Opleidingen/Onderwijs

Universiteit Twente viert 60-jarig bestaan

Vandaag is het precies zestig jaar geden dat de Tweede Kamer, op voorstel van Minister van Onderwijs Cals, akkoord gaat met de vestiging van een Technische Hogeschool in Enschede. Dat moment wordt gezien als de stichtingsdatum van de Universiteit Twente. De Technische Hogeschool Twente, zoals de Universiteit Twente toen nog heette, was de derde technische hogeschool in Nederland.

Hoewel de minister er destijds voor koos een nieuwe technische hogeschool in Eindhoven te vestigen, bleek al snel na de opening in 1956 dat ook met de tweede technische hogeschool niet kon worden voorzien in de grote vraag naar ingenieurs. Er volgde een korte, verbeten strijd om die derde technische hogeschool, waarbij Enschede concurreerde met Arnhem, Assen, Leeuwarden, Deventer en Zwolle.

Na drie afvallers (Leeuwarden, Assen en Arnhem) ging het in de laatste fase van de strijd om drie steden in dezelfde provincie: Zwolle, Deventer en de dubbelstad Hengelo-Enschede. De gevarieerde industriële infrastructuur in het oostelijk deel van Twente pleitte voor Hengelo-Enschede, maar qua cultureel klimaat gooiden zowel Zwolle als de Hanzestad Deventer veel hogere ogen. Het feit dat zowel Deventer als Enschede over de mogelijkheid beschikten – en de bereidheid daartoe toonden – om de gronden die benodigd waren voor de bouw van een technische hogeschool ‘om niet’ aan het Rijk over te dragen, zette Zwolle op afstand, maar daarmee bleven er nog altijd twee aan elkaar gewaagde concurrenten over.

Blik terug op zestig jaar universiteit Twente
Universiteitskrant U-Today publiceerde elke maand een verhaal onder de titel ‘Ooggetuigen’, waarin betrokkenen van toen terugblikken op de jaren waarin zij aan de UT verbonden waren. Alles over de meest memorabele momenten in de geschiedenis van de UT vind je in de Canon van de UT.


Meer nieuws over Opleidingen/Onderwijs