Electronics & Applications 2019
De vakbeurs voor industriële elektronica
Van dinsdag 14 mei tot en met donderdag 16 mei 2019 kunt u in de Jaarbeurs Utrecht terecht voor Electronics & Applications 2019, de beurs voor industriële elektronica in de Benelux. Op de beurs ontmoet de bezoeker de gehele keten, van leveranciers van componenten tot bedrijven die de productie kunnen verzorgen en van ontwikkelaars tot vormgevers. Daarmee is E&A 2019 de ontmoetingsplek voor engineers, ontwerpers, ontwikkelaars en niet-techneuten die op zoek zijn naar oplossingen.
In totaal hebben 140 exposanten een plekje op E&A 2019 bemachtigd. In hal 7 van de Jaarbeurs kunt u dan ook weer terecht voor het laatste nieuws en trends op het gebied van industriële elektronica. Naast 140 exposanten kunt u op de beursvloer nog veel meer beleven. Op het Demoplein tonen tien bedrijven de individuele kwaliteiten van hun machines, maar ook de onderlinge samenhang. Kersverse start-ups doen mee aan de Elektor Start-Up Games en kunnen daarmee een duwtje in de rug krijgen door de titel ‘Beste start-up van de Benelux’ binnen te slepen. Daarnaast is er nog meer competitie tijdens E&A. Zo gaan professionele soldeerders met elkaar de strijd aan om de titel Beste soldeerder van de Benelux. En natuurlijk weet de trouwe bezoeker dat elke E&A-editie een beursgadget heeft die in stappen op de beursvloer verzameld kan worden. Dit jaar is dat de FlexKlok.
Eurobrasserie
Ook voor de inwendige mens wordt op de beursvloer gezorgd. Op verschillende punten, verspreid over de beursvloer, bevinden zich cateringpunten. Deze Eurobrasseries bieden een breed assortiment van catering aan: van een vers kop koffie tot een goed belegd broodje en van een flesje frisdrank tot een lekkere snack. Alle items kosten € 1,15 per stuk. In samenwerking met de Jaarbeurs biedt de organisatie deze betaalbare catering aan voor de beursbezoeker. De brasseries zijn zo gepositioneerd dat er altijd een cateringlocatie in de buurt is. Zo kunt u even bijkomen van de opgedane kennis en de interessante gesprekken.
‘Beste soldeerder van de Benelux’-competitie
Solderen met de hand blijft een noodzakelijk proces, want kleine series laten een volledig geautomatiseerd soldeerproces niet toe, terwijl het machinaal solderen van draden ook niet altijd lukt. En denk ook aan prototyping of het repareren van defecte apparatuur. Kortom: manueel solderen is here to stay.
Elke beursdag worden er vier soldeersessies ‘live’ op de beursvloer georganiseerd. Professionele soldeerders voeren een uitdagende opdracht uit van circa 50 minuten, waar zowel componenten als connectoren op een printplaat gesoldeerd dienen te worden. Mensen van PIEK, de toonaangevende en internationaal opererende partner voor de elektronische verbindingsindustrie, jureren de deelnemers op verschillende criteria en kiezen iedere beursdag een dag winnaar. De drie dagwinnaars worden beloond met een Weller soldeerstation!
Start-up Games
Electronics & Applications 2019 is de eerste beurs waar de Elektor Start-up Games plaats gaan vinden. Tijdens de beursweek strijden zo’n tien start-ups om de titel ‘Beste van de Benelux’. De wedstrijd wordt begeleid door een stevige nationale en internationale perscampagne van Elektor. Exposanten van E&A hebben de mogelijkheid dit initiatief te sponsoren. De winnaar verzekert zich van deelname aan electronica Fast Forward, the start-up platform powered by Elektor. Deze internationale wedstrijd zal voor de derde keer plaatsvinden tijdens ’s werelds grootste elektronicavakbeurs Electronica 2020 in München.
Conferentieprogramma
Electronics & Applications 2019 is niet alleen een beurs, want elke ochtend zijn er diverse zeer interessante seminars. Het conferentieprogramma biedt tal van actuele thema’s en onderwerpen. In totaal zijn er negen seminars met de volgende onderwerpen:
- Communicatieprotocollen binnen IoT – dinsdagochtend 14 mei, Croesefoyer
Vanuit diverse disciplines zal dit seminarprogramma een deskundig beeld geven van de mogelijkheden en beperkingen van de diverse communicatieprotocollen. De opgedane kennis van NB-IoT tot 5G kan ontwikkelaars, OEM’ers, machine- en apparatenbouwers ondersteunen bij het nemen van de juiste beslissingen over de communicatieprotocollen in hun applicatie. - Smart Industry – het efficiënt en vooruitdenkend ontwerpen, produceren en herstellen in SMT productie – dinsdagochtend 14 mei, Seminarzaal op beursvloer
Hoe dienen productontwikkelaars Smart Industry toepassingen in te zetten en te gebruiken om er daadwerkelijk geld mee te verdienen. Smart Industry is prachtig vanuit technologie-oogpunt maar uiteindelijk moet er wel een business case aan ten grondslag liggen.
