Industriele automatisering
10 maart 2022

Compacte IO-Link masters

Met acht multifunctionele masterpoorten

Murrelektronik heeft zijn IO-Link portfolio uitgebreid met de veldbusmodules MVK Pro en IMPACT67 Pro. Deze robuuste modules met IP67 beschermingsgraad bieden on-board diagnostiek en per poort een uitgangsstroom van 4 A. Ze zijn beschikbaar in alle gangbare protocollen en kunnen plug & play ook onafhankelijk van de veldbus worden gebruikt.

Tegen een achtergrond van steeds complexere productieprocessen en fabrieken, waarin meer en meer gegevens worden verzameld en in een netwerk worden opgenomen, creëert IO-Link maximale transparantie van het sensor-actuator niveau helemaal tot aan de cloud. Binnen de automatiseringstechniek staat IO-Link hier voor “plug-and-play” als het gaat om de installatie en het is dan ook niet voor niets dat er heel veel producten die gebruik maken van IO-Link verkrijgbaar zijn. Ook Murrelektronik behoort tot de leveranciers van IO-Link-producten. Onlangs hebben zijn het aanbod veldbusmodules uitgebreid met de IP67 geclassificeerde MVK Pro en IMPACT67 Pro. De nieuwe modules hebben acht multifunctionele klasse A/B master poorten, twee L-gecodeerde M12 poorten voor het voeden tot 16 A, en zijn beschikbaar voor PROFINET, Ethernet/IP en EtherCAT. Veldbusonafhankelijk gebruik is mogelijk via OPC UA, MQTT, JSON REST API – dankzij de geïntegreerde Standardized Master Interface (SMI).
Wanneer producten van verschillende fabrikanten elkaar in de automatisering tegenkomen, wordt communicatie vaak een uitdaging. Dit is waar de IO-Link masters van Murr zich thuis voelen. Deze fabrikant onafhankelijke modules koppelen alle gebruikers met elkaar en zorgen voor transparantie van de sensor tot de cloud.
Bij dit alles spreekt het IO-Link-systeem van Murr de taal van uw sensoren. Of het nu gaat om digitale, analoge of IO-Link signalen, de perfect op elkaar afgestemde componenten bieden eenvoudige plugand-playoplossingen voor elk signaal. Voorgeconfigureerde apparaten zoals hubs, converters en lampen maken het eenvoudig om over te schakelen op IO-Link installaties. Ze werken onmiddellijk – zonder te moeten worden geconfigureerd.

Innovatie op het gebied van Industrie 4.0
De nieuwe Pro-Mastermodules hebben de “Standardized Master Interface (SMI)” al geïntegreerd en maken zo fabrikantonafhankelijke en gestandaardiseerde toegang mogelijk via IIoTprotocollen zoals OPC UA, JSON REST API en MQTT. Configuratie-, proces- en diagnosegegevens kunnen dus onafhankelijk van het veldbusprotocol worden gebruikt. Dit geeft u volledige vrijheid en transparantie van gegevens – onafhankelijk van het systeem. In deze vorm is dit tot dusver uniek in de industrie.
Fraai aan de modules is ook de ingebouwde meetmodule die het energiegebruik per poort/module bewaakt waardoor procesoptimalisatie en preventieve alsmede diagnostiek mogelijk is. Afwijkingen in het energiegebruik die kunnen duiden op storingen kunnen in een vroeg stadium worden gedetecteerd en aangepakt zonder extra hardware.

Klaar voor IIOT
Naast zuivere procesgegevens (I/O’s) bieden de nieuwe MVK Pro en IMPACT67 Pro modules ook aanvullende diagnostische gegevens (spanning, stroom en temperatuur) voor elke poort en voor de hele module. Dit stelt operators in staat om afwijkingen op te sporen en hun processen te optimaliseren met behulp van data-analyse. Dankzij de IIOT-protocollen is dit gestandaardiseerd en is er geen controller nodig.

