besturingstechniek
7 september 2012

Snel ontwikkeld met hulp

Vloeiende bewegingen in plaats van start-stop processen

Voor medewerkers van mailrooms, moderne Printing centra en nabewerkingcentra, wordt het snel en flexibel inspelen op klantenbehoeften belangrijker dan ooit – liefst met slechts één couverteersysteem. Het high-performance Fusion Cross insteeksysteem van BÖWE SYSTEC voldoet aan deze eisen; met een breed spectrum aan formaten en de grootste verscheidenheid aan insteekmogelijkheden die men op hoge snelheid kan verwerken. De basis hiervoor is de geavanceerde besturing- en aandrijftechnologie van de Oostenrijkse automatiseringspecialisten van Sigmatek.

Ten minste zo groot als het aantal leveranciers van insteekmachines, is het aantal principes waarmee deze verschillende machines werken. We wilden een insteeksysteem maken dat zich duidelijk zou onderscheiden van alle huidige oplossingen. Een systeem dat een breed spectrum aan formaten alsmede insteekdiktes kan verwerken en zich onderscheidt door hoge verwerkingssnelheden, verklaart Bernd Höpner, Product Engineering Manager bij de Augsburgse solution provider. Het nieuwe systeem moet naast vergelijkbare configuraties ook een intelligentere firmware hebben om de klant te voorzien van een meer eenvoudig gebruik. Het doel tijdens de ontwikkeling was een machine te construeren waarbij een mail service provider alles wat zijn klant wilde insteken in een envelop – een zogenaamde Single Machine Type (SMT) kan versturen, zegt Bernd Höpner. De mailroom operator hoeft zijn personeel slechts één machine uit te leggen. Deze machine is uiterst flexibel in productie en heeft minder vervangende onderdelen nodig.

Parallelle verwerking
Het idee voor een volledig nieuw werkingsprincipe werd vervolgens geboren; een vertraagd insteekproces door parallelle verwerkingstappen. Hierdoor komt meer tijd vrij voor het afzonderlijk insteken van de enveloppen. In tegenstelling tot de typische start-stop processen resulteert deze vloeiende beweging in een grotere procesveiligheid en daarmee een hogere output. Het nieuwe flow principe vereist de samenwerking tussen diverse servo-assen in een netwerk, vertelt Robert Bayer, Elektronica en Software Manager op BÖWE SYSTEC. In plaats van zelf een nieuw concept te ontwikkelen, besloten we de expertise in te schakelen van deskundigen op het gebied van industriële automatisering; Sigmatek GmbH & Co KG uit Oostenrijk.

Gedecentraliseerde CPU structuur
Naast diverse overwegingen kwam BÖWE SYSTEC snel tot het besluit met Sigmatek in zee te gaan. De gedecentraliseerde CPU-structuur gaf de doorslag. Met behulp van de real-time VARAN-bus, konden wij gemakkelijk alle servo-assen voor de individuele modules in het proces besturen, zelfs het synchroniseren van motoren die worden aangestuurd door verschillende versterkers, onderstreept Robert Bayer. Wij konden onze ontwikkelingssnelheid aanzienlijk verhogen en veel stappen tegelijkertijd verwerken. Dit deden wij door het verspreiden van de ontwikkelingssoftware voor het maken van de firmware over meerdere CPU’s en elke software-ingenieur een CPU toe te wijzen, verklaart Florian Glück, groepsleider voor Electrics bij BÖWE SYSTEC.

Korte Ontwikkeltijden
Een extra argument voor samenwerking met Sigmatek was het gebruik van de engineering tool LASAL die object-georiënteerd programmeren met Client / Server-technologie biedt. Sigmatek’s voortdurend verbeterde object-georiënteerde programmeermethode stelde ons mede in staat de ontwikkeltijd te verkorten, vertelt Bernd Höpner. Een zeer gestructureerde methode, die vervolgens het voordeel biedt van een voortdurend hergebruik van een module – zoals een verstelbare as – wanneer deze eenmaal geprogrammeerd is. De overgang naar het objectgeoriënteerde programmeren met LASAL werpt direct zijn vruchten af in de vorm van een volledig duidelijke softwarestructuur evenals een versnelde ontwikkeling.

Beurs Industriele week 2012 – Industrial Automation & Drives, stand 03.C081

Voor het complete artikel klikt u hier 

Meer nieuws van SigmaControl
Meer nieuws over besturingstechniek
Meer nieuws over Industriele automatisering