Achtergrond
11 februari 2010

National Instruments Electronics Workbench

Nieuwste versie Multisim 11 met veel opties voor het onderwijs.

National Instruments introduceert Multisim 11, de nieuwste softwareversie voor het simuleren van elektronische schakelingen, met speciale edities voor het onderwijs en het professioneel ontwerpen van schakelingen. De gebruiksvriendelijke Multisim software biedt een grafische aanpak die de gebruikelijke complexiteit wegneemt bij de simulatie van schakelingen en docenten, studenten en ingenieurs helpt bij het toepassen van geavanceerde analysetechnieken voor schakelingen.

Bij het ontwikkelen van elektronische schakelingen, denken we niet zo snel aan National Instruments. Zij zijn immers vooral bekend door hun programmeeromgeving voor meet en testdoeleinden, LabVIEW en alle hardware voor DAQ-applicaties. Toch is op dit gebied National Instruments een speler die we niet over het hoofd mogen zijn. Al vijf jaar zijn ze door de overname van Electronics Workbench eigenaar van de pakketten Multisim en Ultiboard. Dit laatste pakket is voor de wat ouderen onder ons een bekende naam. Dit van oorsprong Nederlandse pakket is hiermee op een goede plek terecht gekomen.
Multisim is van oorsprong een pakket waarmee elektronische schakelingen gesimuleerd kunnen worden. Ondertussen is dit uitgegroeid tot een pakket waarmee niet alleen gesimuleerd kan worden, maar waarmee het hele ontwikkeltraject uitgevoerd kan worden. Samen met Ultiboard vormt het alle tools voor het tekenen van het schema, het simuleren van de schakeling en het ontwerpen van de uiteindelijke hardware.
Van Multisim is begin januari versie 11 uitgekomen. Zij die versie 10 of oudere versies al kennen, zullen zien dat er het nodige veranderd en verbeterd is. Omdat veel mensen misschien het pakket niet kennen, is een wat bredere beschrijving van de software meer op zijn plaats. Hierdoor is beter een beeld te vormen van de kracht van de software.

Schema tekenen
Om een schakeling te kunnen simuleren, moet natuurlijk eerst het schema ingevoerd worden. Hiervoor heeft het pakket een behoorlijk intuïtief werkende tekenmodule waarmee snel componenten vanuit een bibliotheek zijn te plaatsen en aan te sluiten. Bij de bibliotheek gaat het om een zeer uitgebreide verzameling elektronicacomponenten waaruit door de overzichtelijke opbouw snel en gemakkelijk het gewenste component te halen is. Opvallend is het feit dat bij bijvoorbeeld weerstanden en condensatoren direct de gewenste waarde uit de bibliotheek te halen is. Het is dus niet noodzakelijk om achteraf na het plaatsen nog een waarde in te moeten stellen.
Door de goede bibliotheek en het gegeven dat het programma behoorlijk intuïtief werkt, is 5 minuten na het installeren de eerste schakeling getekend en klaar om gesimuleerd te worden (zie figuur 1). Er is hier gekozen voor een simpele versterker met twee opamps die een signaal krijgt vanuit een functiegenerator. Door dat het hier gaat om een programma van National Instruments is het ook mogelijk om in plaats van de functiegenerator te kiezen voor een reëel signaal dat via een DAQ-systeem en LabVIEW is vastgelegd. Hierdoor komt de simulatie nog meer overeen met de werkelijkheid.
Bij de simulatie kan voor een twintigtal verschillende instrumenten gekozen worden. Deze zijn heel handig gegroepeerd aan de rechterkant van het werkveld.
Omdat Multisim zowel digitale als analoge schakelingen kan simuleren en dit ook met schakelingen kan waarin beide technieken tegelijkertijd verwerkt zijn, is het pakket voor alle denkbare schakelingen te gebruiken. Van alle componenten in de bibliotheek zijn de Spice-parameters al compleet beschikbaar zodat hiervoor geen extra werk uitgevoerd hoeft te worden. Zelfs met PSpice-parameters kan het pakket overweg en voor de meeste componenten waarvoor alleen deze parameters beschikbaar zijn, is de vereiste data al ingevoerd.
Naast simulatie kan er vanuit het schema ook een netlist gemaakt worden die gebruikt kan worden voor het maken van de print met Ultiboard. Hierbij mag u natuurlijk volop rekenen op een correcte back en forward annotation. Omdat Multisim via een standaard netlist communiceert met het printontwerpprogramma, kan uiteraard ook gebruik gemaakt worden van een ander pakket voor het maken van de print.

Voor het complete artikel klikt u hier

Meer nieuws van National Instruments