Beurzen, congressen, seminars, events
2 mei 2019

Gadget e&a 2019, de FlexKlok

Veel functies en een hele bijzondere print

Een sterke samenwerking in de elektronicabedrijfsketen levert wederom een interessante gadget op: de FlexKlok. Deze gadget is concreet, leuk en letterlijk en figuurlijk flexibel. Het team ingenieurs van Ymif Engineering heeft vierentwintig functies in de gadget verwerkt. Denk aan tijdfuncties, zoals een klok met alarmweergave, een metronoom, een eierwekker en een zandloper. Dit is allemaal heel fraai, maar het mooiste is de printplaat.

Ook dit jaar kunnen de bezoekers van de E&A-beurs weer een gadget verzamelen. Dit keer een deels bekende schakeling die naast diverse aanpassingen ook een heel nieuw jasje heeft gekregen. En het is met name het uiterlijk dat deze klok zo bijzonder maakt. Het laat namelijk een manier van opbouw van een print zien die zelden tot nooit wordt toegepast.

Wat kan hij
Als eerste wil je weten wat hij kan. Naast de in de inleiding genoemde functies zijn dat de in tabel 1 genoemde functies zoals het gebruik als 3D-muis, als klapschakelaar, als dobbelsteen en objectbeveiliging. Ook heeft hij een paar instrumentatiefuncties zoals infrarooddetectie en het meten van geluidsniveaus. De gadget is hiermee een leuk hebbedingetje die ook nog eens naar wens kan worden uitgebreid en aangepast. Daarvoor moet u dan wel een duik nemen in de software.

Een samenwerkingsproject
Net als alle voorgaande gadgets is ook dit weer een ding dat tot stand gekomen is door de samenwerking van een grote groep bedrijven. Deze sponsoren hebben een unieke gadget weten te maken waarvan er tijdens de beurs 2000 worden uitgereikt.
Ymif Engineering speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling. Als basis voor de FlexKlok diende een eerder ontwerp van Ymif. Een aantal jaren geleden ontwikkelden zij de KompasKlok. Vanuit FHI kwam het verzoek of zij nog een keer deze klok konden uitbrengen? Op zich een prima idee, maar men wilde dan wel de nodige veranderingen gaan doorvoeren. Omdat ze de volledige productontwikkelingen konden doen, hebben ze ook een industrieel ontwerpers naar het ontwerp laten kijken. En dat leverde een verrassend resultaat op.

Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events