IO-Link klasse A/B masterpoort
De geïntegreerde A/B-poorten zijn echte multitalenten: De functie kan op elke pin worden geconfigureerd – IO-Link, DI, DO, DIO of een combinatie. Automatische omschakeling van de voedingsspanning betekent dat altijd de juiste voedingsspanning, actuatorvoeding voor DO’s en sensorvoeding voor DI’s, wordt gebruikt. Apparaten met een hogere energiebehoefte worden ook rechtstreeks door de module gevoed. Dankzij de 4 A die voor elke poort beschikbaar is, is er voor de aangesloten apparaten geen externe voedingsbron nodig. De L-gecodeerde M12-poorten maken serieschakeling mogelijk en leveren een stroom tot 2 x 16 A, wat de installatie vereenvoudigt en het aantal kabels beperkt.
De modules zijn leverbaar in een kunststoffen of een metalen behuizing en hebben een beschermingsgraad IP67. Ze kunnen dan ook zonder extra behuizingen gemonteerd worden.
Al met al verlagen deze devices de kosten en verhogen ze de productiviteit, terwijl ze nieuwe mogelijkheden bieden voor service en onderhoud. De installatie- en inbedrijfstellingstijd wordt verkort omdat deze modules complexe bekabeling voorkomen en ruimte besparen omdat schakelkasten niet meer nodig zijn.

Afbeelding 1. De veldbusmodules MVK Pro en IMPACT67 Pro.

Alles voor een IO-Link installatie
De MVK Pro en IMPACT67 Pro veldbusmodules vullen het brede IO-Link assortiment van Murrelektronik verder aan. Deze bestaat uit masters, hubs, converters, apparaten en aansluittechniek. Als systeemleverancier biedt Murrelektronik alles aan wat nodig is om de controller met het sensor/actuator niveau via IO-Link te verbinden. Alles is ontworpen om samen te werken, is geoptimaliseerd voor de toepassing.
Wanneer producten van verschillende fabrikanten elkaar in de automatisering tegenkomen, wordt communicatie vaak een uitdaging. Dit is waar deze IO-Link masters zich thuis voelen, zij verbinden alles met elkaar en zorgen voor transparantie van de sensor tot de cloud.

De highlights:

  • 8 × multifunctionele IO-Link klasse A/B masterpoorten met echte DIO functionaliteit: elke poort kan worden gebruikt als ingang, uitgang voor IO-Link, digitale of analoge signalen
  • Intelligent schakelen van de voedingsspanning op pin 2 en pin 4 – actuator voeding voor DO’s en sensorvoeding voor DI’s
  • Tot 4 A per poort (tot 2 A elk bij pin 2 en 4)
  • Controller onafhankelijke toegang met behulp van OPC UA, MQTT of JSON REST API
  • Geïntegreerde sensoriek voor real-time vermogens- en databewaking: stroom, spanning, temperatuur en min/max waarden, etc.
  • PROFINET, EtherNet/IP, EtherCAT
  • Gemaakt voor ruwe industriële omgeving

Voor meer informatie klik hier .


Wat kan IO-Link voor uw installatie betekenen?
Tijdens het machinebouw event , dat gehouden wordt op 12 april 2022 in Congrescentrum 1931 in den Bosch, zal Laurent van der Pluijm van Murrelektronik een lezing over IO-Link geven en wat dat voor uw installatie kan betekenen. Hij zal daarbij inzoomen op de mogelijkheden voor individuele toepassing en zal hij de vraag beantwoorden hoe u met de installaties die u maakt, IO-Link ten volle kunt benutten. Door middel van een live demo laat hij dit direct in de praktijk zien. Dit alles met als doel dat u de mogelijkheden en voordelen van IO-Link voor uw installatie in beeld krijgt.

machinebouwevent

Meer nieuws van Murrelektronik
Meer nieuws over Industriele automatisering
Meer nieuws over veldinstrumentatie