Beurzen, congressen, seminars, events
15 mei 2024

Power Electronics & Energy Storage event

Voor iedereen die iets met energie van doen heeft

Het Power Electronics & Energy Storage event vindt plaats op 28 mei 2024. Ook dit jaar wordt de combinatie met het Energy Storage event gemaakt. Vermogenselektronica en energieopslag kennen veel raakvlakken en zijn veelal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo profiteert u tijdens de gecombineerde editie van de aanwezige vakkennis op het gebied van zowel vermogenselektronica als energieopslag.

Vierentwintig lezingen, één workshop en zes demonstraties, dat is de ingrediëntenlijst van het komende Power Electronics & Energy Storage event. Een dag dus die goed gevuld is en waar u bijgepraat wordt over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van vermogenselektronica en het opslaan van elektrische energie. Beide zijn onderwerpen die niet alleen zeer actueel zijn, maar ook sterk met elkaar verbonden zijn. Rondom accu’s hebben we immers altijd te maken met vermogenselektronica, alleen al om ze te laden en bij vermogenselektronica-applicaties zien we meer en meer dat hier op de een of andere manier ook opslag van energie toegepast wordt. Beide velden kunnen dus bijna niet meer zonder elkaar.

Hoe verweven deze onderwerpen zijn, is goed te zien aan het programma. In het overzicht heeft men de lezingen met een gekleurde stip gerubriceerd. In totaal zijn er zes lezingen die over beide onderwerpen gaan.

Vermogenselektronica en waterstoftransitie

De dag wordt geopend door Bart de Vries, Business Developer & Sales Manager bij VONK. Hij gaat het hebben over de elektronica die nodig is om het gelijkstroomvermogen te regelen dat nodig is voor het elektrolyseproces. Vermogenselektronica speelt hierbij een belangrijke rol.
Elektrolysers zijn ware stroomslurpers. Er zijn plannen om aan het eind van dit decennium 3 a 4 GigaWatt te gebruiken. Dat is circa 20% van de totale elektriciteitsconsumptie van heel Nederland.
Eén van de manieren om snel en duurzaam stroom op te wekken, is de inzet van windparken. Netbeheerders zetten hier vol op in. De Vries: “We werken aan ontwikkelingen om offshore windparken direct te koppelen aan onshore electrolysers. Omzetters met bijvoorbeeld thyristors en IGBT’s worden daarbij ingezet om het hoge vermogen aan gelijkspanning te verkrijgen. IGBT’s zijn echter duur en minder geschikt voor grote vermogens dan thyristors. Wel zijn ze juist heel goed op het gebied van power quality
“Mijn doel is dat mensen aan het eind van mijn presentatie snappen waarom vermogenselektronica zo’n belangrijke schakel vormt binnen de keten. En er is een discrepantie tussen de werelden van mensen die met moleculen werken en die met elektronen werken. Ik wil dat gat overbruggen,” vertelde Bart de Vries onlangs.

Workshop energietransitie met DC

Steeds vaker komt de toepassing van een DC-net in het nieuws. Wat is het grote verschil met een AC-net en waarom is dat zo belangrijk? Is er een voordeel om op DC over te gaan en wat zijn de nadelen? Is het een hype of heeft het te maken met veiligheid en een betere verdeling van de beschikbare energie? Gaat het om minder verliezen of is juist het sturen van energie belangrijker? Dit zijn allemaal vragen die over het algemeen met eenvoudige berekeningen te beantwoorden zijn. En rekenen gaat u, bijvoorbeeld de kabelverliezen bij AC en DC. Verder gaat u aan het werk met het regelen van de spanning en hoe bi-directionele energie met het net is uit te wisselen. Uiteraard komen zonnepanelen, opslagmethoden en warmtepompen aan bod, alsmede de vraag: zelf gebruiken of terug leveren aan het openbare AC-net?
De workshop duurt een uur en is voor iedereen interactief. Neem dus uw telefoon, tablet of laptop mee. Peter van Duijsen van de Haagse Hogeschool heeft veel interessante cases voor u klaargezet.

Componenten, warmtehuishouding, meettechniek en meer

De 22 lezingen die na de plenaire openingslezing gehouden worden, vullen het belangrijkste deel van de dag. Het programma laat zien hoe uiteenlopend ze zijn. We pikken er een paar uit.

