Beurzen, congressen, seminars, events
15 juni 2023

Power Electronics & Energy Storage event

Een dag vol lezingen, workshops en demonstraties

Het Power Electronics & Energy Storage event vindt plaats op 27 juni 2023. Ook dit jaar wordt er een combinatie met het Energy Storage event gemaakt. Vermogenselektronica en energieopslag kennen veel raakvlakken en zijn veelal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo profiteert u tijdens de gecombineerde editie van de aanwezige vakkennis op het gebied van zowel vermogenselektronica als energieopslag.

Het Power Electronics & Energy Storage event is dit jaar in congrescentrum 1931 in ‘s-Hertogenbosch. Nieuw dit jaar zijn de demo’s en workshops van exposanten. De bezoekers worden dus uitgedaagd om zelf de handen uit de mouwen te steken om te ontdekken hoe producten werken.

Workshop DC Grid

Wat is nu het verschil met AC en waarom is dat zo belangrijk? Zijn er dan voordelen en hoe zit het met de veiligheid? Dit is zomaar een aantal vragen die over het algemeen met eenvoudige berekeningen te beantwoorden zijn. In deze workshop gaat u interactief meerekenen op uw telefoon, tablet of laptop om zo te zien wat de mogelijkheden van DC zijn.
De inhoud van de workshop DC grid, die gegeven wordt door Peter van Duijsen van de Haagse Hogeschool en een uur zal duren, is als volgt:

  • Waarom een DC grid, wat zijn de verschillen met een AC grid?
  • Kabelberekening, berekening van spanningsval en verliezen in DC en AC kabel.
  • Vermogensverdeling in DC grid, centrale of decentrale verdeling?
  • Droop control, hoe werkt dat?
  • Verbinding AC-DC via een grid-tied inverter, berekening spanningen, stromen en vermogen in zowel de AC- en DC-zijde.

U wordt aan het werk gezet met verschillende rekentools die in de cloud te vinden zijn, dus neem uw telefoon, tablet of laptop mee.

Demo’s op de beursvloer

De testopstelling die Batenburg gebruikt voor hun demonstratie.

De demo’s zijn een waardevolle aanvulling op het programma en vinden de hele dag plaats naast de technisch inhoudelijke lezingen. Zo kunt u zelf aan de slag gaan met nieuwe producten en met eigen ogen zien hoe alles werkt. De geplande demonstraties zij:

  • Thermal management demo (Batenburg)
  • Monitoren en herkennen van isolatiefouten in BESS en DC stelsels (Bender)
  • Diverse batterijsystemen voor (kleine) voertuigen (Future Electronics)
  • Als aanvulling op de lezing van Harting – Hoe sluit ik veilig en vertrouwd een kabel met grote diameter aan op een contact?

    De dummy load van Phoenix Contact.
  • Live Energy Storage dummy (Phoenix Contact)
  • Highest efficiency makes the difference! (Rutronik)
  • Verliesarme metroaandrijving (Strukton Power)
  • OPAL-RT PHIL systeem (TT&MS)
  • Schakelen van 650V-GaN-halfgeleiders op multi-MHz schakelfrequenties (TU Eindhoven)
  • Plug&Test Lab, een batterijtestlab in een 40ft-container (Weisstechnik)
  • HMI-systemen van 5” tot 12” voor het weergeven van de status van batterijen en het opgewekte en verbruikte vermogen (Würth)

    Wat is het verschil in vermogensrendement tussen een lineaire regelaar en een schakelende regelaar. Rutronik laat het u zien.

Lezingen

Deze vormen natuurlijk het belangrijkste van de dag. In totaal zijn er 28 lezingen waarvan er twee plenair gegeven worden. In vier parallel lopende sessies worden de lezingen gehouden. Het wordt dus lastig om te kiezen, want interessant zijn ze eigenlijk allemaal. We pikken er een paar uit:

  • 3-Phase Inverter Motor Drive Analysis (CNRood) – Hoe moet je aan een driefase-systeem meten met een oscilloscoop? In deze lezing krijgt u het antwoord.
  • EMC problemen bij het toepassen van thermische oplossingen (Würth) – Het EMI-risico neemt toe bij het toepassen van deze thermische interface-materialen. In deze lezing wordt ingegaan op de oorzaak, wat de mogelijke oplossingen zijn en hoe u met LTspice-simulaties de te verwachten EMI-effecten vroegtijdig zichtbaar kunt maken.
  • Power Hardware In the Loop (PHIL) (TT&MS) – Hoe bouw je in het lab een testopstelling om het gedrag van de aandrijflijn van een elektrische auto, een batterijmanagementsysteem, een energieconversiesysteem (windmolen, zonnepark, Fuel cell) of bijvoorbeeld een de elektronica voor een micro grid te kunnen testen. Daarvoor zijn speciale voedingen en belastingen nodig. In deze lezing wordt ingegaan op de verschillende oplossingen voor de voedings-hardware in een dergelijke testopstelling.
  • DC/DC-converters om hernieuwbare energiebronnen (zonne-energie) en opslag (batterijen, brandstofcellen en electrolyzers) te koppelen (Elincom) – Epic power heeft zich bezig gehouden met de ontwikkeling van (bidirectionele) DC/DC-converters bedoeld voor de directe koppeling tussen zonne-installaties en electrolyzers of andere energieopslagsystemen. Hierbij maken ze gebruik van een gemeenschappelijke DC-bus. Een dergelijke configuratie levert voordelen op in termen van totale efficiëntie en controle. In deze lezing wordt uitgelegd hoe dit alles werkt en wat de voordelen zijn.
  • Thermal Management; a matter of understanding (Batenburg) – De warmtehuishoudig in een apparaat wordt vaak te laat bekeken. Vaak wordt eerst naar de behuizing en zijn uitstraling gekeken, maar blijkt achteraf dat de elektronica toch niet goed te koelen is. In deze lezing wordt begonnen bij de basis en de regels voor een goede koeling. “Getoetste theorie, praktijkervaring en innovatiedrift: samen leiden ze tot een passend thermisch ontwerp met de juiste koeleigenschappen, hoogwaardig ontwikkeld en succesvol toegepast in systemen met vermogenselektronicacomponenten”, aldus Batenburg.
  • Hoe sluit ik veilig en vertrouwd een kabel met grote diameter aan op een contact (Harting) – Krimpen is een cruciaal proces in de wereld van power storage en het is van essentieel belang dat de gekrompen verbindingen sterk en betrouwbaar zijn. Het gebruik van kabels met een grote diameter kan voor unieke uitdagingen zorgen. Deze uitdagingen omvatten het gebruik van speciaal gereedschap, de selectie van geschikte contacten en de noodzaak van de juiste technieken om een succesvolle krimp te garanderen. In deze presentatie behandelt Harting de basisprincipes van krimpen, waaronder de principes van goed krimpen, de verschillende soorten krimpgereedschap en contacten, en de veelgemaakte fouten.
Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events