Opleiding, training, onderwijs

Uitgegeven universitaire diploma’s stijgt met 4%; groeiende vraag afgestudeerden in techniek en ICT

Vandaag presenteert de Vereniging van Universiteiten (VSNU) de definitieve inschrijfcijfers over het lopende collegejaar. In het collegejaar 2019-2020 zijn er 303.299 studenten ingeschreven aan de Nederlandse universiteiten. Dat zijn er ruim twaalfduizend meer dan in het voorgaand studiejaar.

In het afgelopen collegejaar 2018-2019 gaven de Nederlandse universiteiten ongeveer vijftienhonderd meer bachelordiploma’s en achttienhonderd meer masterdiploma’s uit dan het jaar ervoor. Dat is een stijging van 4%. VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg: “Nederland heeft als kennissamenleving hoogopgeleiden hard nodig. De Nederlandse universiteiten leveren hieraan een flinke bijdrage, in de vorm van afgestudeerden die met nieuwe ideeën klaar zijn om de wereld te veranderen.”

Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) berekende dat er tot 2024 een groeiende vraag is naar hbo- en wo-afgestudeerden. Dit geldt met name voor opleidingen in de techniek en ICT, onderwijs en gezondheidszorg. Niet alleen de vraag naar hbo- en wo-opgeleiden stijgt, het aanbod van wo-opgeleiden stijgt ook. Het aantal uitgegeven universitaire diploma’s steeg afgelopen jaar namelijk met 4% ten opzichte van het jaar daarvoor. De grootste stijging van het aantal uitgegeven masterdiploma’s is te zien in de sectoren natuur (8,5%) en techniek (9,3%). In de afgelopen vijf jaar steeg het totaal aantal masterdiploma’s met 23%. Het aantal masterdiploma’s in de sectoren natuur en techniek samen steeg in dezelfde periode met 52%.

Het groeiende studentenaantal aan de Nederlandse universiteiten zet ook dit jaar door. De groei van 4,2% ten opzichte van vorig jaar wordt deels verklaard door een hogere instroom van studenten uit het hbo en van internationale studenten. De instroom van zowel hbo-studenten (16.220) als internationale studenten (24.308) groeide met 6%. Het aantal scholieren dat direct doorstroomt vanuit het vwo daalt licht, maar dit blijft wel de grootste groep in de bachelorinstroom (54%). Duisenberg: “We voldoen graag aan de vraag uit de samenleving naar universitair onderwijs. Echter, dit mag niet leiden tot hogere werkdruk voor medewerkers en lagere onderwijskwaliteit voor studenten. We verwachten dat de afspraken over wisselstroom met hogescholen en nieuwe wettelijke mogelijkheden om aantallen niet-EER-studenten beter te kunnen beheersen, bijdragen aan een afvlakking van de groei.”

Hier vindt u een overzicht van alle beschikbare cijfers.


Meer nieuws over Opleiding, training, onderwijs