Economie / Financieel

Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Zuidoost-Brabant blijvend koploper private R&D investeringen

Het CBS maakte gisteren bekend dat bedrijven, instellingen en hoger onderwijs in 2020 ruim een half miljard euro meer uitgaven aan R&D dan in het jaar daarvoor. In Brainport Eindhoven, de regio Zuidoost-Brabant, zijn de private R&D investeringen het grootst. In 2019 kwam dat neer op bestedingen van 3 miljard euro terwijl dat in 2013 nog maar 2 miljard was.

Die 3 miljard is goed voor een kwart van de totale private R&D uitgaven van Nederland. Dat maakt dat Zuidoost-Brabant zowel op nationaal als Europees niveau aanhoudend hoog scoort als het gaat om private R&D intensiteit.

Bedrijven, instellingen en het hoger onderwijs in Nederland gaven in 2020 bijna 18,4 miljard euro uit aan research en development (R&D). Het betreft een stijging van ruim een half miljard euro ten opzichte van 2019. Zuid-oost Brabant is nog steeds koploper op het gebied van private R&D-uitgaven. Dit blijkt uit de cijfers die het CBS gisteren bekend maakte.

Noord-Holland staat in 2019 op de tweede plek, net als in 2018. Meer dan 17 procent van alle bedrijfsuitgaven aan R&D werd gedaan in Noord-Holland. Binnen Noord-Holland is de regio Groot-Amsterdam dominant met 1,5 miljard van de bestede 2 miljard euro.

Zuid-Holland is ook in 2019 goed voor de derde plek met bijna 17 procent van alle private uitgaven aan R&D. De uitgaven in absolute zin zijn in Zuid-Holland redelijk stabiel gebleven, terwijl die van Noord-Holland en heel Nederland zijn gestegen. Groot-Rijnmond en de agglomeratie ‘s-Gravenhage zijn samen goed voor bijna de helft van de R&D-activiteiten van bedrijven in Zuid-Holland in de periode 2013-2019.

Deze uitgaven zijn ook af te zetten tegen het bruto regionaal product om de private R&D-intensiteit van de regio te vergelijken. Noord-Brabant kwam in 2019 voor het eerst sinds 2013 boven de 3 procent uit. Overijssel en Gelderland staan op de tweede en derde plek, beiden met ruim 1,3 procent. Utrecht en Limburg zijn met 1,2 procent goed voor de vierde en vijfde plek.

Noord-Brabant in 2019 bovengemiddeld in Europa
In Europa staat Noord-Brabant qua private R&D-intensiteit op de achtste plek van de 198 NUTS 2 regio’s waarvan de private R&D-intensiteit op dit moment bekend is. De private R&D-intensiteit lag in Nederland in 2019 net iets onder het gemiddelde in de EU-27 (1,46 procent en 1,48 procent, respectievelijk).

In Europa zijn de twee meest R&D-intensieve regio’s in de bedrijvensector te vinden in Duitsland, namelijk Stuttgart en Braunschweig. Op de derde plek staat Västsverige in Zweden.


Meer nieuws over Economie / Financieel
Meer nieuws over Onderzoek, ontwikkeling en innovatie