  • Selectie van de juiste EMI-line-filter – In deze sessie gaat Raf Vleugels van Würth Elektronik een line-filter openmaken om te zien wat er in zit en waarom. Hij beantwoordt de meest voorkomende vragen zoals: Waar moet je op letten bij een selectie van een line-filter en hoe kun je deze het beste plaatsen/monteren? Tenslotte gaat hij nog een vergelijk maken d.m.v. simulaties.
  • Welke sensoren heb je nodig voor nauwkeurige metingen van efficiëntie en vermogensverlies? -SiC- en GaN-halfgeleiders worden steeds vaker gebruikt in vermogenselektronica. Deze halfgeleiders werken op hoge schakelfrequenties. Dit stelt eisen aan de stroom- en spanningssensoren die worden gebruikt om het rendement en vermogensverlies te meten van bijvoorbeeld DC/DC-converters, zonne-energieconverters en omvormers voor EV-aandrijflijnen. In deze sessie bekijkt Roy Hali van HIOKI Europe (namens C.N. Rood) de verschillende opties voor stroom- en spanningsdetectie en adviseert wat de opties zijn om de best mogelijke resultaten te bereiken, ongeacht of je voor de metingen een oscilloscoop of een Power Analyzer gebruikt.
  • Eigentijdse zachtmagnetische materialen en kernvormen voor moderne inductieve componenten – Deze presentatie biedt een uitgebreid overzicht van de nieuwste zachtmagnetische materialen die worden gebruikt in magnetische kernen voor smoorspoelen, transformatoren, antennes, fluxgeleiders en sensoren. Wulf Günther van Acal BFi gaat dieper in op recente ontwikkelingen die voortkomen uit de evoluerende behoeften van hedendaagse toepassingen en hoe deze interageren met andere componenten, zoals halfgeleiders, koelsystemen en wikkelingstechnologieën. Speciale nadruk wordt gelegd op het begrijpen van de relatie tussen toepassingsvereisten, componentontwerp, kernmaterialen en vormen. Het doel is om ingenieurs de kennis te geven om verschillende opties en kansen te identificeren, waardoor ze goed geïnformeerde beslissingen kunnen nemen bij het gebruik van zachte magnetische materialen op onconventionele manieren.
  • Thermisch beheer optimaliseren met thermische interfacematerialen en koellichamen met behulp van tweefase technologie – In een groeiend aantal toepassingen zijn conventionele koellichamen niet langer voldoende bij hot spots, de ruimte en het gewicht van uw producten moeten worden verminderd en de warmteafvoer wordt gedecentraliseerd. Wilhelm Pohl van HALA Contec (namens Batenburg Applied Technologies) zal u in deze lezing laten zien wat er dan aan mogelijkheden zijn.
  • De voordelen van gasvrije DC-magneetschakelaars – Een toenemend aantal DC-toepassingen vereist betrouwbare en krachtige DC-magneetschakelaars. In deze presentatie leggen Daniel Gottschalk van, DACH & Pavel en Tomashev van Schaltbau GmbH (namens Fortop) de voordelen van gasvrije DC-magneetschakelaars uit en hoe deze bijdragen aan de veiligheid en efficiëntie.
  • Ontdek veilige vermogensconversie en energieopslag in maritieme omgevingen – De Marpower Shore Power Convertor is ’s werelds meest compacte walstroomomvormer. Manfred Lammers van Marpower en Danny Langbroek van Elincom laten u in deze lezing zien wat de voordelen voor deze omvormer zijn van de state-of-the-art middenfrequent spoelen van Block Elektronik.

Demo’s op de beursvloer

Ook dit jaar zijn er op het Power Electronics & Energy Storage event weer live demonstraties aanwezig. De demo’s zijn een waardevolle aanvulling op het programma en vinden de hele dag plaats naast de technisch inhoudelijke lezingen. Zo kunt u zelf aan de slag gaan met nieuwe producten en met eigen ogen zien hoe alles werkt. De volgende demonstraties staan in de planning:

  • Batenburg demonstreert een tweetal manieren van koeling voor vermogenselektronica

    De demo-opstelling van Batenburg waarbij peltier-elementen voor koeling zorgen.
  • Dewetron een Mixed Signal Multifunctionele Analyzers voor het complete plaatje

    Een Mixed Signal Multifunctionele Analyzer van Dewetron voor het complete plaatje.
  • CN Rood: MEMORY HiCORDER MR6000
  • TT&MS: Een batterij- en inverter batterijtestsysteem & invertertest
  • EBV: BMS Battery Management System
  • Würth: De selectie van de juiste EMI-line-filters
  • Thal technologies: Demo Thermal Management en Gapfillers
  • Rutronik: Digitally controlled Hybrid Energy Storage System (HESS)
  • Universiteit Twente: Multi-objective vector modulation for multi-source inverters in fuel cell electric aircraft.
  • TU/e Zero-voltage schakelende GaN-converters bij frequenties in het MHz-bereik.

    Demo van de TU/e met GaN-schakelelementen.

Nood- en tijdelijke stroomvoorziening

Diesel aggregaat en een modern Battery Energy Storage System van Bredenoord.

Voor wie dit onderwerp van belang is, mag de laatste lezing van de dag zeker niet missen. Noël Steentjes, Technical Director van Bredenoord sluit namelijk de dag af met een plenaire lezing met als titel ‘Hoe Power Electronics & Energy Storage ons helpen te versnellen in de energietransitie’. Bredenoord kennen we van de knalrode generatoren die we overal in het land tegen komen. Sinds een aantal jaren zijn zij ook bezig met de overstap naar Battery Energy Storage Systems. Systemen waarin de werelden van Power Electronics en Energy Storage perfect samenkomen. In deze inspiratiesessie wordt u meegenomen in de wereld van (mobiele) Battery Energy Storage Systems. U krijgt inzage in zowel de technische aspecten als ook de verschillende toepassingsgebieden aan de hand van een aantal praktische cases.

Tot slot

Het evenement wordt gehouden op 28 mei in 1931 Congrescentrum ‘s-Hertogenbosch. De dag begint om 9.00 uur en wordt afgesloten met een netwerkborrel om 15.30 uur.
Zoals gebruikelijk is de toegang gratis. U dient zich dan wel van te voren op te geven via de site van het evenement. Hier treft u ook een overzicht van alle lezingen en demonstraties aan alsmede alle andere informatie om u voor te breiden op deze dag.

Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events