Beurzen, congressen, seminars, events
10 juli 2013

ETOP Innovation Awards

Inzendingen tonen innovatief vermogen

Op maandag 30 september wordt in Utrecht weer de beurs Elektrotechniek gehouden. Net als vorige jaren zullen er ook weer een tweetal awards uitgereikt worden. Onlangs heeft de jury de nominaties bekend gemaakt. Van de 18 genomineerden zijn er vier genomineerd voor de ETOP Award waarover de jury uiteindelijk zal beslissen. De bezoekers aan de beurs kunnen uit de 18 genomineerden de Innovator van 2013 kiezen.

De innovatiegraad van de inzendingen voor de ETOP Innovation Awards ligt ook deze editie hoog. Hoewel het aantal inzending in 2013 lager is dan in voorgaande edities, hadden we door de kwaliteit en diversiteit een hele opgave aan het beoordelen van de producten op zeven criteria, zegt juryvoorzitter Aart de Geus. We hebben de inzendingen en de presentatiedocumenten stuk voor stuk uiterst kritisch bekeken om via de individuele beoordeling van de negen juryleden tot een eensluidend oordeel te komen.
De producten zijn beoordeeld op de volgende criteria: het innovatieve karakter, duurzaamheid, economisch rendement, wijze van presentatie, technische functionaliteit, originaliteit, ergonomie en vormgeving. Simpele oplossingen en energiebesparing vielen goed in de smaak bij de jury.

De vier genomineerden
Busch-Jaeger dingt mee met een USB-wandcontactdoos (zie foto A). Dit is een praktische alles-in-een oplossing. Hierin kunnen gelijktijdig de gewone 230 V en de USB voeding worden gebruikt. De USB-aansluiting type A en de voeding zijn in de contactdoos geïntegreerd. Daarnaast beschikt de USB-wandcontactdoos over een verhoogde aanraakveiligheid.
Volgens de jury is dit een simpele en doeltreffende recht toe recht aan oplossing. Het product is snel te implementeren en biedt een grote marktpotentie.

Jacs. Koopman maakt kans met zijn Organisch dimsysteem (zie foto B). Dit dynamische lichtbesturingssysteem wordt geactiveerd door een ingebouwde PIR-sensor. Het verlichtingsarmatuur regelt de hoeveelheid kunstlicht tot het gewenste niveau. De overige armaturen worden via infraroodcommunicatie gestuurd en zullen hun aandeel in het kunstlicht dienovereenkomstig bijregelen.
De jury is onder de indruk van het hoge innovatiegehalte. Het systeem biedt potentie voor energiebesparing. Samenwerking met de markt is wel noodzakelijk om er een succes van te maken.

De derde nominatie is voor MEGAMAN met de TECOH CFx modulaire LED armaturen (C).
Dit zijn LED-armaturen voor de vervanging van CFL 36 W (2×18) of 26 W (2×13) met 40.000 branduren. Het Juryrapport noemt de goede dimbaarheid in combinatie met het hogere vermogen dat marktkansen biedt. Men vindt het een mooie doorontwikkeling en laat zien dat LED’s duidelijk uit de kinderschoenen komen.

OSRAM Benelux – OSRAM heeft een nieuwe dimstandaard ontwikkeld samen met Gira, Jung en Schneider Electric (D). Samen hebben ze LEDOTRON lampen en dimmers ontwikkeld, een gestandaardiseerde digitale stuurtechniek voor spaar- en LED-lampen die eenvoudig en in korte tijd door een vakman geïnstalleerd kunnen worden. Het juryrapport schrijft hierover: Lost problemen van opkomende technieken op, is een krachtige vorm van samenwerking en is een open standaard die mogelijkheden biedt voor andere partijen om aan te sluiten.

Voor het complete artikel klik hier

Voor meer informatie www.etop-awards.nl en www.elektrotechniek-online.nl

Meer nieuws van Jaarbeurs
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events