Beurzen, congressen, seminars, events
5 april 2023

D&E Event 2023

Met demonstraties op de beursvloer

Het jaarlijkse Design Automation & Embedded Systems Event komt er weer aan. Op woensdag 19 april 2023 is Congrescentrum 1931 in Den Bosch het verzamelpunt waar kennis en informatie uitgewisseld kan worden over dit boeiende onderwerp. De plek dus om vakgenoten te ontmoeten, kennis te maken met nieuwe ontwikkelingen, maar vooral ook om de verschillende demonstraties te bekijken op de beursvloer.

Het belang van (embedded) software in elektronicaontwikkeling mag vandaag de dag niet onderschat worden. Waar vroeger vooral de nadruk lag op de hardware is dit tegenwoordig niet meer het geval. Software is waar het allemaal om draait. Diverse specialisten gaan dan ook tijdens het D&E event dieper op dit onderwerp in. Zo verzorgt Logic Technology een lezing over de voors en tegens van open source software voor de industrie, terwijl Dizain-Sync juist inzoomt op een softwareplaform om componenten te beheren. Verder staan de onderwerpen AI en IIoT op het programma, alsmede veiligheid voor mens en machine, het voorkomen van uitval en nog heel veel meer. In totaal zijn er 21 verschillende lezingen waarvan we er een aantal uitlichten.

Een greep uit de lezingen
Zoals gezegd is het lezingenprogramma zeer divers en uitgebreid. De eerste lezing die we u willen aanbevelen is de lezing ‘AIOT-transformatie versnellen met IoT-oplossingen’ van Henry Tseng, van ASUS (namens Telerex). Hij behandelt een casestudy over hoe AI-gestuurde infrastructuur, engineering, software, apparaten en diensten digitale transformatie mogelijk maken en slimme productie, slimme gezondheidszorg en slimme detailhandel werkelijkheid maken.

‘Right first time in de praktijk’ is het onderwerp van de lezing van Wim de Greve van Eurocircuits. Al jaren is men bij deze printfabrikant bezig om door middel van simulatie er voor te zorgen dat de printen die zij voor hun klanten maken meteen ook goed zijn. Diverse tools kan de klant doorlopen om te controleren of zijn print ook maakbaar is en voldoet aan de normen. Ook virtuele assemblage is mogelijk. Na de assemblage kan het geheel virtueel in een behuizing gepast worden om zo te zien of de geplande uitsparingen wel op de goede plaats zitten, groot genoeg zijn, etc.
Wat de nieuwe functies zijn in hun simulatietools, zal Wim u allemaal laten zien.

Hans Zijlstra van Elincom Electronics gaat het hebben over Li-Ion batterijen en wat de eerste keuzecriteria zijn. Hierbij gaat het natuurlijk om de elektrische specificaties, de afmetingen, de beschikbare energie, de gebruikstemperatuur etc.
In deze interactieve presentatie werkt hij toe naar een batterijkeuze vanuit de specificaties van een denkbeeldige applicatie. Past de batterij in de toepassing? Is het geheel maakbaar? Kan je het geheel certificeren? Zijn er beperkingen of veiligheidsrisico’s? Dit alles zijn de handvatten voor de elektronicaontwikkelaars, zodat ze al in een vroeg stadium bewust zijn van de mogelijkheden van deze componenten.

Heel praktisch wordt de lezing van Remco van de Griendt van Würth Elektronik. Hij gaat u een antwoord geven op de vraag ‘Wat maakt een krimp nu een perfecte krimp?’.
Krimpcontacten worden veelvuldig toegepast waarbij natuurlijk de contactweerstand zo laag mogelijk moet zijn. Maar wat is de definitie van een goede krimp? Waar moet u op letten en wat zijn de gevolgen als de krimp om wat voor reden niet goed is? Herkent u als engineers een paar van deze situaties, dan is dit een sessie die u niet mag missen.

‘Industriële communicatie: de moeilijke of de slimme manier?’ is de titel van de lezing van Kurt van Buul van HMS Networks. Hij gaat het hebben over de vraag of het wel altijd slim is om zelf de complete applicatie te ontwerpen of gebruik te gaan maken van modules. Kurt laat u zien wat u met modules kunt doen voor het implementeren van de communicatiepoorten voor uw applicatie. Meer hierover treft u hier aan en uiteraard tijdens het D&E event.

CN Rood gaat het hebben over een nieuwe Margin Tester, een baanbrekend en gespecialiseerd testinstrument voor het ontwerpen en valideren van PCIe Gen 3- en Gen 4-moederborden, uitbreidingskaarten en systeemontwerpen. PCIe-testen vragen normaal gesproken om complexe testsystemen en ingenieurs met diepgaande expertise en kennis. Deze nieuwe aanpak stelt ingenieurs op alle ervaringsniveaus in staat om de werking van zender (Tx) en ontvanger (Rx) sneller dan ooit te evalueren.

