oscilloscopen
14 maart 2017

10 bitter instapmodel

Oscilloscoop met hoge resolutie

Naast de multimeter is de oscilloscoop het meest gebruikte meetinstrument. Niet voor niets dat er dan ook vele modellen gemaakt worden, elk met verschillende eigenschappen en dito prijzen. Aan de onderkant van de markt zijn het over het algemeen de simpele modellen met beperkte mogelijkheden en een beperkt frequentiebereik. Dat dit echter anders kan, heeft Rohde & Schwarz onlangs laten zien. Zij hebben een instapmodel gemaakt met bijzondere eigenschappen.

Vanaf drie a vierhonderd euro zijn er al oscilloscopen te koop, maar dit zijn bijna allemaal exemplaren waarmee je alleen een signaal zichtbaar kunt maken en waarop verder niet veel extra functies zijn te vinden. Voor meer mogelijkheden moet er dieper in de buidel getast worden en kom je terecht in het segment oscilloscopen die ook ingezet kunnen worden voor analyse van de signalen of exemplaren die tot in het GHz-gebied kunnen meten. We hebben het dan ook over de oscilloscopen die naast analoge signalen ook overweg kunnen met digitale signalen door hun ingebouwde logic analyzer of die voorzien zijn van goflvormgeneratoren, etc. Voor al deze oscilloscopen geldt echter dat de prijs vaak vele duizenden euro’s is waardoor ze niet weggelegd zijn voor onderwijsinstellingen, servicemonteurs of hobbyisten. Rohde & Schwarz vond echter dat dit anders moest gaan worden en heeft onlangs de RTB2000 uitgebracht, een entry-level oscilloscoop met een prijs vanaf slechts 1.250 euro die over functies beschikt die voorheen alleen beschikbaar waren op aanzienlijk hoger geprijsde oscilloscopen.
Naast de lage prijs en het grote aantal mogelijkheden is misschien nog wel de verticale resolutie het meest opvallende aan deze serie oscilloscopen. Deze is 10 bit, iets dat we zelfs op dure oscilloscopen maar zelden tegen komen.

10,1 inch scherm
De RTB2000 serie heeft een indrukwekkend 10,1 inch capacitief touchscreen met een resolutie van 1280 x 800 pixels. Hierdoor kunnen niet alleen de meetresultaten veel groter weergegeven worden, maar kan gemakkelijker ook meer informatie op het scherm zichtbaar gemaakt worden. Met een druk op de knop analyseert de oscilloscoop de golfvorm op het scherm en geeft diverse meetwaarden weer in het beeld (afbeelding 1). Bij dit alles komt dat de bediening heel modern is. We kunnen de oscilloscoop net als onze telefoon bedienen. Gelukkig gaat niet alles via menu’s. Er zijn ook nog gewone bedieningselementen waarmee veelgebruikte functies direct toegankelijk zijn.

>>Lees hier het complete artikel

Meer nieuws van Rohde & Schwarz Benelux B.V.
Meer nieuws over oscilloscopen
Meer nieuws over Test- en meetinstrumenten