Beurzen, congressen, seminars, events
15 mei 2013

Seminar Traceability

In het elektronica productieproces

De elektronicaproductie ervaart een toenemende vraag naar traceerbaarheid van materialen. De cruciaal stuwende krachten achter deze behoefte zijn verbeteringen in de kwaliteit van de producten en een hoger niveau van inzichtelijkheid in en controle over het productieproces, inclusief gebruikte materialen en verminderen van kosten. Om inzicht te krijgen in dit onderwerp, organiseert de FHI tijdens de E&A-beurs daarom het ochtendseminar Traceability.

In het recente verleden werden er alleen maar hoge eisen met betrekking tot traceerbaarheid gesteld bij applicaties met een benodigde hoge betrouwbaarheid, zoals in de automotive, aerospace en medische industrie. De noodzaak in andere sectoren wordt nu ook groter.
OEM’ers plaatsen een steeds grotere nadruk op data-integriteit. Naast de traceerbaarheid bij de elektronicaproductie zijn testen vereist, om volledige gegevens vast te stellen en de juistheid ervan te controleren. Elektronicaproducenten willen hiervoor hun traceerbaarheidsysteem perfectioneren. Hoe dit moet en wat er allemaal bij komt kijken, wordt uitgebreid behandeld tijdens het seminar Traceability dat gehouden wordt op 28 mei tussen 8.30 en 13.00 uur in de Jaarbeurs in Utrecht tijdens de beurs Electronics & Automation 2013.

Seminarprogramma
Na de opening door de dagvoorzitter zal Gert Rietveld van VSL de spits afbijten met de lezing ‘Borging van de kwaliteit van producten door middel van metingen’. Hij stelt dat hoge betrouwbaarheid van de elektronicaproductie niet alleen vraagt om traceerbaarheid van materialen, maar ook om traceerbaarheid van testdata. Testmetingen zijn cruciaal in het productieproces om de kwaliteit van componenten en onderdelen te verifiëren en te borgen. Deze presentatie gaat in op de eisen die er dus gesteld moeten worden aan de gebruikte testapparatuur en het gehele testproces.
Gijs van Dam van Neways Advanced Applications zal hierna doorgaan met zijn lezing ‘Voordelen van traceerbaarheid bij continue verbeteren in elektronica-assemblage’. Gijs zal daarbij een inkijk geven met enkele sprekende voorbeelden in de mogelijkheden van het traceren van processen en materialen bij het verbeteren van de Surface Mount Assembly en laat hij de potentie voor de toekomst zien.
‘Geïntegreerde traceability (producten, componenten, consumables en procesparameters van begin tot eind)’ is de titel van de lezing van François Monette, Co-President and Co-Founder van Cogiscan Inc. (namens W&S Benelux). Hij zal het hebben over het belang van geautomatiseerde traceability-systemen zodat, zover mogelijk, het risico van menselijke fouten kan worden vermeden. Daarbij is het van belang dat wanneer een klant om materiaal-traceerbaarheid vraagt, de specifieke eisen worden begrepen. Een robuust data-acquisitiesysteem is ook een systeem dat de productie verhindert wanneer niet alle benodigde data is verzameld, en kan bevestigen dat alle correcte materialen op de juiste locaties zijn tijdens iedere fabricagefase van het product dat wordt gefabriceerd.
Verder is er nog een lezing genaamd ‘Embedded RFID Chips integrated in printed circuit boards door Gernot Seeger, Operations Manager bij Beta LAYOUT GmbH over het verwerken van een RFID-tag in elke print en een lezing over Traceability bij productiemachines door Louis Orange, Product Manager Europa van DEK (namens Partnertec).

Traceability in een printproductiebedrijf
Als het gaat om traceability in de praktijk, dan weet Dirk Stans van Eurocircuits daar een prima verhaal over te vertellen. Eurocircuits past de traceability-filosofie al vele jaren toe bij de producties van basismateriaal tot afgewerkte PCB’s. De initiële motivatie hiervoor was om zelf zicht te krijgen op de eigen productieprocessen, maar ondertussen biedt traceability in combinatie met de gestroomlijnde online administratie, een tweede peiler aan: transparantie van de productieprocessen naar de klant toe. Hierdoor kan de Eurocircuits-klant specifieke informatie over zijn product ontvangen. Deze informatie komt rechtstreeks en automatisch uit het traceability-systeem (afbeelding 1). Dirk Stans zal verder in gaan op de ervaringen met traceability en wat het oplevert voor de producent en de klant.
Wij doen al een aantal jaren niet meer aan batch traceability maar volgen het individueel productiepaneel. Elk paneel heeft dan ook zijn eigen unieke code waarmee we dit door het gehele productieproces kunnen volgen aldus Dirk Stans.
In een prototypefabriek is het zeer normaal dat batches niet als batch van X aantal panelen bij elkaar blijven gedurende de productie. Prioriteiten veranderen van minuut tot minuut om orders met zeer korte leveringstermijnen voorrang te verlenen zodat ze op tijd kunnen worden uitgeleverd. Dit heeft tot gevolg dat batches van kleine series dus letterlijk door het proces zwerven. Dit wordt gedaan door ze op te splitsen en mee te laten lopen met andere printen. Elk paneel kan daardoor meerdere verschillende printen bevatten (zie afbeelding 2) hetgeen een goede administratieve afhandeling vraagt om er uiteindelijk voor te zorgen dat de individuele kleine serie tijdig en compleet aan de klant geleverd wordt. Traceability op paneelniveau is niet standaard in de printwereld maar stelt ons in staat om onze betrouwbaarheid met betrekking tot de kwaliteit en de levering op een zeer hoog niveau te stellen, aldus Dirk Stans.

Tot slot
Zoals gezegd wordt het seminar Traceability gehouden op 28 mei tussen 8.30 en 13.00 uur in de Jaarbeurs in Utrecht tijdens de beurs Electronics & Automation 2013. Het seminar is bestemd voor OEM’ers, elektronicaproducenten, ontwikkelaars, gebruikers en is gratis te bezoeken wanneer u zich vooraf aanmeldt via de algemene bezoekersregistratiemodule op de site van de beurs.

Voor meer informatie over het Seminar Traceability klik hier
Voor meer informatie over Eurocircuits klik hier 

Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events