Achtergrond
28 september 2009

Objectgeoriënteerd programmeren in een PLC-omgeving

Met de integratie van veiligheids- en functionele besturingstaken.

Pilz introduceert op de beurs Elektrotechniek een besturingsfilosofie die een nieuw tijdperk inluidt binnen de wereld van industriële automatisering. Het unieke van het systeem zit hem in de combinatie van objectgeoriënteerd programmeren in een PLC-omgeving met de integratie van veiligheids- en functionele besturingstaken. Hierbij kan de ontwikkelaar flexibel en efficiënt met parametreerbare softwarebouwstenen een applicatie op maat maken en hiermee kunt u een aanzienlijke kostenbesparing doorvoeren!

Objectgeoriënteerd programmeren is iets dat in de PC-wereld al heel normaal is, maar bij PLC’s wordt nog altijd veelvuldig gebruik gemaakt van de ouderwetse manier van programmeren. Pilz heeft voor haar nieuwste PLC-platform, de PSS4000, hierin verandering gebracht. Voor het programmeren van deze PLC kan gebruik gemaakt worden van Objectgeoriënteerd programmeren, hetgeen vele voordelen heeft. Software kan sneller en gemakkelijker ontwikkeld worden en vooral het hergebruik van delen is veel gemakkelijker. Ook het aanpassen en uitbreiden van de software na langere tijd gaat sneller omdat er minder uitzoekwerk is hoe het programma ook al weer werkt. Door gebruik te maken van objecten zoals lees sensor is onmiddellijk duidelijk wat de software doet. Er hoeven dan alleen parameters verandert te worden om tot de aanpassing te komen.

Meerdere kleinere programma’s
Bij de objectgeoriënteerde PSS4000 draaien tegelijkertijd verschillende taken (objecten of kleine programma’s) ieder met eigen randvoorwaarden en ieder met een eigen, via de virtuele cyclustijd instelbare prioriteit. Al deze programma’s zijn op zich complexe stukken software, waar je als gebruiker eigenschappen, parameters en data aan geeft en verder draait het zoals het moet draaien. Je kan per object een prioriteit instellen. Dit houdt in dat je snelle processen meer processorcapaciteit kan geven dan minder belangrijke processen. Cyclustijden om door het hele programma te lopen, behoren hiermee tot het verleden. Objecten kunnen zo ieder een eigen virtuele cyclustijd hebben

Uitbreidbare bibliotheek
In een bibliotheek zijn door Pilz geprogrammeerde en geteste softwarebouwstenen voor gangbare functies opgenomen. Nieuw is dat deze bibliotheek met eigen componenten kan worden uitgebreid. De voordelen zijn een hoge mate van hergebruik van eenmaal gedefinieerde functies en weinig inspanningen bij programmering en engineering.
Dankzij het werken met objecten is het ook mogelijk de programmering van de hardwareconstructie los te koppelen, zodat projecten parallel kunnen worden afgehandeld. Want zijn machinefuncties door de samenstelling van objecten in bibliotheken eenmaal gestandaardiseerd, dan kan op eenvoudige wijze, al op basis van de eerste informatie over de te bouwen machine, de volledige structuur worden opgebouwd. Gedetailleerde functies kunnen later worden vastgelegd. Dit is een groot contrast met de gangbare praktijk waarbij pas begonnen wordt met de software ontwikkeling als vaststaat hoe de machine er (hardwarematig) uit komt te zien.

beurs elektrotechniek 2009, standnummer 07.C027

Voor het complete artikel klikt u hier

Meer nieuws van Pilz