Handel en samenwerking

Overheid en politiek

Kabinet gaat export van chipmachines naar China verder beperken

Het kabinet legt de export van Nederlandse chipmachines naar China verder aan banden. Dat zegt minister van Buitenlandse Handel Liesje Schreinemacher in een brief aan de  Tweede Kamer.

De aanvullende beperkingen waarover Schreinemacher in de brief schrijft, gaan over zeer specifieke technologieën van chipfabrikant ASML in Veldhoven. Volgens de minister heeft Nederland een unieke leidende positie in de chiptechnologie. Het plan van het kabinet gaat om een algemene maatregel die ervoor moet zorgen dat halfgeleiders niet terecht komen in risicovolle landen. ASML zal specifiek geraakt worden door de exportcontrole. Voor ASML gold al een exportverbod op het gebied van de geavanceerde (EUV-)chipmachines naar China. Nu moet er voor oudere modellen een vergunning worden aangevraagd, waardoor in principe de export naar China wordt tegengehouden.

De nieuwe regelgeving moet ertoe leiden dat Nederland het ’technologisch leiderschap behoudt’, schrijft de minister ook in een Kamerbrief. De minister schrijft verder dat het kabinet wil voorkomen dat chipmachines worden gebruikt voor bijvoorbeeld massavernietigingswapens. De exportcontroles zijn volgens haar nodig voor de (inter)nationale veiligheid. Ook hoopt het kabinet op de lange termijn een ‘ongewenste strategische afhankelijkheid’ te voorkomen.

Dat er nieuwe regels komen voor met name de export van chipmachines naar China, zou het gevolg zijn van druk van de Verenigde Staten, schrijft persbureau Reuters. Een recent bezoek van premier Mark Rutte aan de Amerikaanse president Joe Biden stond ook in het teken van de kwestie. Eind januari lekte al uit dat Nederland, de Verenigde Staten en Japan een akkoord hadden bereikt over exportbeperking van chiptechnologie naar China. Dat nieuws werd toen nog niet bevestigd. Washington beperkte al eerder de eigen export van chiptechnologie naar China. De Amerikanen keken ook naar Nederland, omdat ASML wereldwijd voorop loopt met de ontwikkeling van chipmachines.

De exportbeperking is overigens niet direct van kracht. Tegen de zomer hoopt het kabinet de wettelijke maatregelen te kunnen hebben ingevoerd.


Meer nieuws over Handel en samenwerking
Meer nieuws over Overheid en politiek