AVE Added Value Electronics gaat het in hun lezing hebben over eUICC en hoe wordt het gebruikt. De ingebouwde Universal Integrated Circuit Card (eUICC) is een kerntechnologie voor het Internet of Things (IoT). Het is de softwarecomponent van een embedded SIM (eSIM) en dus de vervanging van een SIM-card. Hiermee kunnen de gebruikers van IoT-apparaten de mobiele verbindingsdetails van het apparaat via het netwerk aanleveren en beheren.

Dit jaar vinden er op de beursvloer een groot aantal demonstraties plaats.

Demonstraties op de beursvloer
Nieuw tijdens het D&E event zijn de live demonstraties op de beursvloer. Deze demo’s vinden de hele dag plaats. Zo kunt u zelf aan de slag gaan met nieuwe producten en met eigen ogen zien hoe alles werkt. Wat mag u verwachten:

  • Van sensor tot de cloud – Het doel van deze demo is om de nieuwe manieren te demonstreren om IoT mogelijk te maken en te implementeren om te besparen op productontwikkelingskosten en de time-to-market te verkorten met behulp van Low-code/No-code cloud- en hardwareplatforms.
  • Display met geïntegreerde NFC antenne – Bij de nieuwe serie displays van Emerging Display Technologies zit de NFC-antenne ingesloten in de rand van het scherm, waardoor er NFC-communicatie mogelijk is over de volledige oppervlakte van het display. Ervaar dat hierdoor het gebruikersgemak toeneemt terwijl tegelijkertijd het installatiegemak groter is en er minder ruimte gevraagd wordt.
  • Tektronix TMT4 Margin tester. – De tijd die nodig is om nieuwe PCIe-apparaten te evalueren, wordt een steeds groter knelpunt. Testtools zoals bit error rate testers (BERT’s) en oscilloscopen blijven evolueren om te voldoen aan de prestatie-eisen van elke nieuwe generatie, maar kortere testtijden stonden niet voorop bij verbeteringen in deze prestatietools. De introductie van de TMT4 Margin Tester maakt het allemaal gemakkelijker.
  • AI based Automatic Number Plate Recognition – Kom kijken hoe met AI en een dedicated hardware accelerator (DRP) voor video preprocessing, de nummerplaat van een auto te lezen is.
  • Demo over evaluatiebord op een raspberry pi – Met een Raspberry Pi met een CompactCom-optiekaart is in een paar dagen een complete real-time industriële netwerk slave node te maken.
  • Remote monitoring en troubleshooting van IoT en internet-connected applicaties – In deze demonstratie wordt ingegaan op het monitoren en het oplossen van problemen in embedded systemen tijdens normale gebruik in het veld. Er wordt getoond hoe met gebruikmaking van beperkte target-resources en bandbreedte zinvolle analyse-data voor post-mortem root-cause analyse als feedback aan de ontwikkelaars kan worde gegeven zodat deze vroegtijdig problemen kunnen detecteren en oplossen.
  • Aansluit techniek voor PCB klemmen en connectoren – Deze demo sluit aan op het seminar van Phoenix Contact. 50 jaar geleden ontwikkelden zij de eerste aansluitklem voor PCB montage met schroeftechniek. Is dit echter de beste keuze voor uw applicatie? Tijdens de demo kunt u ervaring opdoen met een verscheidenheid aan aansluittechnieken.
  • Solderen met IoT ondersteuning – In deze demo is te zien hoe u met de nieuwe Weller WXsmart de volledige controle hebt over het soldeer- of de-soldeer -proces. Alle factoren die belangrijk zijn bij iedere soldeerverbinding worden opgeslagen voor documentatie van het gesoldeerde product.
  • Security for legacy IoT systems – Swissbit laat in haar demonstratie zien hoe een IoT-applicatie met een toevoeging van een small-formfactor key met authentication software kan zorgen voor een end-to-end veiligheid; een retro-fit oplossing voor secured devices, secure data storage en secure data communicatie.
  • Krimpen in de praktijk – lastig of een eitje? Probeer het zelf. Deze demo sluit aan op de eerder genoemde lezing van Wurth.

Op naar Den Bosch
Zoals gezegd vindt het Design Automation & Embedded Systems Event plaats op woensdag 19 april is Congrescentrum 1931 in Den Bosch. De dag begint om 9.00 uur met ontvangst en koffie en wordt afgesloten met een netwerkborrel om 16.00 uur. Zoals gebruikelijk is de toegang gratis mits u zich van te voren opgeeft via de site van het evenement. U treft daar ook het totale programma aan alsmede meer informatie over de lezingen.

Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events