Elektrotechniek
26 november 2024

PowerNest voor zakelijk vastgoed

Een andere kijk op eigen energieopwekking

De installateurs van zonnepanelen en warmtepompen klagen steen en been. Door alle veranderingen die de energiemaatschappijen hebben doorgevoerd rondom het thema terug leveren, het wegvallen van de salderingsregeling en al het gedraai van de regering, is de markt voor met name particuliere installaties behoorlijk ingestort. Toch wil dit niet zeggen dat de complete markt dood is. Sterker nog, voor zakelijk vastgoed liggen er kansen die tot nu toe nog behoorlijk onderbelicht zijn.

Voor zakelijk vastgoed liggen er de komende jaren de nodige veranderingen in het verschiet. Gebouwen zoals kantoren, magazijnen en fabrieken moeten in 2030 55% minder CO2 uitstoten en minimaal 40% van de energie zelf op een groene manier opwekken. Daar komt bij dat er ook nog eens CO2-belasting geheven gaat worden in 2027. Voor eigenaren van zakelijk vastgoed heeft dit grote gevolgen. Een gebouw leeg laten staan omdat dit toch niet veel kost of belastingvoordeel oplevert, is dan verledentijd. En wat dacht u van het vinden van nieuwe huurders? Dit wordt een stuk lastiger, want wie wil straks een pand huren dat niet voldoet aan alle energie-eisen?

Stranded assets

We leven dus in een tijd waarin de economische waarde van vastgoed sterk wordt beïnvloed door het al dan niet nemen van duurzame maatregelen. Met name voor oudere gebouwen geldt dat wanneer er nu geen duurzame investeringen worden gedaan, het al snel niet meer rendeert om dat later alsnog te doen. Deze gebouwen worden dan stranded assets (om maar eens een mooie term te gebruiken). Niemand wil er nog geld insteken en verval ligt op de loer.

De koolmonoxide-uitstootbelasting die vanaf 2027 geheven zal worden is ook een belangrijk punt. Bijna niemand acteert hier nog op, waardoor de klap voor gebouweigenaren die geen actie hebben genomen groot zal zijn.

Voor het nemen van energiemaatregelen is er dus kortom een grote prikkel die lang niet iedereen ziet. Een prikkel die veel groter is dan alleen de winst op de rekening bij de energiemaatschappij. Voor leverancier van zonnepanelen, windturbines, warmtepompen en isolatiemaatregelen ligt er dus een verkooppotentieel klaar. Hij moet zich alleen gaan verdiepen in de komende regelgeving en daar zijn verkoopverhaal op aanpassen.

Afbeelding 1. De indrukwekkende installatie klaar om op het dak gehesen te worden.

PowerNEXT

Een bedrijf dat al heel ver is met deze kijk op energiemaatregelen is de Nederlandse firma IBIS Power. Met hun PowerNEXT bieden zij gebouweigenaren een gegarandeerde oplossing voor hun energievraagstuk.

In tegenstelling tot veel leveranciers van standaard zonnepanelensystemen, levert IBIS een oplossing die met name voor hoge (kantoor)gebouwen een oplossing kan zijn. Bij dergelijke wolkenkrabbers is het dakoppervlak vaak te klein voor alleen zonnepanelen. Daar komt bij dat daken van dergelijke gebouwen vaak vol staan met antennes en installaties voor airco en luchtbehandeling. De standaard methode voor het leggen van zonnepanelen levert dan vaak niet genoeg energie op om aan de toekomstige normen te kunnen voldoen.

PowerNest

Om toch het hele dak te kunnen benutten en tevens ook wind een belangrijke rol te laten spelen, heeft IBIS Power PowerNest ontwikkeld. Dit is een lichtgewicht staalconstructie van 7,2 bij 7,2 meter en een hoogte die per project kan verschillen. Afbeelding 1 toont een tweetal units, klaar om op het dak gehesen te worden. De foto laat duidelijk zien dat het om een indrukwekkend grote installatie gaat.

Afbeelding 2. Wind en zon zijn de bronnen die binnen een PowerNest optimaal benut worden.

Wat er in de installatie te vinden is, toont afbeelding 2. Een grote windturbine in het midden en bifacial zonnepanelen bovenop vormen de belangrijkste onderdelen.

Met deze voor de energie uit zon en wind geoptimaliseerde installatie weet IBIS dusdanig veel energie op te wekken dat voor menig gebouw hun methode de enige oplossing is om te voldoen aan de regels die gaan komen.

Opbrengst

Omdat iedereen nog altijd denkt en rekent in termen van opbrengst, laten we toch even de cijfers aan het woord. Door de combinatie van zon en wind is de jaaropbrengst een factor 10 hoger dan met alleen zonnepanelen. Dit komt mede omdat het totale dakoppervlak benut wordt. Verder zien we dat het venturi-effect dat door de vorm van de constructie gerealiseerd wordt, een vier maal hogere opbrengst van de windturbine oplevert en de wind er voor zorgt dat de zonnepanelen gekoeld worden (winst van 10…15%). Tenslotte leveren de Bifacial solar-panelen ook nog eens een bijdrage van 20 tot 30% extra op.

Opvallend is dat Powernest ook het windgedrag rondom het gebouw beïnvloedt. Afbeelding 3 toont een voorbeeld van het positieve effect van de installatie op een gebouw in Eindhoven.

Afbeelding 3. Turbulentie rondom een gebouw wordt positief beïnvloed.

De nieuwe kijk

Door het energievraagstuk op een andere manier te bekijken, levert IBIS Power veel vraag naar oplossingen op. Om echter van te voren hun klanten een goed beeld te geven van het potentieel dat zij bieden, berekenen en simuleren ze van te voren wat de te verwachten resultaten zijn. Daarbij kijken ze niet alleen naar energieopbrengst maar vooral ook naar de vastgoed-gerelateerde voordelen zoals eventuele betere positie op de huurmarkt en bijbehorende hogere huuropbrengst.

Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws van IBIS Power
Meer nieuws over Elektrotechniek
Meer nieuws over zonnepanelen en windenergie