Test- en meetinstrumenten
14 november 2018

Krachtpatsers in 3HE

Regelbare voedingen met een vermogen van 15 kW

Ruim vijf jaar heeft de ontwikkeling gekost, maar uiteindelijk zijn ze er dan, de nieuwe 15 kW voedingen van Delta Elektronika, de voedingenspecialist uit Zierikzee die hiermee qua vermogen niet op de kleintjes heeft gelet. Wel heeft men gelet op de eigenschappen. Klein zijn de rimpel en ruis, de overshoot en de ongewenste uitstraling van EM-signalen. Daarnaast is de voeding niet alleen een leverancier van energie, maar kan hij ook energie terug leveren aan het net en zo werken als elektronische belasting – en dat alles in een behuizing die slechts 3HE hoog is.

In Zierikzee, bijna midden in het centrum, is de firma Delta gevestigd. Daar huizen ze in een zeer fraai pand dat past binnen de historische omgeving van de haven. De toeristen die langs lopen, zullen verbaasd staan te kijken als ze wisten dat daar een high tech bedrijf gevestigd is dat al jaren beroemd is om de voedingen die ze maken. Duizenden verschillende voedingen hebben ze sinds de oprichting in 1959 geproduceerd waarvan er verrassend veel nog altijd trouw dienst doen. Voedingen van 30…40 jaar oud worden nog geregeld aangeboden op de tweedehandsmarkt en zelfs voor een defect exemplaar wordt nog rijkelijk veel geld betaald. Kenners weten namelijk dat ze met een mailtje naar Delta schema’s kunnen opvragen om zo hun voeding te repareren.
Ondanks het feit dat de Delta-voedingen een heel lang leven hebben, ontwikkelen ze constant nieuwe voedingen om zo aan de veranderende vraag van de markt te kunnen voldoen. Heden ten dage worden er immers totaal andere eisen aan een voeding gesteld dan enkele decennia geleden. Nu is er heel veel vraag naar voedingen waarmee DC-systemen gesimuleerd kunnen worden waarbij u moet denken aan accu’s, solar-panelen, elektrische auto’s tot aan de toekomstige DC-netten. Voor dit soort applicaties zijn regelbare voedingen nodig die grote vermogens kunnen leveren en liefst ook hoge spanningen. Daarnaast is het handig als de voeding niet alleen energie kan leveren, maar tegelijkertijd ook energie op kan nemen om zo als regelbare belasting dienst te doen. Ook moet een voeding digitaal te sturen zijn en beschikken over de mogelijkheid om als arbitrary waveform generator te kunnen werken om zo nog beter ingezet te kunnen worden voor het simuleren van de energiebronnen van de toekomst.
Met de nieuwe SM 15K heeft Delta een voeding uitgebracht die aan al die eisen voldoet. Deze voeding is op dit moment leverbaar in twee uitvoeringen, namelijk met een spannigsbereik van 0…500 V en een stroombereik tot 90 A of met een spanningsbereik van 0…1500 V en een stroom tot 30 A. Volgend jaar komen daarbij naar verwachting de bereiken 0…70 V en stromen tot 450 A en 0…210 V en stromen tot 150 A.

Constant vermogen
Van regelbare voedingen zijn we gewend dat ze of een constante spanning of een constante stroom leveren. Dat wil dus zeggen dat we de uitgang kunnen instellen op bijvoorbeeld 10 V en dat over het totale stroombereik deze spanning hetzelfde blijft. Bij een constante stroom, wordt de uitgangsspanning zo geregeld dat de ingestelde stroom bij verschillende belastingen hetzelfde blijft. Nog niet zo veel toegepast zijn de voedingen met een constant uitgangsvermogen. Hierbij worden stroom en spanning beide aangepast bij variatie van de belasting met als resultaat dat het uitgangsvermogen (het product van stroom en spanning) constant is.

Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws over Test- en meetinstrumenten
Meer nieuws over voedingen

Thema's