk geen meettechnologie om inlinetests uit te voeren. Sinds kort is hier een handig totaalpakket voor verifieerbare stoomfacturatie voor gekomen. Dit pakket bestaat uit vier delen:

informatie:
marco.van.veen@nl.endress.com

Voor het complete artikel klikt u hier

Meer nieuws van Endress+Hauser BV