Schroeven met schroefondersteuning
Een elektrisch aangedreven schroevendraaier
Schroefboormachines zijn over het algemeen zwaar en onhandig door hun vorm en leveren veelal niet de precisie die gevraagd wordt bij het werken aan elektrische installaties. Een handschroevendraaier is wat dat betreft veel beter, alleen kost dat kracht en energie van de monteur waarbij we de kans op RSI maar even niet noemen. Wiha heeft al deze problemen onderkend en heeft een wel heel erg slimme schroevendraaier ontwikkeld.
Waarom een elektrisch aangedreven schroevendraaier handig is, hoeven we niemand meer te vertellen. Sinds de introductie van de accuschroefmachine draait geen timmerman meer met de hand een schroef in hout en ook de elektromonteur maakt veelvuldig gebruik van dit uiterst handig stuk gereedschap. Toch heeft de schroefmachine grote nadelen. Allereerst is dat het gewicht. Dit maakt het lastig om langdurig met de machine te werken. Daarnaast zijn ze groot waardoor lang niet overal met de machine gewerkt kan worden. Tenslotte is er de precisie waarmee de schroef wordt aangedraaid. De machine mag dan wel een systeem hebben waarmee de schroef tot een ingesteld moment wordt aangedraaid, maar dat is slechts zelden een moment dat gegarandeerd is zoals bij een momentsleutel.
Nu zult u zeggen dat er ook kleine schroefmachines zijn, maar ook die zijn meestal groter dan een normale schroevendraaier, kennen geen manier om met een exact moment de schroef vast te draaien en hebben vaak ook niet voldoende kracht om goed vastgedraaide schroeven los te draaien of het omgekeerde.
Wiha speedE
Bij Wiha bedachten ze dat het anders kon. Als maker van gewone schroevendraaiers weten ze dat het werken met de hand niet alleen veel meer coördinatie over het werk geeft, maar dat het stuk gereedschap ook kleiner en lichter kan zijn. Toch zagen ze dat een monteur die met de hand bijvoorbeeld alle draden aansluit in een schakel- en verdeelinrichting het grootste deel van de tijd alleen maar bezig is om schroeven verder uit of in te draaien zonder kracht te hoeven zetten wat je bij het vastdraaien wel moet doen. Het enige dat hij op die momenten doet, is zo snel mogelijk de schroef ronddraaien totdat het moment van vastzetten bereikt is. Dan pas wordt er echt kracht gevraagd. Hierbij moet hij veelal ook nog de schroef op een bepaald moment aandraaien – een moment dat op veel van de componenten voor de schakel- en verdeelinrichting is afgedrukt of is te vinden in de datasheets of technische normen die door de klant opgelegd worden.
Afbeelding 1, een voorbeeld uit de installatietechniek, laat fraai zien waar we het over hebben. De monteur die de buis moet vastzetten, draait zich een ongeluk om de eigenlijk veel te lange bouten helemaal in de klem te draaien tot het punt dat het eigenlijke vastzetten begint. Wiha bedacht dat juist dit anders kan. Zij hebben in de schroevendraaier een elektromotor gebouwd die ingezet wordt als er geen kracht gevraagd wordt, maar wel snelheid. De elektromotor ondersteunt zo het indraaien van schroeven tot een moment van 0,4 Nm. Handmatig en met volledig controle kan de schroef vervolgens verder worden gefixeerd, net zoals bij een normale schroevendraaier.