drukopnemers
20 september 2016

RFID en drukmeting

Een tag met zelfs een datalogger

Een tijd terug schreven we in e-totaal al dat RFID niet alleen bruikbaar is voor identificatiedoeleinden als de elektronische versie van de barcode. RFID kan veel meer, want wie de data in de RFID-tag weet te sturen door bijvoorbeeld een sensor, die heeft een draadloos werkend meetpunt die geen aansluiting – zelfs geen voedingsaansluiting – nodig heeft om de metingen te kunnen verrichten en de data te versturen. De vorig jaar geïntroduceerde druktransmitters van Keller zijn hier een fraai voorbeeld van.

De RFID 21D en 21DC RFID zijn beide druktransmitters die voor de communicatie de technologie van RFID’s gebruiken De eerste is een passieve druktransmitters die autonoom in termen van energievoorziening kan werken en daardoor draadloos en zonder dat daar naar omgekeken hoeft te worden, zijn werk kan doen. De Serie 21DC RFID kenmerkt zich door een geïntegreerde datalogger, die draait op een speciale longlife batterij.
Met beide producten wordt de energie die nodig is om metingen te versturen draadloos ontvangen via de RFID-interface. Potentiële toepassingen voor deze hermetisch afgesloten druktransmitters zijn mobiele systemen, grootschalige voorzieningen en als vervanging voor conventionele manometers met wijzerplaten.

Onopvallende meetpunten
De druktransmitters in de Serie 21D RFID (afbeelding 1) zijn gebaseerd op de Keller Serie 7 LD drukopnemers, die uiterst stabiel zijn met een uitmuntende stabiliteit op de lange termijn. De geavanceerde transponder technologie is het werk van de RFID-specialisten van microsensys GmbH. Een ingegoten RFID-transponder uit slagvast kunststof vervangt de gebruikelijke stekker voor elektrische aansluitingen. Roestvaststaal is gebruikt voor alle onderdelen die in contact komen met het medium, de zogenaamde wetted parts. De druktransmitters in de Serie 21D(C) zijn dus ongevoelig voor omgevingsinvloeden en vandalisme.
Een RFID-lezer leest metingen snel en eenvoudig en via USB rechtstreeks overgebracht naar een laptop of PC. Als alternatief kan een batterij-gevoede Pocket Reader worden gebruikt, die meetwaarden weergeeft, opslaat in een geheugen en maakt ze beschikbaar als een XML-bestand voor overdracht via USB.

Beurs WoTS 2016, Stand 8E068   

Meer nieuws van Keller Meettechniek
Meer nieuws over drukopnemers
Meer nieuws over Sensortechnologie