Achtergrond
16 juni 2009

Schakelaars zonder bewegende delen

Een slim uitgedacht systeem van schakelen met trillingen.

Alle mechanische onderdelen van een apparaat zijn onderhevig aan slijtage. Neem bijvoorbeeld schakelaars. Zelfs als deze met zorg behandeld worden, zijn ze na een paar duizend maal schakelen versleten en dienen vervangen te worden. Voor schakelaars die zeer regelmatig bediend worden, houdt dat in dat er exemplaren gebruikt moeten worden die kwalitatief zeer goed zijn om daarmee te voorkomen dat het apparaat regelmatig in de werkplaats staat voor reparatie. Schakelaars die helemaal geen bewegende delen hebben, kunnen dan uitkomst bieden omdat die niet slijten door te vaak bedienen. De nieuwe ActiveTouch-schakelaars van ITW zijn dan een goed alternatief.

Bewegingsloze schakelaars zijn niet nieuw. Er zijn al diverse oplossingen om schakelaars te maken die door aanraken geactiveerd worden en op heel veel plekken hun nut bewijzen. Immers, een bewegingsloze schakelaar is niet alleen zeer nuttig als het gaat om slijtage te voorkomen, maar ook op plekken waar moedwillig nog al wat slijtage ontstaat, kunnen ze een uitkomst zijn. Zelf heb ik jaren terug de nodige ervaring opgedaan met vandaalbestendige schakelaars met piëzo-elementen. Deze schakelaars die werken met een hele kleine beweging kunnen perfect gebruikt worden voor waterdichte, zeer solide schakelaars met een lange levensduur die behoorlijk vandaalbestendig te maken zijn. Toch werden ze bijvoorbeeld zelfs in zwembaden, waar normaal alleen mensen komen in badkleding, nog gesloopt. Om immers het piëzo-element te kunnen activeren, moet het drukvlak toch nog enige beweging doorlaten en mag dan ook niet te dik zijn. Met ActiveTouch zijn nog beter vandaalbestendige schakelaars te maken, omdat ze uitgaan van een totaal ander principe wat betreft het waarnemen of iemand het schakelelement bedient en daardoor nog robuuster gemaakt kunnen worden.

Ultrasoon geluid
Het werkingsprincipe van ActiveTouch is simpel en geniaal en in principe kennen we het allemaal van een bel die met een hamer aangeslagen wordt. Door het aanslaan zal de bel in trilling gebracht worden. Deze trilling zal langzaam uitsterven, mits de bel natuurlijk niet gedempt wordt. Houdt namelijk iemand de bel vast, dan zal de trilling na het aanslaan heel snel uitsterven omdat immers veel meer energie wegvloeit.
Een ActiveTouch-schakelaar werkt op dezelfde manier. Hier zorgt een piëzo-element er voor dat een deel van het aan te raken oppervlak in trilling gebracht wordt. Dit wordt gedaan met een schakelend signaal van ca 1 MHz. Net als bij de bel zal elke keer na een puls het materiaal even blijven doortrillen met een afnemende amplitude.

Voor meer informatie www.acaltechnology.com en www.itwactivetouch.com 

Voor het complete artikel klikt u hier

Meer nieuws van Acal BFi