Beurzen, congressen, seminars, events
Ook de zijkant van een PCB kan nu voorzien worden van onderdelen.
8 mei 2019

3D-printen van elektronica en mechanica

Een seminar over de mechanische kant van de elektronica

Diverse thema’s die op dit moment in de elektronica-industrie stevig in ontwikkeling zijn, komen tijdens E&A-beurs uitgebreid aan bod. Een voorbeeld daarvan is het seminar ‘3D-printen van elektronica en mechanica’. De lezingen rond dit onderwerp betreffen zowel een fase voor de ontwikkeling van prototypes als nieuwe methoden om elektronica en mechatronica vooruit te brengen. Daarnaast gaat het bij dit seminar ook over een moderne manier van werken: sneller, innovatiever en meer geïntegreerd.

Als het bij 3D-printen gaat om Rapid Prototyping dan zijn er een aantal veelgehoorde reacties: het is goedkoop, het is ecologisch verantwoord, het is eenvoudig en iedereen kan het. Na het volgen van de lezingen in dit seminar weet u dat deze aannames niet waar zijn. Wel hoort u wat realistisch is, welke economische voordelen haalbaar zijn en hoe het ontwikkelproces verandert.
In welk stadium is het rendabel 3D-printtechnologie in te zetten? Waar begint manufacturing en houdt prototyping op? Welke productiemethodes zijn beschikbaar gedurende de scale-up fase richting industrialisatie? De onderwerpen in het programma gaan zowel over 3D-printen van elektronica als mechanica.

Agile engineering met 3D-printen
De eerste lezing van de ochtend is van Bas Berkhout van GBO. Hij gaat het hebben over het slim toepassen van 3D-printen in het engineering proces. GBO noemt dat Agile Engineering en Bas laat aan de hand van inspirerende voorbeelden zien hoe dat werkt en wat dat voor u kan betekenen. Het engineeringproces bij productontwikkeling kan immers langdurig en ondoorzichtig zijn. Hun methode zorgt ervoor dat er veel sneller een beter eindresultaat geboekt wordt, met een lagere fout marge, tegen lagere kosten, waarbij de klant meegenomen wordt in het ontwikkelproces. Wat dat allemaal inhoudt en hoe dat werkt, zal Bas uitgebreid uit de doeken doen.

Vernieuwende productiemethode
Kunststof 3D-printen werd tot nu toe vooral gezien en toegepast als een prototyping techniek. Om 3D-printen als productietechniek te gaan inzetten, is een diepgaande kijk op het totaal ontwerp nodig alsook een grondige kennis van de beschikbare technieken en materialen. Wat zijn de beperkingen? Wat zijn de voordelen? Hoe haal ik het maximale uit het design?
Sofie Rasschaert van Tenco DDM zal aan de hand van een praktijkvoorbeeld laten zien hoe vele geoptimaliseerde design features kunnen leiden tot een product dat met 3D-productietechnieken vervaardigd kan worden.

Additieve elektronica van de volgende generatie
3D-printing gaat verder dan het met een XYZ-printer ‘opstapelen’ van vooral thermoplastische kunststoffen. Ook printplaten kunnen compleet geprint worden waarbij kunststoffen dragers, geleidende sporen en zelfs simpele onderdelen geprint kunnen worden om PCBA’s te krijgen die op traditionele manieren niet of heel moeilijk te maken zijn. We hebben het dan over additieve productie, een techniek die meer en meer toegepast wordt.
Een bedrijf dat al heel ver met deze technologie is, is het Israëlische bedrijf Nano Dimension. Global Distribution Channel Manager Ralph Birnbaum, van Nano Dimension, zal tijdens dit seminar een lezing houden waarbij hij gedetailleerd inzicht zal geven in de materialen die kunnen worden gebruikt, de soorten onderdelen die kunnen worden gemaakt en de toepassingen.
Dat Nano Dimension zeer innovatief bezig is, werd onlangs duidelijk toen men naar buiten bracht dat men nu ook componenten op de zijkant van de print kan plaatsen (afbeelding 1). Met hun DragonFly Precision Additive Manufacturing System kunnen componenten aan de bovenkant, onderkant en zijkanten van de printplaat geplaatst en gesoldeerd worden. Dit resulteert in een aanzienlijke toename van de board-ruimte in vergelijking met traditioneel geproduceerde printplaten. Ook biedt de techniek extra mogelijkheden voor het maken van verbindingen met andere printen.
Zijmontage is ideaal voor toepassingen zoals modulaire antennes, het creëren van printen voor niet-standaard behuizingen en innovatieve IoT-toepassingen.

Printed Electronics
Ook in ons land wordt volop gewerkt met additieve elektronica. Hans van de Mortel van Metafas zal laten zien welke rol Printed Electronics speelt in specifieke stadia van het ontwikkelproces? Metafas is van huis uit een zeefdrukker. Deze techniek hoef je niet alleen toe te passen op papier en inkt, want in feite kan bijna elk oppervlak door middel van zeefdruktechnieken bedrukt worden met elk materiaal dat inktachtig is. Ook geleidende inkten kunnen op die maner verwerkt worden en dan krijg je additieve elektronica, een wereld waarbij het mogelijk is om elektronica te printen op allerhande kunststoffen tot aan textiel toe. De mogelijkheden zijn dan bijna eindeloos, vooral omdat je op die manier ook componenten kunt drukken. Rekbare materialen kunnen zo tot rekstrookjes verwerkt worden en het is zelfs al mogelijk om luidsprekers door middel van zeefdruktechnieken en het gebruik van piëzo-elektrische materialen te printen.

En meer
Het seminar wordt afgesloten door een lezing van Jan Smink van Restaurant Smink over het pionieren met 3D-food printing. Een smakelijk afsluiting van een seminar dat laat zien dat 3D-printing veel verder gaat dan menigeen denkt. De mogelijkheden zijn gigantisch en omdat de techniek er klaar voor is, hoeven ontwikkelaars deze technologie alleen nog maar te omarmen. Het 3D-seminar tijdens de E&A-beurs is dan ook voor elke ontwikkelaar bijna een must om te bezoeken. In een ochtend tijd wordt u geheel bijgepraat over de mogelijkheden zodat ook u deze techniek kan gaan toepassen in uw applicaties.
Het seminar wordt gehouden op woensdagochtend 15 mei in de seminarzaal op de beursvloer. De toegang is gratis, mits u zich van te voren aanmeldt via de site van de beurs. Daar treft u ook het actuele programma aan van het seminar, alsmede alle verdere informatie over de E&A-beurs.

Voor meer informatie, ga naar https://fhi.nl/eabeurs/

Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events