Het seminar gaat in op het slimmer, efficiënter en productiever produceren door middel van het koppelen van productieprocessen en ICT. De focus bij dit seminar zal met name liggen op het zo efficiënt, effectief en flexibel mogelijk produceren en de samenwerking van meerdere bedrijven binnen de keten. Hiernaast wordt er stilgestaan bij de veranderingen/verbeteringen die Smart Industry reeds teweeg heeft gebracht en nog wil bereiken in de toekomst. - IoT in de praktijk, handvatten in het hier en nu – woensdagochtend 15 mei, Croesezaal
Industriële Internet-of-Things-toepassingen worden snel volwassen en bieden de gebruiker meerwaarde. De technologie is here to stay, maar het valt niet altijd mee om nieuwe producten op de markt te brengen.
In het lezingenprogramma ‘IoT in de praktijk’ belichten sprekers hoe succesvolle Industriële IoT-toepassingen ontwikkeld kunnen worden. De sprekers helpen u valkuilen te vermijden en best practices toe te passen tijdens het productontwerp. Ook is er aandacht voor security en het benutten van cloudcomputing voor de aansturing van Industriële IoT-hardware. - Industrial Design – woensdagochtend 15 mei, Croesfoyer
Tijdens dit seminar worden ontwerpers, product ontwerpers, elektronica ontwikkelaars, software- en hardwarefabrikanten/leveranciers ingelicht over de mogelijkheden en uitdagingen bij het design van producten, apparaten of machines, die concreet toepasbaar zijn in de industrie. - 3D printen van elektronica en mechanica – woensdagochtend 15 mei, Seminarzaal op beursvloer
Meer informatie - Cyber Security – donderdagochtend 16 mei, Croesefoyer
Cyber security verdient volop aandacht in de industrie. Dit seminarprogramma gaat dieper in op de problemen die kunnen ontstaan door een te laag beveiligingsniveau voor industriële elektronica. Ook de complexiteit van een solide beveiliging komt aan bod.
Vanuit zowel de specialisten in componenten als de embedded software wordt deskundigheid op dit vlak gedeeld. Het gaat er immers om dat bepaalde onderdelen van nieuwe applicaties optimale aandacht met betrekking tot cyber security krijgen. - Test & meet of the future – donderdagochtend 16 mei, Croesezaal
Het seminarprogramma van ‘test & meet of the future’ bespreekt diverse actuele thema’s rondom het vakkundig doormeten en testen van elektronica. De lezingen leggen de nadruk op nieuwe technologieën en het toepassen daarvan. - Hardware design voor een succesvol product – donderdagochtend 16 mei, Seminarzaal op beursvloer
Meer informatie .
Demoplein
Net zoals andere jaren is er ook dit jaar weer een Demoplein. Hier tonen tien deelnemers de individuele kwaliteiten van hun machines. Bij sommige machines worden combinaties gemaakt en de onderlinge samenhang getoond, andere machines tonen hun eigen kunnen in de elektronicaproductie. Zo biedt het Demoplein bezoekers de beleving van de nabije toekomst van elektronicaproductie, zowel virtueel, augmented als reëel.
Ook de mogelijkheden van robotisering, virtual reality, IoT en Industry 4.0 worden getoond. De digitale communicatie met de machines op het Demoplein verloopt in een aantal gevallen direct met de aangrenzende standhouders. Verder worden VR-toepassingen gedemonstreerd en u kunt een emissiescan maken van een printplaat. Kortom: het Demoplein toont de moderne krachten van elektronicaproductie-equipment.
Tot slot
Zoals gezegd vindt de beurs Electronics & Applications 2019 dit jaar plaats van dinsdag 14 mei tot en met donderdag 16 mei 2019 in de Jaarbeurs Utrecht. Op alle dagen is de beurs geopend van 9.30 uur tot 17.30 uur. Net als alle andere beurzen van FHI is ook deze beurs, alsmede het seminarprogramma gratis te bezoeken. Wel dient u zich dan vooraf aan te melden via de site van de beurs. Daar vindt u ook alle informatie en nieuws waarmee u uw beursbezoek tot een succes kunt maken.