Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Robot helpt brandweermensen bij reddingsoperaties

“LIvE SAVER”. Dat is de naam van een op afstand bestuurbare mobiele robot die de brandweer gaat helpen bij reddingsoperaties. Hij is ontworpen door Piotr Piotr Kurządkowski, student aan de faculteit Mechatronica van de Technische Universiteit Warschau en vrijwillig brandweerman.

© WUT

‘Toen ik nadacht over een onderwerp voor mijn afstudeerscriptie, besloot ik twee van mijn passies te combineren: mijn werk bij de vrijwillige brandweer en mijn grote interesse in technologie en robotica”, vertelt Kurządkowski in een persbericht van de Technische Universiteit. “Ik wilde iets maken dat zowel functioneel als nuttig was. Na het onderzoeken van de brandweermarkt, het spreken met vrienden van het korps in Piątnica, en zelfs het raadplegen van professionele brandweerlieden, zag ik tekortkomingen in robotoplossingen die het werk voor brandweerlieden vergemakkelijken.”

Zelfrijdende blusvoertuigen bestaan al wel, maar ze voldoen niet echt goed. Goede oplossingen om in een gevaarlijke situatie observaties uit te voeren, waren er nog niet zijn niet. We hebben het hier over een kleine compacte robot die door een operator wordt bestuurd. Daarmee kunnen we de inzet en de acties van brandweerlieden aanzienlijk verbeteren. Tegelijkertijd kunnen we er zo voor zorgen dat hun gezondheid en veiligheid niet in gevaar komen.

Detectie
De LIvE SAVER-robot kan brandweerlieden helpen bij het zoeken naar slachtoffers in brandende gebouwen met meerdere verdiepingen. Hij is gemonteerd op een aluminium chassis, waarvan de rupsbanden worden aangedreven gezet door twee gelijkstroommotoren. Een microcontroller fungeert als het brein van de robot. Ook beschikt het apparaat over een cameramodule ,detectoren voor explosieve gassen, zoals methaan en LPG, en een temperatuur- en vochtigheidssensor.

De gegevens die daarmee worden verkregen zijn van cruciaal belang voor het bepalen van het verloop van de reddingsoperatie. De camera is op het servomechanisme geplaatst om een groter gezichtsveld in de verticale as te verkrijgen. Alle gegevens kunnen draadloos vanuit de robot naar de Centrale worden doorgestuurd. Het hele systeem wordt gevoed door vier batterijen.

Zonder de robot moeten brandweerlieden eerst onder gevaarlijke omstandigheden door een gebouw kruipen om mogelijke slachtoffers te kunnen ontdekken. Dat kan nu door de robot worden gedaan. Op die manier kan een reddingsoperatie veel sneller verlopen. Piotr Piotr Kurządkowski denkt al na over verdere verbeteringen.

Bron: Innovation Origins


Meer nieuws over Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Thema's