Achtergrond
17 februari 2011

Draagbare vierkanaals-oscilloscopen

De ScopeMeter 190-serie II voor zware industriële omgevingen.

Nu al weer 20 jaar geleden introduceerde Fluke de eerste ScopeMeter. De multimeters onder de scoops die letterlijk overal ingezet moest kunnen worden. Dat Fluke hierin gelijk heeft gekregen, bewijst wel het feit dat er nog altijd ScopeMeters te koop zijn. Sterker nog; onlangs zag de nieuwste serie het levenslicht, een serie die op het eerste oog nog altijd de vertrouwde eigenschappen heeft maar door een compleet nieuw ontwerp beduidend beter, sneller en uitgebreider is. 

Bij de introductie van de eerste ScopeMeter bestonden er in feite alleen maar grote oscilloscopen voor laboratoriumgebruik nu niet bepaald geschikt waren om op de werkvloer gebruikt te worden. Met de ScopeMeter konden servicetechnici beschikken over een handzaam meetinstrument dat letterlijk overal mee naar toe genomen kon worden. Ondertussen is de labscoop door het toepassen van LCD-schermen aanmerkelijk kleiner en handzamer geworden waardoor ze nu ook veel gemakkelijker op andere plekken dan het lab gebruikt kunnen worden. Toch was men bij Fluke van mening dat deze oscillososcopen beter niet in een industriële omgeving gebruikt moeten worden. Om een dergelijk apparaat echt overal in te kunnen zetten, moet de behuizing immers stof- en waterdicht zijn, een geringe massa hebben en vooral handzaam en niet te groot zijn.
Alle ScopeMeters voldeden tot nu toe aan deze eisen en ook bij de ontwikkeling van de nieuwste serie hebben de ontwikkelaars het vertrouwde pakket van eisen weer uit de kast gehaald. Men wilde echter de nieuwe ScopeMeter meer laten voldoen aan de eisen van vandaag de dag. Dit hield in dat de snelheid en het geheugen groter moest worden en het aantal kanalen liefst vier moest worden.
Zoals zo vaak leveren veel van de eisen tegengestelde parameters op. Neem bijvoorbeeld de factor klein, handzaam en niet te zwaar. Dit houdt in dat niet alleen de elektronica klein moet zijn maar ook de accu waaruit het apparaat gevoed moet worden. Een kleine accu heeft echter maar een beperkte capaciteit en wil het apparaat toch nog een aanvaardbare gebruikstijd hebben alvorens de accu opnieuw geladen moet worden, dan mag het stroomverbruik weer niet te groot zijn. Een laag stroomverbruik heeft ook weer gevolgen voor de maximale snelheid waarop het apparaat mag werken, maar levert weer voordelen op met betrekking tot de warmteontwikkeling, etc. Al met al was het dan ook een hele uitdaging voor het ontwerpteam om een nieuwe ScopeMeter te ontwikkelen.

Voor het complete artikel klikt u hier

Meer nieuws van Fluke Nederland B.V.