Onderzoek - ontwikkeling en innovatie

Robots gaan toneel op om eigen sociale en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen

In het onderzoeksproject Dramaturgy for Devices werken robotica en theater samen aan de ontwikkeling van het gedrag en communicatieve vaardigheden van robots. Doel is het ontwikkelen van socialere robots.

Robots zijn steeds nadrukkelijker onderdeel van ons dagelijks leven. Ze helpen bij het geven van medische zorg en ondersteunen bij onderwijs en op de werkplek. Ze zijn steeds beter in staat om simpele taken uit te voeren en boodschappen over te brengen, maar ze missen ook veel vaardigheden die nodig zijn voor interactie en communicatie.

Samenwerking tussen wetenschappers en theater- en dansmakers
Dramaturgy for Devices is het eerste project dat op deze schaal de werelden van theater en dans bij robotica brengt om de interactie tussen mensen en robots te verfijnen. Theater- en dansmakers werken mee aan de ontwikkeling van socialere robots in dit onderzoeksproject dat vakgebieden overstijgt. Het project laat zien hoe de podiumkunsten kunnen bijdragen aan innovatieve ontwerptools en -methoden en wat de waarde is van de theaterpraktijk voor technologische innovatie. Andersom verkent het project mogelijkheden voor robotica in het theater.

Deze maand start het onderzoek van vier jonge PhD-studenten van de Universiteit Twente, Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit Amsterdam en TU Delft. In een eerste workshop met partner Innovation:Lab onderzoeken zij het potentieel van soft roboticstechnologie om expressieve vormen te verlevendigen en zo interactie tussen mensen en systemen te creëren.

De komende vier jaar kan het publiek het onderzoek van Dramaturgy for Devices bijwonen. Van 10 tot 12 oktober a.s. presenteert de Ulrike Quade Company in samenwerking met tech-incubator Yes!Delft hun research-in- progress Spot x Kafka, een theatrale verkenning van mens en technologie, van de kracht van de SPOT robot (Boston Dynamics) in een theatrale context.

Samenwerking
Dramaturgy for Devices is een project van Universiteit Utrecht, TU Delft, Universiteit Twente, VU Amsterdam, Ulrike Quade Company, Anouk van Dijk, Bram Ellens, Innovation:Lab, ICKAmsterdam, Wintertuin, Creative Robotics, Interactive Robotics, Robot Theater Lab, Heemskerk Innovation Technology, Hotelschool Den Haag, ID Lab/Lectoraat Theater AHK, Dalco Robotics en RoboHouse. Dramaturgy for Devices wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Wetenschapsagenda, onderzoek op routes door consortia (NWA.1518.22.080).


Meer nieuws over Onderzoek - ontwikkeling en innovatie