Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Overheid en politiek

Hoofdkantoor innovatiefonds NAVO komt naar Nederland

Het hoofdkantoor van een nieuw innovatiefonds (NIF) van de NAVO komt in Nederland te staan. Nederland heeft zich binnen de NAVO hardgemaakt voor vestiging in Nederland. Dat was een nauwe samenwerking tussen het Netherlands Foreign Investment Agency, Techleap.nl en Defensie. Tijdens de NAVO top in Vilnius in juli van dit jaar zal het NIF officieel worden gelanceerd.

Mogelijk is Amsterdam een van de gegadigden voor de locatie, stelt het Financieele Dagblad. De krant noemt de komst van het fonds “een belangrijke stimulans voor de Nederlandse techsector”. De verwachting is dat de vestiging van dit fonds in Nederland de mogelijkheid voor innovatieve Nederlandse start-ups vergroot om hun weg naar kapitaal te vinden.

Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat reageert daarom verheugd op de aankondiging: “Het NATO Innovation Fund zet Nederland nog steviger op de kaart bij investeringsfondsen voor innovatieve bedrijven. Dit helpt start-ups zich in Nederland verder te ontwikkelen. Daarmee versterken we waar we als land goed in zijn, namelijk werken aan oplossingen voor de toekomst.”

Het fonds past goed bij de ambities van Defensie om te innoveren op het gebied van zogeheten Emerging & Disruptive Technologies (EDT’s). Vanuit het NIF wordt onder meer geïnvesteerd in startups en fondsen die hieraan werken.

De toepassing van EDT’s en samenwerking met de technologische sector is volgens minister Kajsa Ollongren cruciaal. “Meer investering in hightech is broodnodig. Zo werken we met onze NAVO-bondgenoten aan de verdediging tegen nieuwe dreigingen. Daarom ook heeft Nederland al eerder besloten om het budget op het gebied van onderzoek, technologie en innovatie substantieel te verhogen. De komst van het hoofdkantoor van het NAVO innovatie fonds is hierin een belangrijke mijlpaal. Mooi dat we dit als Nederland kennisland mogen hosten.”

De bondgenoten stellen samen minimaal € 1 miljard beschikbaar voor het fonds, dat een looptijd van 15 jaar heeft. Nederland heeft toegezegd in die periode ruim € 55 miljoen bij te dragen.


Meer nieuws over Onderzoek, ontwikkeling en innovatie
Meer nieuws over Overheid en politiek