Economie / Financieel

Productie industrie groeit met 10 procent in mei

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 10,0 procent hoger dan in mei 2021, maakt het CBS bekend. Een maand eerder kwam de groei uit op 14 procent.

Gemiddelde dagproductie Industrie

Ruim twee derde van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in mei meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches realiseerde de machine-industrie met 42,1 procent opnieuw de grootste groei. Na 10 maanden met krimp groeide de productie van de transportmiddelenindustrie in mei met ruim 3 procent.

Productie op hoog niveau
Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van april op mei daalde de productie met 2,3 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet.

Producenten industrie minder positief in juni
In juni 2022 was de stemming onder ondernemers in de industrie minder positief. Het producentenvertrouwen lag echter nog ruim boven het langjarige gemiddelde. In vrijwel alle branches was het vertrouwen minder positief.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Duitse producenten waren in juni minder positief dan in mei (volgens de IFO-index). Ze waren pessimistischer over de verwachte bedrijvigheid in de tweede helft van het jaar en ook wat minder positief over de huidige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp volgens Destatis in mei met 1,4 procent in vergelijking met een jaar eerder.


Meer nieuws over Economie / Financieel

Uitgelicht