Hoge resolutie infraroodbeelden
Met de nieuwste warmtebeeldcamera’s van Testo
Testo heeft onlangs de veel gebruikte serie 875 aanzienlijk verbeterd en binnenkort zijn er twee nieuwe uitvoeringen van leverbaar. Beide beschikken over de SuperResolution technologie waarmee men vorig jaar op de markt kwam en die het mogelijk maakt om de resolutie van het beeld op een zeer slimme manier te vergroten. Tijd om eens te gaan kijken wat de SuperResolution technologie exact inhoudt.
Het analyseren van zeer kleine of extreem verre objecten met thermografie is nog altijd zeer lastig. De opbouw van warmtebeeldcamera’s beperkt namelijk de beeldresolutie als gevolg van de beschikbare detectortechnologie op de markt. De SuperResolution technologie voegt een nieuwe dimensie toe die de beeldkwaliteit van warmtebeeldcamera’s duidelijk verbetert. Infraroodbeelden die gemaakt worden met SuperResolution hebben een veel hogere resolutie (vier keer meer meetwaarden en een factor 1,6 betere geometrische resolutie) en tonen veel meer details in het infraroodbeeld en bieden daardoor een grotere betrouwbaarheid bij elke thermografische meting.
De SuperResolution technologie maakt gebruik van de natuurlijke beweging van de hand om meerdere infraroodbeelden, enigszins onder andere hoeken, kort na elkaar te nemen, Dankzij de precieze kennis van de lenseigenschappen en het gebruik van individuele beelden in een reeks, kan een algoritme gebruikt worden om deze individuele infraroodbeelden om te zetten in een hoge resolutie afbeelding. Hierbij worden echte meetwaarden gebruikt en is het resultaat vergelijkbaar met een opname met een detector met een hogere resolutie. Let wel, het is dus geen interpolatieproces.
Technologische uitdagingen
In vergelijking met digitale fotocamera’s hebben infrarooddetectoren een lage resolutie. Deze situatie is te wijten aan zowel de fysieke als de technologische redenen en kan met name problemen veroorzaken als een gebruiker aan zeer kleine objecten wenst te meten. Het beeld van deze meetobjecten op de sensor is vaak nog kleiner dan één enkele pixel. In het ergste geval ontvangt slechts een klein deel van het pixel de energie die door het kleine meetobject wordt uitgestraald Dat betekent dat het verdwijnt in de achtergrond en niet langer herkenbaar is in de afbeelding. Als het object groot genoeg is om een significant deel van de ontvangen straling uit te maken, kan de achtergrond nog steeds oorzaak zijn van een meetwaarde die ligt tussen de temperatuur van het meetobject en dat van de achtergrond. In de praktijk levert dat een vertekende meetwaarde op.
Dit probleem is zeker bekend bij de micro-elektronica, waar infraroodbeelden worden genomen van objecten die zeer klein zijn en een dus een zeer fijne resolutie vereisen. Deze uitdaging komt ook veel voor bij thermografie in de bouw, waar objecten zich op grote afstand kunnen bevinden, bijvoorbeeld dakrichels of bovenverdiepingen.
Voor meer informatie over SuperResolution klik hier
Testo is ook te vinden op de beurs Het Instrument 2012, stand 2D071
Voor het complete artikel klikt u hier