Elektrotechniek
11 februari 2016

Simpele groepenzoeker

Handig om altijd mee te nemen

Hoe vaak kom je ze niet tegen, de schakel- en verdeelinrichtingen zonder goede documentatie van de indeling van de groepen? Waarschijnlijk nog veel te vaak. In dat geval is een groepenzoeker een handig instrument omdat daarmee snel is na te gaan welke aansluitpunten of WCD’s op welke groep zijn aangesloten. Een tester waarmee dat kan, is bijvoorbeeld de IDEAL 61-534 waarvan onlangs een Europese uitvoering leverbaar is geworden.

Jaren terug hebben we al eens over een apparaat geschreven waarmee is uit te zoeken welke wandcontactdoos of lichtpunt hoort bij welke groep in de schakel en verdeelinrichting. Toen ging het om de groepenzoeker Reviser – een Nederlandse uitvinding die gezien de prijs eigenlijk alleen geschikt was voor de verhuurmarkt of voor bedrijven die dagelijks elektrische installaties moeten keuren en voorzien van de juiste documentatie. Het apparaat van IDEAL is wat dat betreft totaal anders. Deze tester kost slechts een fractie van de Reviser en is daarmee geschikt voor elke installateur om bij zich te hebben. Voor die gevallen dat hij een groep uit moet zetten, maar het niet duidelijk is welk smeltpatroon of installatieautomaat hier bij hoort omdat de documentatie van de verdeelinrichting ontbreekt of de opschriften onduidelijk of onleesbaar zijn. In dat geval scheelt het tijd en vooral ergernis wanneer hij met een groepenzoeker doelmatig uit kan zoeken wat bij wat hoort. Vandaag de dag is het immers niet echt raadzaam om zomaar willekeurige groepen uit te schakelen om zo de gewenste groep te vinden. Neem alleen al alle klokken die dan niet meer gelijklopen of compleet opnieuw ingesteld moeten worden. Daarnaast draaien vaak te veel automatiseringssystemen die ook niet zomaar uitgeschakeld kunnen worden.

Twee delen
De groepenzoeker van IDEAL bestaat uit een zender en een ontvanger. De zender wordt aangesloten op de wandcontactdoos of het aansluitpunt dat we spanningsloos willen maken. In de zender zit een schakeling die op de wisselspanning van het net een HF-signaal superponeert. De ontvanger kan dit signaal oppikken als hij vlak bij de draden van de groep gehouden wordt. Ook de installatieautomaten zullen als een antenne werken en het HF-signaal uitstralen. Door de ontvanger over de installatieautomaten te bewegen, zal dan ook het signaal terug te vinden zijn.

Voor het complete artikel klik hier

Voor de IDEAL groepenzoeker op de site van Conrad (o.a. met de gebruiksaanwijzing) klik hier

Voor de in 2008 in e-totaal beschreven groepenzoeker Reviser klik hier

Meer nieuws van KWx B.V.
Meer nieuws over Elektrotechniek
Meer nieuws over identificatiesystemen/markeringen