Boundary Scan voor analoge schakelingen
Extended Boundary Scan perfectioneert productie
Analoge schakelingen kunnen in principe niet getest worden met een testsysteem voor digitale elektronica dat gebruik maakt van de JTAG-aansluitingen op de diverse digitale componenten. Een productiebedrijf heeft dan ook minstens twee verschillende testsystemen in huis met elk hun eigen aansturing vanuit de computer. Dit is niet handig, vond men bij tbp electronics en samen met JTAG Technologies uit Eindhoven ontwikkelde men één testsysteem voor zowel analoge als digitale schakelingen.
Boundary Scan is ontwikkeld voor het testen van digitale schakelingen en bij heel veel productiebedrijven wordt dan ook dankbaar gebruik gemaakt van deze methode om printen te testen voordat ze uitgeleverd worden. Analoge schakelingen konden tot nu toe niet met deze methode getest worden wat inhield dat voor deze testen een apart testsysteem ingezet moest worden. Een slimme ontwikkeling van een tweetal Nederlandse bedrijven heeft echter een testsysteem opgeleverd dat aangestuurd wordt via JTAG en met de testsoftware voor digitale elektronica ook analoge schakelingen compleet op productiefouten kan controleren.
Extended Boundary Scan
Voor een Boundary scan test geldt dat minimaal één component in de schakeling geschikt moet zijn voor deze techniek. Dit component zorgt ervoor dat de print in de testconditie kan werken zodat metingen aan de schakeling kunnen plaatsvinden. De software genereert een patroon van digitale signalen (testvectoren) die op verschillende punten worden gemeten en de resultaten bepalen of de print al dan niet fouten bevat.
Aangezien analoge onderdelen geen JTAG-aansluiting hebben, is een Boundary scan test dus in principe niet mogelijk tenzij op de één of andere manier een digitaal onderdeel toegevoegd wordt dat wel over deze mogelijkheid beschikt. Nu is het natuurlijk niet zinnig om bijvoorbeeld een FPGA in een analoge schakeling op te nemen als deze alleen maar gebruikt wordt voor testdoeleinden. Daar komt nog bij dat alleen de FPGA nog niet voldoende is. Via de Boundary scan kunnen dan alleen digitale signalen aan de schakeling aangeboden worden en dat is voor een goede test natuurlijk niet voldoende. Bij tbp bedacht men dat het ook anders kon. In plaats van een digitaal onderdeel met een JTAG-aansluiting op elke print te monteren, heeft men dat aan het testsysteem toegevoegd. Net als anders wordt de print met de analoge elektronica met behulp van een pennenbed aangesloten op het testsysteem, maar nu is dat een testopstelling met een JTAG-aansluiting en die met dezelfde software als die voor digitale elektronica aangestuurd kan worden.
Voor het complete artikel klik hier