Beurzen, congressen, seminars, events
14 september 2017

Design Automation & Embedded Systems Event 2017

Ontmoet en ontdek op het D&E event

FPGA, Security, Internet of Things, Electronic Design & Production en Embedded, dat zijn dit jaar de thema’s op het jaarlijks terugkerende Design Automation & Embedded Systems Event. In het lezingenprogramma en op de kennismarkt wordt uitgebreid aandacht gegeven aan deze specifieke thema’s met als doel de deelnemers bij te praten over de huidige stand van de techniek. Het D&E Event is dan ook de uitgelezen plek om in één dag weer helemaal bijgepraat te zijn.

Tijdens het jaarlijkse Design Automation & Embedded Systems Event is er weer volop de gelegenheid om kennis, ervaringen en visies uit te wisselen aangaande embedded systems. Dit jaar zal dat voor het eerst op twee plekken zijn en wel op 11 oktober in België en 12 oktober in Nederland. Als locaties voor het evenement is gekozen voor Technopolis in Mechelen, België en congrescentrum 1931 Brabanthallen, ‘s-Hertogenbosch (Nederland).
Het Design Automation & Embedded Systems is het event waar hardware en software engineers komen om de laatste mogelijkheden te zien. Zowel in Nederland als België is er een uitgebreid lezingenprogramma maar er is zeker ook voldoende ruimte om met vakgenoten van gedachten te wisselen. Dit laatste kan tijdens de pauzes op de kennismarkt waar de deelnemende bedrijven de laatste hard- en software toepassingen demonstreren.
In Nederland vindt het D&E event voor de negentiende keer plaats. Vanuit de 31 exposanten is het verzoek gekomen om ook in België het event te organiseren. Dit jaar gaat dat gebeuren en wordt het eerste Belgische D&E Event georganiseerd. Daarbij hoopt men dat veel Belgische engineers de weg naar Technopolis weten te vinden en dat bezoekers en exposanten terug kunnen kijken op een geslaagde eerste editie. In België presenteren 23 bedrijven hun kennis en oplossingen.

Meer dan 30 lezingen
In Nederland wordt het een drukke dag. In totaal zijn er meer dan 30 lezingen waarvan er maar 3 plenair zijn. De rest vindt plaats in 5 parallelle tracks met de in de inleiding genoemde thema’s. Alle lezingen volgen is hiermee onmogelijk. Samen met collega’s gaan, keuzes maken en een goede verdeling opstellen is dan ook een must. In België is het allemaal iets simpeler. Daar zijn veel minder lezingen en zijn er slechts drie thema’s te weten Internet of Things, Design for eXcellence en Embedded design challenges.

Betrouwbaarheid van elektronica bepalen
Zowel in Nederland als in België is er voor Geert Willems van imec een belangrijke plek in het programma ingericht voor zijn lezing ‘Reliability of electronics: a Physics-of-Failure based system approach’. Geert Willems is bij imec group leader van het cEDM team (Center of Electronics Design & Manufacturing). Tijdens de lezing geeft hij een stappenplan om tot een Physics of Failure gebaseerde analyse te komen van een complete printplaat.
Een standaard opgebouwde print bestaat uit honderden componenten met daarbij een nog veel groter aantal verbindingen. Dit alles bij elkaar zijn heel veel plekken waar iets fout kan gaan, echter iedere faalmodus heeft een eigen waarschijnlijkheid en is ook afhankelijk van de gebruiksomstandigheden. Hierdoor is het beoordelen van de betrouwbaarheid en de levensduur van een printplaat met alle componenten er op niet eenvoudig.
De traditionele manier om een uitspraak te kunnen doen, is door gebruik te maken van zogenaamde Reliability Prediction Handbooks zoals MIL-HDBK-217 of meer moderne versies zoals Fides2009 of Telcordia SR-332. Hoewel deze methoden zeer uitgebreid zijn, lijkt er toch een aantal fundamentele gebreken te zijn. Zo wordt er uitgegaan van een constante uitvalratio zonder een goede uitvalkwantificatie en wordt er uitgegaan van semi-emperische, statische modellen gebaseerd op uitval vanuit het veld. Er worden echter vraagtekens gesteld bij het gebruik van deze ‘rekbare’ modelparameters.
Physics-of-Failure (PoF) analyse kan inzichtelijke en zinvolle gekwantificeerde modellen leveren voor specifieke faaloorzaken, zoals soldeergewrichtsvermoeidheid en condensatordegradatie. Echter, de complexiteit van de modellen en de omslachtige berekening van stress en levensduur, maken zelfs het berekenen van de levensduur van een eenvoudige print met PoF tot een uitdagende taak.

Wat nog meer
Het spreekt bijna voor zich dat IoT een belangrijk deel van het programma in beslag neemt, maar er is daarnaast ook ruimte voor andere zaken. In Nederland kunt u van bijna alle grote makers van software voor het ontwerpen van PCB’s lezingen verwachten en is er een serie lezingen die gaan over beveiliging. Zeker dit onderwerp blijft de gemoederen bezig houden nu nog meer elektronica aan internet gekoppeld is. Daarbij gaat het natuurlijk in de eerste plaats om beveiligingen tegen hackers, maar wordt ook uitgebreid stilgestaan bij beveiligingen tegen het stelen van de embedded software.

De dag zelf
Zowel in Nederland als België begint het event om 9 uur met ontvangst en koffie en wordt de dag afgesloten met een netwerkborrel. Daar tussenin is het voor de deelnemers hard werken geblazen met zo hier en daar een sporadische pauze. En ook de pauzes zijn goed gevuld, want op de kennismarkt kunt u niet alleen napraten over de lezingen, maar is er ook veel meer te zien dan in de lezingen aan bod zijn gekomen. Zo weten we nu al dat er op de stand van Acal een zeer fraaie, uitgebreide oscilloscoop te bewonderen is die een wel heel aantrekkelijke prijs heeft.

Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events

Uitgelicht