Bedrijven

NXP neemt nieuw koeltorengebouw in gebruik

Chipfabrikant NXP Semiconductors heeft haar nieuwe koeltorengebouw in Nijmegen officieel in gebruik genomen. BAM was verantwoordelijk voor de bouw van de warm- en koudwaterbassins en het pompgebouw en alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. De werkzaamheden hebben circa twee jaar in beslag genomen.

Ontwerper Theo Weyn heeft zijn bijdrage aan het koeltorengebouw ‘vereeuwigd' in de gekleurde cirkels die op de voorgevel te vinden zijn. Per kolom zie je een binaire ASCII-code die weer voor een letter staat. Samen vormen de 26 ASCII-codes het woord: Designed by Theo Weyn 2018.

Chips zijn vaak onzichtbaar maar tegelijk onmisbaar in onze samenleving en dragen er in toenemende mate aan bij dat apparaten juist minder energie gebruiken. Om chips te produceren is echter wel veel energie nodig. Denk hierbij aan de diverse machines en ovens, maar ook aan de energie die nodig is voor de behandeling van de lucht in de fabriek. Hierbij komt veel warmte vrij die moet worden afgevoerd. Dit gebeurt door middel van ongeveer tien kilometer aan (forse) waterleidingen op de site. Het warme water van twaalf graden wordt uit de fabriek naar vijf koelinstallaties (Chillers) geleid – met een vermogen van elk 4,5 MW – waarna het afgekoelde water van zes graden opnieuw gebruikt kan worden. Door verdamping van koeltorenwater wordt deze warmte afgegeven aan de buitenlucht.

Zuiniger
Bij de bouw van de nieuwe koelinstallatie is veel aandacht besteed aan het zo betrouwbaar mogelijk maken van de installaties. Dat betekent dat een deel van de installatie dubbel is uitgevoerd, dat de stroomvoorziening zodanig is ingericht dat eventuele storingen maar een beperkte impact hebben en dat het geluidsniveau van de torens veel lager is dan dat van de oude torens. Ook is de installatie zo’n twintig procent zuiniger dan de oude installaties.

Daniel Schaeffers, manager facilities operations bij NXP, over de nieuwe torens: “De ingebruikname van de nieuwe koelinstallatie komt geen dag te vroeg en betekent voor mij het einde van een spannende periode. De oude koeltoreninstallaties zijn na vijftig jaar echt aan het einde van hun levensduur en mijn team heeft de afgelopen jaren diverse noodreparaties uitgevoerd om te garanderen dat de boel nog voldoende lang in bedrijf bleef.”

Projectleider Jacques Oostervink is vooral blij met de goede samenwerking met BAM, dat zowel de bouwkundige als installatietechnische uitvoering voor haar rekening genomen heeft. “De samenwerking met BAM was uitstekend en dat is cruciaal bij zo’n project. Het gaat hier niet over een huis-, tuin- en keukeninstallatie maar over een high-tech installatie waarbij betrouwbaarheid en levensduur van groot belang zijn. Zeker in deze roerige tijden waarin allerlei verstoringen zijn in de toelevering en we ook nog te maken hadden met tal van corona-gerelateerde beperkingen, is het binnen twee jaar opleveren van de koeltorens knap werk.”

Meer nieuws over Bedrijven

Uitgelicht