Hét Productveiligheid Event 2012
Productveiligheid: Nog steeds zwaar onderschat
Op woensdag 7 en donderdag 8 november 2012 organiseren Simac Electronics B.V. en DARE!! Instruments, samen met belangrijke partijen uit de wereld van productveiligheid, het kosteloze maar onbetaalbare event Hét Productveiligheid Event 2012. Experts uit de praktijk presenteren inhoudelijke verhalen op het gebied van productveiligheid. Belangrijke partijen op het gebied van productveiligheid staan klaar om u met producten en diensten te adviseren en te ondersteunen. Ontwerpt u apparaten, machines of installaties dan is dit een event dat u niet mag missen.
Productveiligheid van apparaten, machines en installatie is nog steeds een zwaar onderschat onderwerp. Ofschoon de Europese Commissie en lokale overheden productveiligheid al sinds de jaren 70 hoog op de agenda hebben staan, blijkt de praktijk erg weerbarstig. De oorzaak is waarschijnlijk gelegen in het feit dat ontwerpers wel denken te weten hoe ze een veilig apparaat moeten ontwerpen. Niemand zal bewust een onveilig apparaat ontwikkelen. De gedachte is dan vaak dat men met een goede opleiding, ervaring en wat gezond verstand een veilig product kan ontwerpen.
Productveiligheid: moeilijker dan EMC!
Het is opvallend om het verschil met bijvoorbeeld EMC (ElektroMagnetische Compatibiliteit) te zien, dat over het algemeen als complex, ondoorzichtig en moeilijk gezien wordt. Ofschoon voor het uitvoeren van EMC-metingen inderdaad veel en dure apparatuur nodig is, is het aantonen van conformiteit met de EMC-Richtlijn in de basis veel eenvoudiger. Elk apparaat, machine of installatie kan immers gezien worden als een black box. Deze wordt in een bepaald elektromagnetisch veld geplaatst en over de gehele frequentieband wordt gekeken of er geen beïnvloeding optreedt. Daarna wordt gekeken of de emissie van het apparaat onder de limieten blijft en op wat pulstesten na, zijn we dan klaar. Een duidelijk oordeel volgt: Het apparaat voldoet aan de EMC-Richtlijn of het voldoet niet. Hoe anders is dit bij de Laagspanningsrichtlijn en de Machine Richtlijn!
Wanneer is uw product veilig?
Wanneer kunnen we stellen dat een apparaat, machine of installatie veilig is? Deze vraag is veel moeilijker te beantwoorden en voor een klein deel is dit met pass/fail testen na te gaan. Het overgrote deel zal met een beoordeling moeten worden uitgevoerd. Hierbij gaat het om de ervaring van de beoordelaars om alle risico’s en mogelijke foutcondities in kaart te brengen en dan spreken we nog niet eens over abstracte zaken als enkel foutcondities en foreseeable misuse
De Laagspanningsrichtlijn
In Europa zijn met name de Laagspanningsrichtlijn en de Machinerichtlijn van toepassing. Dit zijn zogenaamde nieuwe aanpak richtlijnen waarbij in de richtlijn alleen de essentiële eisen zijn weergegeven. In het geval van productveiligheid zijn deze essentiële eisen in gewoon Nederlands: Een product moet veilig zijn voor mens, dier en zijn directe omgeving. Dit klinkt eenvoudig maar zoals zo vaak: Schijn bedriegt!
Kijk op http://www.dare.nl voor meer informatie en om u aan te melden.
Voor het complete artikel klik hier