niveausensoren
14 juli 2011

Ongevoelig voor aanhechting

Niveaubewaking met nieuw meetprincipe

Impedantiespectroscopie is een technologie die al heel lang bekend is. Tot nu toe was het een technologie die alleen bij complexe meetsystemen gebruikt werd. De firma ifm electronic heeft echter deze techniek weten om te zetten in een zeer simpele sensor die onder andere bedoeld is voor niveaubewaking of droogloopbeveiligingen. Dat wat ingewikkeld was, heeft men door de hedendaagse elektronica weten om te zetten in een handzame sensor die speciaal bedoeld is voor de voedingsmiddelenindustrie.

Hoe bewaak je het niveau in een tank of maak je een beveiliging die voorkomt dat pompen droog kunnen lopen? Voor dat doel is er een ruim aanbod aan sensoren variërende van geleidingssensoren tot sensoren die met radartechniek werken. Al deze sensoren hebben zo hun specifieke voordelen wat maakt dat het best lastig is om voor een bepaalde applicatie de juiste sensor te kiezen.
In de levensmiddelenindustrie wordt veelvuldig gewerkt met behoorlijk viskeuze vloeistoffen en ook schuimvorming treedt geregeld op. Deze twee zijn geen ideale combinatie voor een goede niveaubewaking. Neem bijvoorbeeld een sensor die werkt op basis van geleidbaarheid. Deze zal met moeite het verschil kunnen zien tussen het werkelijke niveau of dat wat er op de sensor blijft plakken (zie figuur 1). Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor schuim. Uiteraard kan men een andere opstelling kiezen of een sensor nemen waarvan het oppervlak zo glad is dat er niets aan blijft hangen, toch blijft het een lastige aangelegenheid, die een betrouwbaar detectie behoorlijk in de weg staat.
Er zijn ook andere sensoren die voor dit doel ingezet kunnen worden, maar ook daar kleven vaak dezelfde nadelen aan. Daarbij komt dat de prijs ook vaak een belangrijke beperking is. Met de hygiënische niveausensor LMT van ifm electronic zijn deze effecten te elimineren. Door een compleet ander meetprincipe kan men een betrouwbare vol- of leegmelding verkrijgen of een goed werkende droogloopbewaking voor pompen maken.

Meten met hoogfrequent
De nieuwe sensor maakt gebruik van impedantiespectroscopie. Hierbij kijkt men met behulp van een hoogfrequente wisselspanning naar de magnetische permeabiliteit van het medium dat in aanraking komt met de sensortip. In deze tip zit een spoel met een bepaalde impedantie. Deze impedantie verandert op het moment dat de tip in aanraking komt met een medium. De grootte van de verandering is daarbij afhankelijk van de hoeveelheid materiaal maar ook van het soort materiaal rond de sensorpunt. Ook is deze impedantieverandering frequentieafhankelijk. Men meet daarom bij verschillende frequenties. Bij de LMT-sensoren is dat tussen 50…200 MHZ.

Voor het complete artikel klikt u hier

meer informatie:
Datasheet LMTniveau-sensor
Manual LMTniveau-sensor
Folder LMTniveau-sensor
Lijst met media LMT100/LMT110 

Meer nieuws van IFM Electronic
Meer nieuws over niveausensoren
Meer nieuws over Sensortechnologie