Beurzen, congressen, seminars, events
25 oktober 2016

D&E Event 2016

Invloed wet van Moore op embedded systems

Op 2 november 2016 vindt de achttiende editie van het Design Automation & Embedded Systems Event in 1931 Congrescentrum Brabanthallen in Den Bosch plaats. Tijdens dit evenement nemen ontwikkelaars en toepassers van embedded systems kennis van de laatste technologieën en wisselen zij visies en ervaringen uit met vakgenoten. In het programma en op de kennismarkt wordt aandacht besteed aan specifieke thema’s: FPGA, Security, Embedded, Internet of Things en PCB Technologieën.

Op 2 november is het weer zo ver en wordt wederom het jaarlijkse Design Automation & Embedded Systems event gehouden. Net als andere jaren wordt het weer een dag vol lezingen waarbij de trends in electronics design centraal zullen staan. Gepland zijn 33 lezingen onderverdeeld in 7 subthema’s te weten: FPGA, Security, Embedded, Internet of Things, Bluetooth LE, Electronic Design en Production. Hierbij zal het niveau van de dag hoog liggen, iets dat al blijkt ook uit het plenaire programma waarmee de dag geopend wordt. Dirk Stroobandt van Universiteit Gent zal dan in gaan op de vraag hoe elektronica efficiënter ontworpen kan worden als de wet van Moore niet meer op gaat. Zijn lezing getiteld ‘Dynamische circuitspecialisatie als stap naar efficiënter hardware-ontwerp van de toekomst’ zal gaan over andere manieren om hardware-systemen efficiënt te kunnen ontwerpen. Als het einde van de wet van Moore onze toekomstige hardware niet meer automatisch kleiner, functioneler, sneller en goedkoper zal maken, moeten we andere manieren bedenken om hardware-systemen efficiënt te kunnen ontwerpen. In plaats van verschillende onderdelen van een systeem allemaal afzonderlijk te optimaliseren en op een chip te plaatsen, kunnen we dan dynamische circuitspecialisatie gebruiken. Hierbij worden onderdelen van onze applicatie niet afzonderlijk geoptimaliseerd op een FPGA maar na elkaar op dezelfde FPGA-oppervlakte geïmplementeerd via herconfiguratie van de FPGA tijdens het lopen van de implementatie. In deze presentatie wordt een overzicht gegeven van de mogelijkheden van dynamische circuitspecialisatie, wat het op termijn voor hardware-ontwerp kan betekenen en hoe de run-time herconfiguratie op bestaande FPGA’s kan worden uitgevoerd.
De tweede lezing van de dag behandelt IoT bij Bosch. In de lezing ‘IoT visie en innovatie tot product’ laat Wilfred Boesveld van Bosch ECT (Electronic Controls) zien dat IoT veel kansen biedt voor ondernemingen. De omarming van IoT binnen een bedrijf brengt veel uitdagingen met zich mee en vraagt om veranderingen in de cultuur en mindset van de mensen binnen het bedrijf. Daarnaast vertelt hij over hoe je in een groot bedrijf, waarbij het portfolio gevolgd moet worden, toch mogelijkheden kunt creëren om innovatieve producten te ontwikkelen. Tevens legt hij uit wat de gevolgen zijn geweest en de positieve effecten voor Bosch ECT.

Thema’s
Na de lezing van Wilfred en een korte pauze gaat het lezingenprogramma verder in vijf parallelle groepen met de genoemde zeven verschillende thema’s. Het verschil van twee ontstaat doordat er ’s middags twee andere thema zijn dan in de ochtend. FPGA en Security evenals Bluetooth LE en Electronic Design & Production moeten het doen met een halve dag. Op zich wel jammer, want voor deze vier thema’s is er voldoende nieuws te vertellen om een dag mee te vullen. Neem bijvoorbeeld de komst van Bluetooth 5.0. Dit zal met name voor IoT veel betekenen. Niet voor niets dat u elders in deze e-totaal dan ook een apart verhaal over deze nieuwe vorm van Bluetooth aan kunt treffen.
Aan de andere kant is Bluetooth slechts één van de vele vormen van draadloze communicatie die geschikt is voor IoT. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de dag afgesloten wordt met de lezing ‘Modern wireless receiver techniques’ van Bram Nauta van de Universiteit Twente. Door de toename van draadloze radiocommunicatie en standaarden met verschillende frequenties is er behoefte aan ontvangers die een zeer breed frequentiebereik aan kunnen. Een moderne smartphone gebruikt al tientallen verschillende frequenties en dit aantal wordt alleen maar groter. De uitdaging in deze moderne ontvangers is dat de mate van filtering direct na de antenne-ingang met omvangrijke filters voor vaste frequentie moeten worden geminimaliseerd om volume en kosten te besparen. Deze filters hebben echter een belangrijk doel: interferentie voorkomen tussen de gewenste signalen en sterke signalen op nabijgelegen frequenties. Door het opgeven van de smalbandige aanpak moeten ontvangers op andere manier opgebouwd worden, voorzien van nieuwe technieken. Een voorbeeld is de noise-cancelling techniek. Breedbandige ontvangers kunnen hiermee hetzelfde bereiken als smalbandige ontvangers en Bram Nauta zal u hier alles over vertellen.

Voller dan ooit
Maar liefst 35 exposanten laten bezoekers op de kennismarkt de laatste ontwikkelingen zien om hardware/software designs te optimaliseren. Nooit eerder waren er zoveel exposanten. Dit en het sterke lezingen programma maken dat de verwachting is dat ongeveer 500 mensen op 2 november naar Den Bosch komen voor de laatste ontwikkelingen en om van elkaar te leren.
Alle benodigde informatie, een overzicht van het programma alsmede de mogelijkheid om u gratis op te geven als bezoeker van dit evenement zijn te vinden op de site van het evenement. Hier treft u ook nieuws aan over producten die u op de kennismarkt aan kunt treffen.

www.deneonline.nl

Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events