Meten en sturen via UMTS
Overal bereikbaar en inzetbaar
Wat hebben de tekstkarren rond de snelweg, stoplichten, matrixborden of de TV’s met reclame bij Mac Donalds met elkaar gemeen? Ze zijn voor verschillende doeleinden geïnstalleerd, maar krijgen allemaal de informatie die ze moeten weergeven geheel draadloos aangeleverd. De techniek die daarvoor gebruikt wordt is tegenwoordig niet meer zo ingewikkeld. Door alle mogelijkheden die UMTS te bieden heeft, kan vrij gemakkelijk een draadloos systeem voor tweewegcommunicatie opgebouwd worden voor het versturen van data. En dan hebben we het niet alleen over het aansturen van beeldschermen, maar ook meetsystemen en PLC’s kunnen prima draadloos aangestuurd en uitgelezen worden.
Meetsystemen maar ook PLC’s worden vaak op plekken gebruikt waar geen standaard netwerkverbindingen aanwezig zijn. Wanneer er onderhoud nodig is of meetresultaten moeten worden uitgelezen dan zien we nog geregeld dat er iemand met een autootje op pad gaat. Dit is echter vandaag de dag niet meer echt noodzakelijk. Al dan niet draadloos kan overal in de wereld een systeem benaderd worden, zelfs op plekken waar geen vast netwerk aanwezig is. De afgelopen jaren zijn namelijk de prijzen voor draadloos verkeer via UMTS zo sterk gedaald dat met deze technologie vele autokilometers vermeden kunnen worden.
Waarom draadloos
Lang niet overal is gemakkelijk toegang tot internet aanwezig. Uiteraard kan overal wel een telefoonlijn aangelegd worden, maar voor tijdelijke opstellingen of plekken die ver van de bewoonde wereld af liggen is dit vaak geen oplossing. Draadloos is dan eigenlijk de enige manier en bij de huidige dekking van bijvoorbeeld het UMTS-netwerk ook een goede manier. Daarnaast zijn er veel systemen waarbij men onafhankelijk wil kunnen werken van een eventueel aanwezig netwerk of geen bekabeling wil aanbrengen. Ook dan is UMTS vaak een slimme oplossing. Daarbij levert UMTS vaak voldoende bandbreedte om snel en eenvoudig de gewenste data over te sturen.
Voor het complete artikel klikt u hier