kasten/behuizingen en koelsystemen
10 november 2021

Schoonmaken met droogijs

Perfect voor alle elektrische apparaten

Elke machinebouwer weet hoeveel vuil zich kan ophopen in schakel- en besturingskasten. Na verloop van tijd weet stof en vuil via ventilatieopeningen of andere gaten zich op te hopen in de kast waardoor het lastig wordt om onderhoud te kunnen plegen of er zelf storingen kunnen ontstaan doordat vocht voor geleding van het opgehoopte vuil zorgt. Schoonmaken van vervuilde kasten met elektronica en of elektrotechniek is dan ook geen overbodige luxe. De vraag is allen hoe je dat snel, goed en gemakkelijk kunt doen.

Een vervuilde schakelkast kun je helaas niet met een schuimend sopje onder handen nemen en ook een hogedrukreiniger is niet het juiste apparaat om te gebruiken. Losliggend stof kan met perslucht weggeblazen worden, maar zit het vuil vastgekleefd door bijvoorbeeld olie en vet of andere substanties die er voor zorgen dat de viezigheid niet zomaar weg te blazen is, dan moeten er andere schoonmaakmethoden gebruikt worden. Een methode die al jaren goede resultaten oplevert, is het stralen met droogijs. Dit is een techniek die vergelijkbaar is met zandstralen, maar waarbij in plaats van harde en scherpe zandkorrels gebruik gemaakt wordt van verpulverd droogijs. Dit zijn kleine korreltjes (pallets) vast CO2 die veel zachter zijn dan zand en daardoor wel het vuil aanpakken, maar niet het oppervlak van de componenten in de schakelkast. Daar komt nog bij dat het vuil als het ware bevriest en daardoor losbarst en door de luchtstroom waarmee de droogijspellets gestraald worden, weggeblazen wordt. Op het schoon te maken oppervlak blijft daardoor niets achter, want ook het droogijs sublimeert bijna onmiddellijk tot gasvormig CO2 .
Droogijsreinigers zijn de ideale schoonmaakmachines voor het reiniging van lamellen van koelblokken en ventilatieroosters tot alle soorten elektrische en elektronische onderdelen van generatoren, schakelkasten, automaten of lasrobots. Daarbij kan de techniek gebruikt worden op gevoelige oppervlakken zoals glas, metaal, plastic, hout of textiel en overal toegepast kunnen worden waar het reinigen met water geen optie is zoals op geleidende onderdelen.

Hoe kom je aan droogijs  
Droogijs is een product dat veelal geleverd wordt in grote blokken die je op bestelling geleverd krijgt en die je een aantal dagen kunt bewaren in speciale thermoboxen. In de meeste droogijsreinigers worden deze blokken vermalen tot de gewenste palletgroottte waarna ze met perslucht gestraald kunnen worden. Het gebruik van vast droogijs is een kostbaar proces, zeker bij afname van kleinere hoeveelheden, en omdat je het ruim op tijd moet bestellen, niet echt handig voor schoonmaakklussen die niet vooraf gepland zijn. Droogijsstralen was daarom voor veel bedrijven geen optie, hoewel het al jaren een zeer efficiënte en effectieve manier van reinigen is.

Zelf maken
Zoals gezegd is het stralen van droogijspellets die gemaakt zijn door grote blokken droogijs met behulp van hydraulische persen, de zogenaamde pelletizers, te verkruimelen alleen zinnig voor schoonmaakbedrijven die dag in dag uit deze techniek gebruiken. Karcher (de maker van de welbekende hogedrukreinigers) heeft echter een slimme machine ontwikkelt die zelf vast CO2 weet te maken. In deze machine wordt namelijk vloeibaar CO2 door middel van adiabatische expansie omgezet in vast CO2 , een proces dat we kennen van CO2 -blussers.
Omdat vloeibaar CO2 in cilinders geleverd wordt en hierin vloeibaar blijft zonder dat daarvoor koeling nodig is, is in principe de schoonmaakmachine op elk gewenst moment inzetbaar, ook voor de kleine schoonmaakklussen. Wel moet de cilinder voorzien zijn van een stijgbuis die er voor zorgt dat er vloeistof onder uit de cilinder betrokken wordt en geen gasvormig CO2 dat boven de vloeistof bevindt (dus geen koolzuurgascilinder die voor het tappen van bier gebruikt wordt).
In de IB 10/8 L2P van Karcher (afbeelding 1) worden dus de droogijspellets met een temperatuur van ca. -79 °C zelf gemaakt en met perslucht naar het schoon te maken oppervlak gestaald met een snelheid van 150 m/s. Het vuil wordt door  de lage temperatuur broos en brokkelig en wordt weggestraald door de botsingen van de pallets en de luchtstroom. Zonder het gebruik van chemicaliën of water wordt er zo schoongemaakt. Omdat deze methode zo goed als geen schurend effect heeft en er geen droogijsresten achterblijven, worden bijzonder gevoelige oppervlakken voorzichtig en zonder veel moeite gereinigd. Een ander groot voordeel is dat u kunt reinigen zonder planning, op elk gewenst moment van de dag, want de IB 10/8 L2P staat altijd direct klaar voor gebruik. Hierbij is de IB 10/8 L2P bijzonder aangenaam in het gebruik. Bovendien is het ergonomische spuitpistool ook geschikt voor krappe ruimtes en reinigt de machine tot in de kleinste hoekjes waardoor demontage van het te reinigen object in de meeste gevallen overbodig is. Bijkomend voordeel is dat de IB 10/8 L2P valt onder de MIA/Vamil subsidieregeling voor milieuvriendelijke technieken. De overheid betaalt dus mee bij de aanschaf van een dergelijke machine.

Hier ziet u hoe de droogijsreiniger werkt:

Meer nieuws over kasten/behuizingen en koelsystemen