Beurzen, congressen, seminars, events
28 april 2022

D&E event 2022

Het Evoluon, een dag lang het centrum

Het Design Automation & Embedded Systems Event (D&E), het event voor ontwikkelaars en toepassers van embedded systems is dit jaar op 17 mei in het prachtige Evoluon in Eindhoven. Dit keer weer als van ouds netwerken met vakgenoten en potentiële klanten, maar nog veel belangrijker, het volgen van een groot aantal interessante lezingen over de meest uiteenlopende onderwerpen .

Afbeelding 1

Het D&E event belooft weer een dag te worden die je als ontwikkelaar van embedded systemen niet wilt missen. De dag wordt geopend door Peer Kalk, Chief Electronics van de Hydro Motion, een  draagvleugelboot die vaart op waterstof en ontwikkeld is door de studenten van het TU Delft Solar Boat Team (afbeelding 1).
De boot is een indrukwekkende verschijning: een zeewaardige, ruim 8 meter lange trimaran, uitgerust met een compleet waterstofsysteem, de slimste elektronica, alle onderdelen om de boot krachtig voort te stuwen en de sterkste draagvleugels. De boot wordt bestuurd door drie piloten en haalt snelheden tot wel 40 kilometer per uur. In de boot van de studenten wordt waterstofgas onder hoge druk bewaard in een tank aan boord. De brandstofcel brengt deze waterstof samen met zuurstof uit de lucht en genereert zo elektriciteit. Hiermee wordt de motor aangedreven en vaart de boot. Onder de boot zitten drie super sterke draagvleugels bevestigd. Bij een snelheid van 22 km/h liften deze de boot zo’n 40 centimeter boven de golven uit, een spectaculair gezicht. De rompen van de boot komen zo boven het water en ondervinden zo drastisch minder weerstand, want efficiëntie is van groot belang tijdens de uitdagende lange afstandsrace die het team te wachten staat.

Afbeelding 2

Peer Kalk zal tijdens zijn lezing uitgebreid in gaan op alle embedded systemen die in de boot te vinden zijn om de gewenste prestatie te laten leveren.
Het programma van de dag wordt afgesloten door Ronald Heil, Cyber Security Expert bij KPMG. Hij snijdt in zijn lezing met de titel ‘Operationele technologie beveiligen? Disruptief denken is vereist!’ een actueel thema aan: de beveiliging van embedded/IoT systemen tegen hackers en andere kwaadwillenden. Iedereen weet dat cyberaanvallen op industriële omgevingen niet alleen toe nemen, maar ook steeds impactvoller en krachtiger worden. Ondanks dat deze omgevingen kwetsbaar blijken te zijn, introduceert de wereld (met toenemende snelheid) hyperconnectiviteit boven moderniserings- en optimalisatie-initiatieven zoals digitalisering, industrieel internet der dingen, cloudgebruik, verbonden geïntegreerde systemen/ecosystemen, enz. Hoe kunt u beveiliging en OT-veerkracht inschakelen in deze gedigitaliseerde omgeving? In zijn presentatie zal Ronald Heil zijn observaties belichten en uitleggen waarom Disruptive Thinking vereist is.

RF design in een IoT wereld
Slechts een beperkt deel van het programma is bekend op het moment dat we dit schrijven. Wel al staan twee lezingen op het programma die nauw verwant zijn. Het gaat om lezingen over de antennes die ingezet kunnen worden voor draadloze IoT-toepassingen. Een goed matchende antenne is namelijk belangrijk voor een optimale draadloze verbinding met een minimaal vermogen.
Hoe je multichip antennes (afbeelding 2) kan matchen in combinatie met het ontwerp van je PCB is de vraag waar Remco van de Griendt van Würth Elektronik zich op focust. Daarnaast gaat hij het ook hebben over de specifieke problemen van het ontwerp van een PCB rondom SMA connectoren, voor als u besluit een externe antenne te gaan gebruiken. Remco belooft dat dit een praktische lezing wordt voor elektronica-ontwikkelaars die zelf draadloze technieken in hun ontwerp willen toepassen.

Afbeelding 3

Maar hoe weet je of de antenne goed is aangepast? Daarvoor moet er gemeten worden. Roger Denker van MegiQ zal het daarover hebben namens TOP electronics. Draadloze producten kunnen namelijk antennevalkuilen hebben als u niet weet waar u op moet letten. Antennes zijn niet zomaar componenten, ze moeten worden geïmplementeerd met aandacht voor hun toepassing en omgeving. Niet alleen de antenne-impedantie moet worden aangepast, maar ook het stralingspatroon moet aan bepaalde criteria voldoen. In zijn presentatie richt Roger zich op de eerste stadia van de ontwikkeling van prototypes van draadloze applicaties. Daarbij gaat hij het hebben over de antennes voor de standaard frequenties die voor IOT en 4G gebruikt worden. Vervolgens zal hij het ook met u hebben over de manieren hoe de HF-eigenschappen en het stralingspatroon kunnen worden gecontroleerd (afbeelding 3).

En meer
Over het voeden van embedded systems zijn er drie lezingen. Hans Zijlstra van Elincom zal het gaan hebben over primaire lithium-batterijen in IoT-devices (afbeelding 4), Gerard Fianen van INDES-IDS zal gaan uitleggen hoe je de interoperability van PoE kunt waarborgen en Bert Broekhuizen van CN Rood behandelt de testmethodes van batterijen voor ontwikkeling en productie. Verder is er een lezing over hardware versnellen met FPGA’s (Frank de Bont, Core|Vision), hoe je VHDL gemakkelijker kunt inzetten voor het controleren van een FPGA (Robert Wijma, Alten) en zal Kurt van Buul van HMS Networks het onderwerp netwerkbeveiliging nog een keer onder de aandacht brengen.

Afbeelding 4

Welke lezingen er nog meer gehouden worden, kunt u vinden op de site van het evenement. Daar vindt u ook alle andere info alsmede de manier om u aan te melden als bezoeker.

Het D&E event 2022 wordt gehouden op 17 mei in het Evoluon in Eindhoven. De dag begint om 9.00 uur met ontvangst en koffie waarna de eerste lezing om 9.30 uur start. In totaal zijn er 16 lezingen met tussendoor een aantal pauzes voor o.a. de lunch en het bezoeken van de kennismarkt. Tenslotte zal rond de klok van 4 uur het evenement afgesloten worden met een netwerkborrel die tot ongeveer 17.00 uur zal duren.

Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events

Uitgelicht