Beurzen, congressen, seminars, events
21 oktober 2014

D&E Event 2014

Mogelijkheden en uitdagingen

Op 29 oktober gaan de deuren van het Congrescentrum 1931 bij de Brabanthallen weer open voor de zestiende editie van het Design Automation & Embedded Systems Event. Net als vorige jaren wordt het een dag met een overvol programma bedoeld voor iedereen die zich met elektronica en embedded systems bezig houdt. Naast de lezingen zijn er ook vele bedrijven die de nieuwste snufjes meenemen naar Den Bosch om daar aan de bezoekers te laten zien. Een dag dus vol met activiteiten die u niet mag missen.

Het jaarlijkse Design Automation & Embedded Systems Event is natuurlijk in de eerste plaats bedoeld om de nodige kennis op te doen, maar het is ook de uitgelezen plek om vakgenoten te ontmoeten. Ervaringen uitwisselen is dan ook iets dat de organisatoren voor ogen hebben. De hedendaagse elektronica is immers zo complex geworden dat we eigenlijk zo veel mogelijk samen zouden moeten werken om zo als Nederlandse industrie hoogwaardige producten op de markt te kunnen brengen die concurreren met het buitenland. Ontwikkelaars en toepassers van embedded systems zijn dan ook de mensen waarvoor het event op 29 oktober bedoeld is.

Vijf stromen

Kijken we naar het programma van de dag, dan zien we dat na de plenaire lezing het programma al snel opgesplitst wordt. Maar liefst 30 sprekers zullen dan in vier parallelle tracks de nodige tips en tricks vertellen om een embedded design te verbeteren. De lezingen zijn verdeeld in vijf hoofdthema´s, namelijk FPGA, Embedded, Security, Internet of Things en PCB Technologieën.
De eerste plenaire lezing wordt verzorgd door Astron en gaat over de toepassing van DSP’s voor astronomisch onderzoek. Het ontwikkelen van technologieën voor telescopen behoort tot een van de kerncompetenties van Astron. Tijdens het D&E event geeft Gijs Schoonderbeek een lezing over de elektronicaontwikkeling van een virtuele telescoop. Bij deze telescoop geldt dat hoe meer data hij per seconde kan verwerken, hoe beter en sneller hij de sterrenhemel kan waarnemen. Voor deze uitdaging heeft Astron het UniBoard ontwikkeld. Het UniBoard communiceert met soortgelijke Digital Signal Processing boards en de buitenwereld door middel van een groot aantal high-speed links met protocollen zoals ethernet. Op dit moment wordt er een nieuwe versie van het UniBoard ontwikkeld. Op het board is ruimte tot wel vier tops op een enkele PCB door het plaatsen van zoveel mogelijk state-of-the-art FPGA’s als redelijkerwijs mogelijk is. Welke uitdagingen zijn er bij de ontwikkeling en welke overwegingen zijn er geweest bij de keuze voor FPGA? Gijs zal u een in blik in zijn ontwikkelafdeling geven.
Na deze lezing wordt u verzocht om te gaan kiezen voor de volgende lezingen. Dit wordt een aardige klus, want wie het programma in tabel 1 bekijkt, zal zien dat bijna elke lezing het bezoeken waard is.
De dag wordt afgesloten met een lezing van Intel over hun visie op Internet of Things (IoT). In Duitsland spreken ze over Industrie 4.0 en de Angelsaksische landen gebruikt men het begrip The Internet of Things. Bedoeld wordt hetzelfde, namelijk het internet der dingen of te wel een diepere integratie van ICT en het internet in machines, installaties en componenten. De netwerkfabriek ontstaat: cyber en fysisch worden gekoppeld en nieuwe ICT-tools zorgen er voor dat ook de (proces)industrie sterk zal gaan veranderen. Dit begint natuurlijk bij de engineering en de ingebruikname van de installaties.
Belangrijk om in te zien is de waarde van de data van vandaag. Met Internet of Things gaat het over het verplaatsen van ruwe data naar lokale computerplatforms. Door het plaatsen van intelligentie op het punt waar de gegevens vandaan komen, kunt u bepalen welke gegevens opgeslagen moeten worden en waar dat moet gebeuren. Is dat lokaal of in de cloud? Daarbij is het van belang om te bepalen waar de gegevens geanalyseerd moeten worden. Door de juiste plek te kiezen, kan een efficiënte en snelle verwerking plaatsvinden. Het gaat dus om datatransmissie, verwerking en besluitvorming zo te koppelen dat de machine maximaal presteert.
Internet of Things gaat ook over investeringen in de infrastructuur bestaande uit onder andere intelligente gateways. Zij vormen immers de schakel om veilig de data te kunnen versturen. Intel heeft daar nu al de nodige oplossingen voor die samen met hun processoren de basis kunnen vormen voor een goed werkend machinepark gekoppeld aan internet.

Meer informatie is te vinden op www.deneonline.nl


Voor het complete artikel klik hier

Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events