Beurzen, congressen, seminars, events
8 april 2021

Seminar Industriële Veiligheid

Twee online kennisdagen

Veiligheid moet in de industrie hoog aangeschreven staan, want de gevolgen van onveilig werken kunnen enorm zijn. Niet alleen hebben we het over het mogelijke menselijk leed, maar ook over de financiële schade die gigantisch kan zijn als er niet veilig gewerkt wordt. Om kennis te delen omtrent de inzichten, regelgeving en middelen organiseert FHI een online seminar dat gehouden wordt op 21 en 22 april. Een groot aantal aspecten rondom het thema veiligheid zal die twee dagen aan bod komen.

Deze dagen staan in het teken van veiligheid, fysieke veiligheid wel te verstaan, waarbij de focus gericht is op twee werelden, namelijk de maakindustrie en de procesindustrie. Dit zijn twee totaal verschillende industrieën maar wel met hetzelfde uitgangspunt. In beide gevallen moet het veilig, want ongelukken kunnen heel kostbaar zijn. Daarbij gaat het niet alleen om schade aan gebouwen en goederen, maar ook om de mens (het kapitaal van uw bedrijf) en om de vervolgschade.

Machine- en procesveiligheid
Voor de procesindustrie spelen brand- en explosieveiligheid een belangrijke rol alsmede milieu gerelateerde gevaren. Hier zijn het niet zozeer de gevaren van bewegende machines waar we in de in de maakindustrie mee te maken hebben. Daar draait alles om de machineveiligheid en de manier waarop voorkomen wordt dat mensen verwondingen oplopen doordat ze in contact komen met bewegende delen van de machine. Dit zijn voor beide takken van de industrie totaal verschillende uitgangspunten van het begrip veiligheid. Wat beide wel gemeen hebben zijn de mate van aansprakelijkheid en regelgeving. Al met al zijn dit veel verschillende thema’s waarvan een deel aan bod komt tijdens de door de branche Industriële Automatisering georganiseerde kennisdagen. Sprekers behandelen thema’s als risicomanagement, functionele veiligheid en aansprakelijkheid, maar ook praktische zaken zoals het daadwerkelijk toepassen van veiligheidshulpmiddelen. Hierbij richt men zich tot een brede doelgroep: van engineer tot directeur en van projectleider tot preventiemanager.
De kennisdagen Industriële Veiligheid vinden online plaats op 21 en 22 april. Deelnemers kunnen via een webinar-platform vanuit de eigen locatie deelnemen.

Dag één
In totaal zullen er gedurende de twee dagen 11 totaal verschillende lezingen gegeven worden van ca. 30 minuten. De eerste dag zijn dat zes lezingen beginnende bij een lezing van Marcel de Munck, Senior Consultant Safety Culture bij de D & F Group met de titel ‘Hoe ga ik om met noodsituaties’.
Marcel is expert op het gebied van veiligheidscultuur en -gedrag en verantwoordelijk voor de verbetering van veiligheidsprestaties bij bedrijven in verschillende branches. Vanuit zijn expertise in veranderkunde en psychologie helpt hij organisaties die willen veranderen, iets willen doorbreken, om hun doelen te realiseren. Zijn passie is om mensen en organisaties te helpen om te worden wie ze willen zijn. Marcel behandelt graag vraagstukken die gaan over mensen, drijfveren, idealen en motivatie. Maar ook over grenzen durven verkennen, over kwetsbaar durven zijn, over lef. Zijn lijfspreuk is dan ook: Don’t let your dreams live and die in your mind. But become the person you want to be, by realizing your dreams. Met zijn ‘passion for safety’ weet hij mensen te inspireren en te motiveren.
Valideren van veiligheidsfuncties van programmeerbare veiligheidssystemen is het onderwerp van de lezing van Edwin Buisman, Safety consultant bij Pilz Nederland. Hij behandelt hier het juiste gebruik van programmeerbare veiligheidsrelais en Safety PLC’s, want waar moet je allemaal rekening mee houden bij het toepassen van programmeerbare veiligheidssystemen en hoe toon je aan dat het uiteindelijke veiligheidssysteem veilig genoeg is? Als safety consultant heeft Edwin vaak te maken met steeds complexere systemen waarbij het steeds lastiger wordt de veilige werking aantoonbaar te maken. In zijn lezing legt hij uit waarom het belangrijk is dat veiligheidssystemen aantoonbaar veilig zijn.
De laatste lezing van de eerste dag is van safety expert en trainer Ton Beems van Yokogawa Europe Solutions B.V. Zijn lezing heeft als titel ‘Drie succesrecepten voor een ramp’. Op het programma staan de onderwerpen: ‘Met alleen een Safety PLC maak je nog geen 3-gangen diner’, ‘Management als hoofdingrediënt’ en ‘Een (culinair) safety talent is competent’.
Alle drie zijn licht verteerbare pleidooien voor zaken die we eigenlijk vaak wel weten, maar toch ook snel weer vergeten. Hij serveert dit in een luchtige presentatie met een onderliggende, serieuze boodschap met als doel om u ‘Food for Thought’ te geven, dan wel een spiegel voor te houden dat de voorbereidingen voor een ‘ramp-menu’ al gestart zijn…
Verder kunt u dag één nog de volgende lezingen verwachten:

