aandrijfsystemen/motion control
9 september 2016

Omhoog met Zippermast

Slim liftsysteem met meetlint als inspiratie

Iets omhoog brengen, is op zich geen probleem. Er zijn immers takelsystemen en pneumatische en hydrolyse cilinders waarmee dat prima kan. De mechanische constructie en alles wat er bij komt kijken, vragen bij beide opties echter aanzienlijk veel ruimte. Een gangbaar liftsysteem dat een last ruim 7 meter de lucht in kan brengen past dan ook niet in een cilinder van nog geen 25 bij 25 cm, tenzij gebruik gemaakt wordt van een Zippermast.

Een op afstand bediend rupsvoertuigje van nog geen 30 cm hoogte stopt vlak voor een hoge muur. Uit het voertuig wordt vervolgens een mast omhoog geschoven waar bovenop een kleine camera bevestigd is. Een ogenblik later heeft de camera een onbelemmerd uitzicht op de gebeurtenissen achter de muur. Dit lijkt science fiction, maar dat is het niet. Het Beierse bedrijf progenoX levert het voertuig voor onbemande exploratie met als hoogtepunt de uiterst compacte Zippermast, een constructie die uit drie staalbanden bestaat en die bij het uitschuiven als een ritssluiting in elkaar grijpen. Een motor van FAULHABER zorgt er daarbij voor dat de mast betrouwbare uitgerold en weer opgerold kan worden.
Wie de Zippermast voor het eerst ziet, is verbaasd over hoe hoog hij kan worden uitgerold, zegt Frank Woodcock, General Manager van progenoX, dit omdat de behuizing waar de mast in verborgen zit zeer klein is: het kleinste model, de ZM4, is slechts 15 centimeter hoog en het standaard model, de ZM8, is 25 centimeter hoog.
Hoe ver de mast kan worden uitgerold, blijkt uit het modelnummer – dit correspondeert met de hoogte in voet. Bij de ZM8, die met een gewicht van zeven kilogram gemakkelijk mee te nemen is, kan de mast uitgerold worden tot 8 voet of ook wel ca. 2,5 meter. De mast van de ZM40 bereikt zelfs een hoogte van meer dan 12 meter. En dat alles om een niet onaanzienlijke last omhoog te brengen.

Lees hier het complete artikel

Voor meer informatie over progenoX klik hier

Voor informatie over de DC-micromotor klik hier

Voor meer informatie over de Zippermast klik hier

Meer nieuws van Faulhaber Benelux B.V.
Meer nieuws over aandrijfsystemen/motion control
Meer nieuws over Industriele automatisering