Algemeen

Branche- en ondernemersorganisaties

Toenemende levertijden, stijgende prijzen in de industrie

Een kritieke situatie van de industrie op dit moment: prijzen stijgen snel naar pre-pandemische hoogten en de levertijden groeien ongekend.

Dalende index betekent hogere levertijden. Bron: FEDA BI Portal.

Ilse Lagendijk, BI-specialist van FEDA: “Al sinds begin dit jaar waarschuwt Nevi voor de toenemende levertijden. De laatste gegevens laten zien dat er in maart een enorme verstoring is van de toeleveringsketen. De verlenging van de gemiddelde levertijden was de grootste die Nevi ooit heeft gemeten en de vertragingen waren aanzienlijk groter dan in het voorjaar van 2020. Deze vertragingen worden voornamelijk veroorzaakt door de snelle groei van orders in binnen- en buitenland.”

Albert Jan Swart, Sectoreconoom Industrie bij ABN AMRO, gaf het volgende commentaar: “De Nevi inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie steeg in maart verder van 59,6 naar 64,7, de hoogste score ooit. Nog nooit namen nieuwe orders in binnen- en buitenland zo snel toe, ondanks de harde lockdowns. De groeiende vraag komt waarschijnlijk voort uit optimisme over het economische herstel later dit jaar. De snelle groei heeft echter ook negatieve affecten. De levertijden van onderdelen en materialen zijn nog nooit zo snel toegenomen.”

De levertijden werden nog eens extra verlengd door het vastliggende schip in het Suezkanaal. Het effect hiervan zullen we terug zien in de Nevi-cijfers van april.

Naast de toename van levertijden trok ook de inflatie aan. Nederlandse inkoopprijzen stegen in de afgelopen tien jaar nog nooit zo snel als nu. De laatste cijfers van het CBS laten voor industriële producten een index van 99,4 zien voor invoerprijzen in februari 2021, na een dip tot onder de 97 gedurende de pandemie. Deze dip duurde voort tot december 2020, wat betekent dat de groei tot bijna pre-pandemische prijzen in twee maanden tijd plaatsvond. Dit is echter nog een bescheiden toename wanneer we deze vergelijken met de toename van de invoerprijs voor Basismetaal.

Ilse Lagendijk: “Voor de pandemie stond de invoerprijsindex op 108,1, welke op het dieptepunt zakte tot 104,5 in april en mei 2020. In de tweede helft van 2020 steeg deze index langzaamaan, tot deze van december naar januari een enorme sprong maakte en, volgens de laatste cijfers, in februari eindigde op 119,3. Ook prijzen voor voedingsmiddelen en hout zijn enorm gestegen. Daarentegen zijn prijzen voor elektronica nog niet uit de dip opgetrokken en voor machines gedurende de hele pandemie nagenoeg gelijk gebleven. Vraag is natuurlijk of deze ook de trend gaat volgen.”

Meer nieuws van FEDA
Meer nieuws over Algemeen
Meer nieuws over Branche- en ondernemersorganisaties

Gesponsorde links