  • De volledige veiligheidsketen conform SIL/PL
  • Aanpak risicoanalyses op de scheidslijn van proces en machine
  • De toepassing van IEC61511 in de praktijk

Dag twee
Gedurende de tweede dag zullen er vijf lezingen gehouden worden. Deze hebben als titels:

  • Industrial IoT, welke rol kan dit spelen in de inspectie van EX systemen
  • Vlamdetectie; welke technologie kies je voor optimale veiligheid?
  • COBOT’s, AGC’s, AMR’s; De norm zegt Performance Level d. Maar wat zegt de applicatie?
  • Veilig schakelen van aandrijffuncties
  • Machineveiligheid complex? Niet nodig

De laatst genoemde lezing roept vragen op, want wat bedoelen Roel Janssen & Laurent van der Pluijm van Murrelektronik B.V. met deze titel? Om de richtlijnen voor machineveiligheid uit te leggen, heb je echt wel een safety-expert nodig die de situatie overziet en aangeeft wat er nodig is. Dit is een best complexe taak, dus dat zullen ze niet bedoelen. Waar ze wel op doelen is het feit dat je geen safety-expert hoeft te zijn om de installatie veilig te bouwen. Vandaag de dag gaat dat zelfs nog veel gemakkelijker. Van de huidige netwerken waarmee alle componenten in een machine met elkaar verbonden worden, zijn ook versies beschikbaar die geschikt zijn voor safety-toepassingen. Over deze netwerken gaat het in deze lezing. De beide heren laten in dit webinar zien hoe gemakkelijk de implementatie kan zijn. In een praktijkvoorbeeld tonen ze hoe de installatie eruitziet kan zien, hoe de onderdelen aangesloten worden en ook hoe er geprogrammeerd wordt.
Eén van de netwerkprotocollen die voor safety bedoeld is, is Profisafe, een netwerkprotocol gebaseerd op Profinet. Diverse PLC’s kunnen hiermee overweg waaronder de S7 Veiligheids-PLC van SIMATIC. Voor dit protocol heeft Murrelektronik een module ontwikkeld die via Profisafe communiceert met de PLC en uitgerust is met vier poorten voor safety-I/O, twee poorten voor digitale sensoren en twee poorten voor IO-Link-communicatie. Deze handzame modules kunnen in het veld op de machine gemonteerd worden om zo sensoren en actuatoren alsmede veiligheidscomponenten op een gemakkelijke manier aan te kunnen sluiten.

Afbeelding
Afbeelding 1. Eén module voor het aansluiten van digitale sensoren, IO-link-sensoren en veiligheidsvoorzieningen. Voor de communicatie met de PLC wordt Profisafe gebruikt.

De module waar het om gaat is de MVK Fusion van Murrelektronik. Deze biedt die volgende eigenschappen (afbeelding 1):

  • Breed inzetbaar dankzij de robuuste, metalen behuizing
  • Conformance Class C (IRT), Shared Device en Netload Class III
  • Vereenvoudigde de parametrisering, omdat deze volledig wordt geïntegreerd in de Engineering Tool van de veiligheidsbesturing
  • Maximale flexibiliteit voor safety toepassingen tot Performance Level e

Het spreekt voor zich dat het met dit soort modules een stuk gemakkelijker is geworden om alle benodigde componenten voor de machineveiligheid aan te sluiten. Dat is nu niet meer dan inpluggen en klaar. Blijft nog wel de kennis die nodig is om de veiligheids-PLC te programmeren maar vooral ook om te bepalen wat er noodzakelijk is. Voor dit is het deelnemen aan het Seminar Industriële Veiligheid in ieder geval een manier om bij te blijven met alle ontwikkelingen binnen het oh zo belangrijke vakgebied Veiligheid.



Industriële Veiligheid online kennisdagen 

Het online seminar wordt gehouden op 21 en 22 april. Industriële
Deelnemende bedrijven:
Agidens Process Automation BV – Festo B.V. –  Hitma Gasdetectie – 
JUMO Meet- en Regeltechniek B.V. – Murrelektronik BV – 
Omron Electronics B.V. –  Pilz Nederland SICK B.V.Turck B.V .
VIROWeidmüller Benelux Yokogawa Europe Solutions 

Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events