Beurzen, congressen, seminars, events
12 maart 2019

Seminar Industrial Ethernet 2019

Met als afsluiter wereldwijd IoT via satellieten

FHI en PI Nederland organiseren samen Industrial Ethernet event 2019 om de gebruikers en potentiële gebruikers te informeren over de mogelijkheden van Industrial Ethernet. Hierbij gaat het er om dat u het maximale uit Industrial Ethernet kunt halen. U krijgt een collectief consult met volledige informatie over de basis, het gebruik maar vooral de integratie en de mogelijkheden hiervan, waarbij de innovatie net is begonnen en de mogelijkheden eindeloos zijn.

Net als de afgelopen jaren organiseren FHI en PI Nederland weer gezamenlijk het seminar Industrial Ethernet. Dit jaar zal dat zijn op dinsdag 26 maart 2019 in De Basiliek in Veenendaal. Uitgaande van het programma, wordt het weer een dag met heel veel verschillende lezingen over het toepassen van de industriële versie van Ethernet. In totaal zijn er drie plenaire lezingen en 15 lezingen in parallel sessies. Daarnaast is er ook tijd en ruimte ingericht voor mensen die graag zelf aan de slag willen. Na de succesvolle samenwerking op de PROFIdag 2018 slaan Weidmüller, PROCENTEC en FELTEN WCS opnieuw de handen ineen voor de op elkaar aansluitende lezing en workshop: Ethernet netwerkopbouw conform richtlijn, diagnostiek en in bedrijfsname. Deze sessie begint met een theoretische inleiding waarna in twee blokken het aansluiten en testen van netwerkbekabeling aan bod komt en het aansluiten en testen van een compleet netwerk. Er wordt getoond hoe connectoren gemonteerd dienen te worden en hoe u gerepareerde kabels het beste kunt testen. Verder gaat u een netwerk bouwen en draaiend opleveren. Hierbij gebruikt u diagnose tools om te kijken of het netwerk de juiste performance levert.

Het lezingenprogramma
Het is natuurlijk het lezingenprogramma dat het leeuwendeel van de dag vult. Daarbij is zoals gebruikelijk het aanbod zeer divers. Zo wordt er begonnen met twee plenaire lezingen over de netwerkstructuur in de grootste landkraan van de wereld en over netwerken op opslagterminals waarna het kiezen wordt uit de verschillende lezingen die naast elkaar lopen. De dag wordt afgesloten met een onderwerp dat niet direct te maken heeft met industrial ethernet, maar wel zeer actueel is, namelijk IoT wereldwijd. Voor elke IoT-applicatie is het kunnen communiceren met internet natuurlijk een eerste vereiste, want zonder dat hebben we immers geen IoT. Nu is het in de bewoonde wereld slechts zelden een probleem om verbinding met internet te krijgen, want er zijn immers voldoende oplossingen om elk denkbaar verbindingssprobleem op te lossen. Lastiger wordt het in ‘middle of nowhere’. Daar liggen geen kabels in de grond of is er dekking van een goedkoop draadloos netwerk. We hebben het dan over plekken midden op zee, in woestijnen, oerwouden, etc. Willen we daar een IoT-applicatie laten draaien voor niet al te veel geld, dan was dat tot voor kort niet mogelijk. Let wel, tot voor kort, want sinds kort is er een oplossing om waar dan ook ter wereld IoT-applicaties te laten draaien. Hoe dat kan, wordt in de laatste keynote lezingen uit de doeken gedaan. Deze lezing wordt verzorgd door het bedrijf Hiber, een Nederlandse startup met als missie om low-power & low-cost connectiviteit te bieden op de meest afgelegen plekken ter wereld. Dit doen ze met een betaalbaar wereldwijd IoT netwerk door middel van minisatellieten. Twee satellieten zijn inmiddels succesvol gelanceerd en er moeten er dit jaar nog zeker twaalf volgen. Rutger van Dalen, field application engineer bij Hiber, zal inzicht geven in de mogelijkheden van deze nieuwe techniek, vanuit een technisch oogpunt.
De satellieten van Hiber zullen in een lage baan om de aarde draaien (ca 600 km) en komen zo een aantal malen per dag binnen het bereik van de IoT-applicatie. Deze zal dan wakker worden en kan data versturen naar het geheugen in de satelliet. Binnen het abonnement van Hiber kan de applicatie per dag één bericht versturen van 144 bytes (waarvan 128 bit voor o.a. identificatie gebruikt wordt). Maximaal 16 uur later heeft u dit bericht in uw eigen computer binnen voor verwerking (afbeelding 1). Daarbij verwacht Hiber deze dienst aan te kunnen bieden voor een paar dollar per device per jaar. Daarbij is het systeem zo opgezet dat het energiegebruik van de IoT-node uiterst laag is zodat de applicatie probleemloos vele jaren achtereen kan draaien op een enkele batterij. Hoe alles werkt en wat er nodig is voor deze bijzondere manier van IoT-communicatie, zal Rutger in zijn lezing allemaal uit de doeken doen.

Afbeelding
Afbeelding 1. Low power en low cost zijn de speerpunten van de communicatie via de satellieten van Hiber.

De gegevens
Alleen al vanwege de laatste keynote lezing is Industrial Ethernet 2019 meer dan het bezoeken waard. Zoals al gezegd wordt de dag gehouden op dinsdag 26 maart 2019 in De Basiliek in Veenendaal. De dag begint om 9.30 uur met ontvangst en koffie en wordt afgesloten om 16.45 uur met een netwerkborrel. Toegang is voor eindgebruikers gratis na vooraf registratie via de site van het evenement. Deze is te vinden op fhi.nl/industrialethernet/

Voor meer informatie over Hiber klik hier .


Exposanten Industrial Ethernet 2019
Turck
Phoenix Contact
Endress+Hauser
Lextron
Wonderware Benelux
Prokorment
Festo
Hirschmann Multimedia
Weidmuller Benelux
FELTEN Wire & Cable Solutions
PROCENTEC
WAGO Nederland
ATS Applied Tech Systems
Hudson Cybertec
Duranmatic
IFM Electronic
4S Industrie
Telerex
JUMO Meet- en Regeltechniek
LEMO Connectors Benelux
IXON
Valmet


Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events